János, Pál
20 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elutasította az ügyészség Gyurcsány Ferenc panaszát

2011.10.26. 14:54 Módosítva: 2011.10.26. 17:43

Elutasította az ügyészség Gyurcsány Ferenc panaszát, amelyet a politikus a Sukoró-ügyben történt meggyanúsítása ellen tett.

Gyurcsány szerdán kapta meg az elutasításról szóló határozatot, amelyet az üggyel kapcsolatos többi irathoz hasonlóan közzétesz a www.sukoroper.hu weboldalon.

Gyurcsány Ferencet október 3-án gyanúsította meg a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaéléssel a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatos büntetőügyben. A korábbi miniszterelnök a gyanúsításközléssel szemben panaszt jelentett be, ezt utasította el a Legfőbb Ügyészség.

A volt kormányfő által közzétett ügyészségi határozat indoklása szerint a panasz nem alapos: a rendelkezésre álló adatok - különösen a befektetők és a miniszterelnök részvételével tartott 2008. májusi parlamenti egyeztetésről készült feljegyzés, az ahhoz készült előkészítő anyagok, a velük kapcsolatos e-mailek és a tanúvallomások - alapján Gyurcsány Ferenc megalapozottan gyanúsítható a terhére rótt bűncselekmény elkövetésével, ezért kihallgatása törvényes és megalapozott volt.

Az ügyészség álláspontja szerint a volt kormányfő a kaszinóberuházás ügyében azért döntött - törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve - a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek, kiiktatva a versenyeztetést, kizárva a nyilvános pályázat lehetőségét. "A földcsere kérdésében hozott, utasítás jellegű - ténylegesen és kizárólag a befektetők érdekét szolgáló - miniszterelnöki feladatszabás döntően behatárolta az MNV Zrt. és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács egyes tagjainak - bűncselekmény megalapozott gyanúját is - megvalósító eljárását" - áll a gyanúsítás tényállásában, amelyet a kihallgatásán kérdésekre nem válaszoló volt miniszterelnök hozott nyilvánosságra korábban.

Az állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. 2008. július 30-án csereszerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével. A csereszerződés tárgyát az állami tulajdonban lévő Sukoró külterületi ingatlanegyüttes, illetve az említett személy tulajdonát képező, Albertirsa és Pilis külterületén található egyes ingatlanok képezték. Az ügyészség szerint a csereszerződésben a sukorói  
területek 734,3 millió forinttal alulértékeltek, míg az albertirsai és a pilisi ingatlanok 593,5 millió forinttal túlértékeltek voltak. A főügyészség szerint így olyan szerződést hagytak jóvá, amely, ha  teljesül, az államot több mint 1 milliárd 327 millió forint vagyonvesztés éri.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!