Több száz dudáló taxi a belvárosban

2011.11.02. 13:03 Módosítva: 2011.11.02. 15:39
Szerdán délután 3 órakor véget ért a Hősök terénél a taxisok demonsttrációja. A mintegy 500-600 kocsiból álló menet kisebb, átmeneti dugókat okozott a belvárosban.

A Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete (TGFSZ) által szervezett  forgalomlassító demonstráció délután egykor indult az Albertirsai úton, a Hungexpo II. kapujától.

A szervezők tájékoztatása szerint körülbelül 500-600 taxi haladt két sávban a Kerepesi és Rákóczi út irányába, átmentek az Erzsébet hídon az Alagút utcáig, ahol egy sávba rendeződtek. A menet a Lánchíd irányába haladt tovább a József Attila utca felé. A taxisok a Nyugati felüljárón és Váci úton értek vissza a Hősök terére. A demonstrálók egy csoportja menet közben a Városházára vitte a szakszervezet követeléseit és javaslatait tartalmazó petíciót. A Tarlós Istvánnak szánt dokumentumot a főpolgármester küföldi útja miatt Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központi igazgatója és Komáromi Endre, a Fővárosi Taxiállomásokat Üzemeltető Kft. vezetője vette át.

02
Fotó: iBarakonyi

Tudósítónk jelentése szerint a körülbelül 2,5 kilométeres, lassan haladó kocsioszlop útvonalán a keresztező utakon, például a Nagykörúton dugók alakultak ki, átmentileg leállt a villamosközlekedés is. Miután a menet Budára ért, ott is több buszon bemondták, hogy a járat nem közlekedik tovább a demonstráció miatt.

A taxisok azután hirdettek forgalomlassító demonstrációt, hogy megszakadtak a tárgyalások a fővárossal. Jelenleg a tarifák száma több tucat, ezeket szeretné a TGFSZ egységesíteni és a fix tarifákat kihirdetni.

Az önkormányzatnak 2004 óta törvény által biztosított joga van fix tarifa bevezetésére, de a politika ezt áremelésnek fogja fel – mondta múlt keddi sajtótájékoztatóján a taxis szakszervezet elnöke, Farkas Zsolt.

03

Az origo információi szerint a szakszervezet 600 forintos alap díjat, 280 forintos kilométer-díjat és 100 Ft/perc várakozási díjat javasolt a Fővárosi Önkormányzatnak. Jelenleg ennek a fele, legfeljebb 300 forint az alapdíj, a kilométerdíj pedig nappal maximum 240 forint, éjszaka 336 forint lehet.

Kovács Miklós a taxis szakszervezet alelnöke az Indexnek azt mondta:  számokról most még nem esett szó, a taxisok csupán a piacon lévő káosznak szeretnének véget vetni a fix tarifa bevezetésével. A most érvényes tarifákat tizenegy éve határozták meg, amikor az üzemanyag ára alig több, mint fele volt a mostaninak. Az akkori megállapítás szerint a maximális tarifa ár 240 forint volt, amelyet senki nem lépett át, de a kilométer árak és az alap díjak társaságonként össze-vissza változtak, mondta Kovács.

A fix tarifa bevezetését támogatja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara is. Azt javasolják, hogy a bevezetés után évenként kötelező legyen felülvizsgálni azt. A kamara azt is javasolta, hogy szigorítsák a pályára jutás feltételeit a szakmai ismeretek, a jármű műszaki paraméterei és a pénzügyi teljesítőképesség tekintetében.

05
Fotó: iBarakonyi

Szükségesnek tartják továbbá a taxi szolgáltatás integrálását a közösségi közlekedésbe, valamint a szolgáltatók szigorú ellenőrzését, "taxi rendőrség" felállítását. Az iparkamara szerint egységesíteni kellene a fővárosi taxik arculatát, fel kellene számolni a "kontárok" tevékenységét és szabályozásra szorul a fuvarszerző irodák tevékenysége is.

Legutóbb szeptember 21-én tüntettek a taxisok a fix tarifáért és több drosztért.