Kész Paks felülvizsgálati jelentése

2011.11.03. 13:50

A paksi atomerőmű elkészítette és benyújtotta a nukleáris hatóságnak a Célzott Biztonsági Felülvizsgálatról szóló jelentését, amelyet a Fukusimában történt atomerőmű baleset nyomán végeztek el – közölte az Országos Atomenergia Hivatal )OAH).

A felülvizsgálatot az Európai Tanács felhívására minden atomerőművel rendelkező európai ország elvégzi, hogy feltárja azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével a fukusimaihoz hasonló következmények minden ésszerűen feltételezhető esetben elkerülhetőek lesznek.

A jelentés előzetes áttekintése alapján Rónaky József, az OAH főigazgatója azt mondta, hogy az alapvető biztonsági funkciók tekintetében  az atomerőmű eleget tesz a nemzetközi elvárásoknak. Ezt - tette hozzá - az Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatok is alátámasztják.

A nukleáris hatóság szerint a pozitív megállapítások mellett azonosítható néhány olyan változtatási lehetőség is, amellyel az erőmű ellenálló képessége tovább növelhető. A hatóságnak két hónap áll rendelkezésére a jelentés részletes elemzésére, és arra, hogy meghatározza szükséges és javasolt intézkedéseket, hangsúlyozta Rónaky József.