MSZP: a kormánypárti falvak kapnak önhikit

2011.11.08. 18:07
Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete szerint politikai alapon osztották el az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok közismert nevén "önhiki"-s támogatását - mondta Veres János megyei pártelnök és Halmi József, a szocialisták megyei önkormányzati frakcióvezetője. A megyei Fidesz és a Belügyminisztérium szerint a támogatásokra előre meghatározott kritériumok szerint lehet pályázni, s csak olyan település kap pénzt, ami takarékosan működik.

A támogatott szabolcsi önkormányzatok listáját elemezve jutottak arra a következtetésre, hogy az "önhiki"-s támogatás második körében is azok a települések jártak jól, ahol Fidesz-KDNP-s a polgármester, vagy a tavalyi országgyűlési választásokon a kormányzó pártok jelöltjei nyertek. Halmi József, aki egyben Győrtelek MSZP-s polgármestere is azt mondta:  Győrtelek a mostani második támogatási körben 30 millió forint helyett 300 ezer forint támogatást kapott.

"Ez nem más, mint politikai bosszú, mégpedig azért, mert a választásokon nem a Fidesz-KDNP-re voksoltak többségben a győrtelekiek. Továbbá a megyei önkormányzat MSZP-s frakcióvezetőjeként számtalan bírálatot fogalmaztam meg az utóbbi időben, például azért, mert a közgyűlés felhatalmazása nélkül adta át állami tulajdonba az intézményrendszert a testület Fidesz-KDNP-s elnöke" - magyarázta. Megjegyezte: más települések is hasonlóan jártak Szabolcsban, de a polgármestereik - állította - "nem mernek kiállni az igazságtalan "önhiki"-s döntést bírálni, mert félnek, hogy jövőre meg semmit sem kapnak".

Veres János megyei pártelnök, MSZP-s országgyűlési képviselő tájékoztatása szerint az "önhiki" második körében"  a rendkívül nehéz helyzetben lévő szabolcsi önkormányzatok az általuk kért összegnek csak az egytizedét kapták meg. "El lehet képzelni, milyen helyzet alakul ki a településeken a télen, hiszen már most is több iskolában nem tudnak fűteni, mert nincs pénz rá" - fűzte hozzá.

A Fidesz Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete visszautasítja a nyírségi MSZP-s állításait - ezt Tilki Attila, a párt térségi elnöke, országgyűlési képviselője, Fehérgyarmat polgármestere mondta kedden Nyíregyházán. Tilki Attila elfogadhatatlannak nevezte, hogy önkormányzatok olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amelynek üzemeltetéséhez később nincs pénzük. Vagy például műfüves pályát építenek, labdarúgó-csapatot tartanak fenn, miközben "önhiki"-s támogatásra szorulnak.

Tilki Attila elmondta azt is: az "önhiki"-s támogatás második fordulójában 181 szabolcsi önkormányzat nyújtotta be pályázatát, s valamennyi kapott kisebb-nagyobb pénzügyi segítséget, összesen 7,6 milliárd forintot. Az MSZP-s polgármester által vezetett Nyírtelek például 57 milliót kért, s 35 milliót kapott.

A volt MSZP-s, most független polgármester irányításával működő újfehértói önkormányzat pedig az igényelt 41 millióval szemben 30 milliót. Saját városa, Fehérgyarmat 113 milliót kért, s 40 milliót kapott. A szintén Fidesz-KDNP-s polgármesterrel rendelkező Kisvárda 238 millió helyet 60, míg Mátészalka 111 millióval szemben 50 milliót kapott.  Kitért Győrtelek támogatására: most ugyan 300 ezer forintot kapott a település, de az első körös "önhiki"-s támogatáson 5,2 millióval segítették ki.

Ugyancsak szólt Gacsály helyzetéről, ahol az iskolában már nincs fűtés, s kiemelte: most ugyan 1,5 milliós "önhiki"-t kapott a kis község, de az első körben 11,5 milliót utaltak ki költségvetési gondjai enyhítéséhez.

Farkas Ernő, Rakamaz Fidesz-KDNP-s polgármestere elmondta: elkerülhetetlen, hogy a települési önkormányzatok a költségvetési lehetőségeikhez igazítsák a működésüket. "Meg kell hozniuk a népszerűtlen döntéseket is a talpon maradás érdekében" - hangoztatta.

A 2010-es választásokkal lezárult az a korszak, amikor a települések pártpolitikai vezetése alapján osztogatták az állami pénzeket - közölte a Belügyminisztérium (BM). A BM szerint mára rendezett, szabályozott és átlátható körülmények között jutnak el az önhiki-pályázat támogatásai a rászoruló településekre. Az önkormányzatok előre megadott, jogszabályban meghatározott kritériumrendszer alapján nyújthattak be támogatási igényt a Magyar Államkincstárhoz. Ezt egy tárcaközi bizottság bírálta el, és terjesztette fel döntési javaslatként a belügyminiszternek és a nemzetgazdasági miniszternek. A pályázatok elbírálásakor alapvető szempont volt az önkormányzatok megfelelő hatékonyságú működése és gazdálkodása - tették hozzá.