nono

A piaci verseny árt a rákos betegeknek

2011.11.10. 01:05 Módosítva: 2011.11.10. 01:05
Az egyik gyógyszercég csökkentette gyártási kapacitását Hollandiában, konkurense pedig még nem tudja pótolni a kieső mennyiséget - emiatt van hiány, és még lesz is legalább fél évig Magyarországon és egész Európában az egyik legalapvetőbb daganatellenes szerből, az 5-fluorouracilból. A héten emiatt fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket a Zala Megyei Kórházban, de a Nemzetierőforrás-minisztérium szerint a várható hiányról tudnia kellett volna az intézménynek, és időben pótolnia a készleteket máshonnan. Szakértők szerint bármennyire is fontosak ezek a gyógyszerek, az áruk folyamatosan csökken, és egy idő után a nagy cégeknek már nem éri meg gyártani őket.

Elfogyott az egyik legalapvetőbb daganetellenes készítmény, az 5-fluorouracil (5-FU) a Zala Megyei Kórházban. Emiatt erre a hétre le kellett állítani a kemoterápiát, a kezelések csak hétfőn folytatódhatnak. A vastag- és végbélrák, emlőrák, gyomor és hasnyálmirigy, fej és nyaki daganatok kezelésére alkalmazható, infúzióban beadott szer az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a kemoterápiáknál, amelyeket modern készítményekkel kombinálnak. Miután a hazai forgalmazóktól nem lehet beszerezni, a kórház most egyedi importengedéllyel, Európán kívülről szerez 5FU-t. A 8-10 napos csúszás jobb esetben még nem rontja a rákos betegek életesélyeit.

Az 5-fluor-uracil nevű készítmény, amely több kemoterápiás gyógyszer fontos alkotóeleme
Az 5-fluor-uracil nevű készítmény, amely több kemoterápiás gyógyszer fontos alkotóeleme
Fotó: Varga György

A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkárságának közleménye arra utal: a kórház felelősségének is tartják, hogy nem pótolták időben a készleteket. A Nefmi közlése szerint a gyógyszer november 3. óta egész Európában hiánycikk, erről az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) szeptember 29-én közleményt is kiadott a honlapján.

Későn kértek importengedélyt

A Nefmi szerint a Zala Megyei Kórház főigazgatója október 28-án értesítette először az OGYI-t, hogy kórházukban a betegellátást veszélyeztető gyógyszerhiány alakult ki az 5-fluorourocilból. A gyógyszerészeti intézet még ugyanazon a napon tájékoztatta a kórházat, hogy minden onkológiai készítmény, amelyből hiány van, a kórház kezdeményezésére az OGYI által kiadott egyedi importengedély alapján beszerezhető. A Zala Megyei Kórház november 8-ig nem adott be egyedi importengedély iránti kérelmet, amikor pedig november 8-án ismét jelezték a problémát, az intézmény aznap meg is kapta az engedélyt.

A gyógyszert elterjedtsége miatt hatalmas mennyiségben használják fel a világ és Magyarország kórházaiban. A hazai kórházak általában kéthetes készletekkel rendelkeznek a nem túl drága készítményből. Ha a gyártók vagy forgalmazók nem tudnak szállítani, és a kórház nem lép időben, a készletek hamar kifogynak.

Megemelkedtek az árak

A hiányt más onkológiai intézetek is észlelték. Bodoky György professzor, az Egyesített Szent István és Szent László kórház onkológus főorvosa az Indexnek azt mondta: nem szokták minden nap böngészni az OGYI honlapját, külön értesítést pedig nem kaptak a hatóságtól és a gyártótól sem, amelyben figyelmeztették volna őket a várható hiányra.

A Zala Megyei Kórház onkológiai osztályának üres folyosója és kórterme
A Zala Megyei Kórház onkológiai osztályának üres folyosója és kórterme

A kórház ezért maga lépett és keresett egy olyan külföldi forgalmazót, ahonnan be tudott szerezni 5-FU-t. A globális hiány miatt azonban megemelkedtek az árak, az ampullákat 40-50 százalékkal drágábban kapták meg. Van tabletta formájában kapható készítmény is az 5-FU helyettesítésére, de ennek ára százszorosa az ampullákénak, mondta Bodoky György.

Előrelátóak voltak Szegeden is. „A betegellátás érdekében megfelelő mennyiségű készlettel rendelkezünk" – mondta Jánosi Gabriella, a szegedi Klinikai Tömb főgyógyszerésze.

Nagyon csökkentek az árak

Az 5-FU-t az ötvenes években fedezték fel. Miután lejárt a szabadalmi védettsége, bárki gyárthatta. Az éles piaci verseny miatt azonban jelentősen csökkent a generikus gyógyszer ára, ma egy ampulla alig több mint száz forintba kerül. A folyamatosan csökkenő árak miatt a versenyt kevesen bírták, a piacot mára két gyártó uralja, a Teva és a Sandoz. A mostani ellátási gondokat alapvetően az okozza világszerte, hogy a Teva csökkentette kapacitását, kevesebb 5-FU-t gyárt, a Sandoz viszont még nem tudja pótolni a kieső készleteket, mondták az Indexnek az iparágat jól ismerő források.

Forrásaink szerint egyik profitorientált cég sem kényszeríthető arra, hogy ezt a készítményt gyártsa, és a gyógyszer ára mára olyan alacsony lett, hogy a nagy világcégeknek sem éri meg gyártani. A kormányok – köztük a magyar is – takarékossági okokból olyan szabályzókat alkalmaz, amelyek nagyon leszorítják az árakat. A profitérdekek mellett valós kapacitásproblémák is állhatnak a háttérben: egy-egy gyártósor volumene korlátozott – 30-40 féle gyógyszer készülhet egyszerre nagy tételben. Ha egy gyártó újabb, nagyobb nyereséget hozó generikus készítményt vezet be, értelemszerűen háttérbe szorulhat a korábbi, olcsóbb gyógyszer gyártása.

D  VG20111109018

Hollandiában visszavettek a termelésből

Nemcsak Magyarországot érintő problémával állunk szemben, a hiány Európát és az Egyesült Államokat is érinti, válaszolta az Index kérdésére Paplanos Péter, a Teva Magyarország Zrt. PR-vezetője. A gyógyszert Hollandiában gyártják, de ott gyártási, gazdaságossági és kapacitásbeli problémák merültek fel, mondta. A Teva már szeptemberben jelezte az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, hogy átmenetileg csökken a gyártott mennyiség. A Teva ugyanakkor mindent elkövet, hogy biztosítsa a szükséges készleteket, közölte Paplanos.

A Tevánál stratégiai döntés született arról, hogy a cég tavaszra elkészülő gödöllői üzemében is gyártják majd az 5-flouroluracilt, jelentette be a cég szóvivője. Az üzem megnyitásának és a gyártás elkezdésének időpontja azonban az engedélyek beszerzése és a minőségbiztosítási rendszer kialakítása miatt egyelőre bizonytalan. „Reméljük, hogy versenytársaink el tudják látni addig a piacot a szükséges mennyiséggel" – mondta a PR-vezető.

A Magyar Rákellenes Liga transzparense
A Magyar Rákellenes Liga transzparense

Lassan tudják pótolni a hiányt

Ha egy konkurens gyártó – akár csak átmenetileg is – csökkenti kapacitását, a másik nem tud azonnal reagálni, azaz bővíteni a gyártást, mondta az Indexnek Brázay András, a Sandoz magyarországi vezérigazgatója. A cég ausztriai gyártóbázisa, ahol nagyobb volumenben gyártanák az 5-FU-t és valamennyi más paraenterális onkológia készítményt is, bővítés alatt van, de a vezérigazgató közlése szerint ez legkorábban 2012 második negyedévében lesz érzékelhető a piacon.

A cég tisztában van a terápia kiemelkedő fontosságával, ezért igyekszik a betegek ellátásához szükséges mennyiséget most is biztosítani, hangsúlyozta Brázay András. Az 5-FU jelenleg nem elérhető  nagykereskedőkön keresztül Magyarországon, de a jövő hét közepén kisebb mennyiség ismét rendelhető lesz, később pedig újabb szállítmány érkezhet külföldről.