Aliz
6 °C
14 °C

A piaci verseny árt a rákos betegeknek

2011.11.10. 01:05 Módosítva: 2011-11-10 01:05:32
Az egyik gyógyszercég csökkentette gyártási kapacitását Hollandiában, konkurense pedig még nem tudja pótolni a kieső mennyiséget - emiatt van hiány, és még lesz is legalább fél évig Magyarországon és egész Európában az egyik legalapvetőbb daganatellenes szerből, az 5-fluorouracilból. A héten emiatt fel kellett függeszteni a kemoterápiás kezeléseket a Zala Megyei Kórházban, de a Nemzetierőforrás-minisztérium szerint a várható hiányról tudnia kellett volna az intézménynek, és időben pótolnia a készleteket máshonnan. Szakértők szerint bármennyire is fontosak ezek a gyógyszerek, az áruk folyamatosan csökken, és egy idő után a nagy cégeknek már nem éri meg gyártani őket.

Elfogyott az egyik legalapvetőbb daganetellenes készítmény, az 5-fluorouracil (5-FU) a Zala Megyei Kórházban. Emiatt erre a hétre le kellett állítani a kemoterápiát, a kezelések csak hétfőn folytatódhatnak. A vastag- és végbélrák, emlőrák, gyomor és hasnyálmirigy, fej és nyaki daganatok kezelésére alkalmazható, infúzióban beadott szer az egyik leggyakrabban alkalmazott gyógyszer a kemoterápiáknál, amelyeket modern készítményekkel kombinálnak. Miután a hazai forgalmazóktól nem lehet beszerezni, a kórház most egyedi importengedéllyel, Európán kívülről szerez 5FU-t. A 8-10 napos csúszás jobb esetben még nem rontja a rákos betegek életesélyeit.

Az 5-fluor-uracil nevű készítmény, amely több kemoterápiás gyógyszer fontos alkotóeleme
Az 5-fluor-uracil nevű készítmény, amely több kemoterápiás gyógyszer fontos alkotóeleme
Fotó: Varga György

A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) egészségügyi államtitkárságának közleménye arra utal: a kórház felelősségének is tartják, hogy nem pótolták időben a készleteket. A Nefmi közlése szerint a gyógyszer november 3. óta egész Európában hiánycikk, erről az Országos Gyógyszerészeti Intézet (GYEMSZI-OGYI) szeptember 29-én közleményt is kiadott a honlapján.

Későn kértek importengedélyt

A Nefmi szerint a Zala Megyei Kórház főigazgatója október 28-án értesítette először az OGYI-t, hogy kórházukban a betegellátást veszélyeztető gyógyszerhiány alakult ki az 5-fluorourocilból. A gyógyszerészeti intézet még ugyanazon a napon tájékoztatta a kórházat, hogy minden onkológiai készítmény, amelyből hiány van, a kórház kezdeményezésére az OGYI által kiadott egyedi importengedély alapján beszerezhető. A Zala Megyei Kórház november 8-ig nem adott be egyedi importengedély iránti kérelmet, amikor pedig november 8-án ismét jelezték a problémát, az intézmény aznap meg is kapta az engedélyt.

A gyógyszert elterjedtsége miatt hatalmas mennyiségben használják fel a világ és Magyarország kórházaiban. A hazai kórházak általában kéthetes készletekkel rendelkeznek a nem túl drága készítményből. Ha a gyártók vagy forgalmazók nem tudnak szállítani, és a kórház nem lép időben, a készletek hamar kifogynak.

Megemelkedtek az árak

A hiányt más onkológiai intézetek is észlelték. Bodoky György professzor, az Egyesített Szent István és Szent László kórház onkológus főorvosa az Indexnek azt mondta: nem szokták minden nap böngészni az OGYI honlapját, külön értesítést pedig nem kaptak a hatóságtól és a gyártótól sem, amelyben figyelmeztették volna őket a várható hiányra.

A Zala Megyei Kórház onkológiai osztályának üres folyosója és kórterme
A Zala Megyei Kórház onkológiai osztályának üres folyosója és kórterme

A kórház ezért maga lépett és keresett egy olyan külföldi forgalmazót, ahonnan be tudott szerezni 5-FU-t. A globális hiány miatt azonban megemelkedtek az árak, az ampullákat 40-50 százalékkal drágábban kapták meg. Van tabletta formájában kapható készítmény is az 5-FU helyettesítésére, de ennek ára százszorosa az ampullákénak, mondta Bodoky György.

Előrelátóak voltak Szegeden is. „A betegellátás érdekében megfelelő mennyiségű készlettel rendelkezünk" – mondta Jánosi Gabriella, a szegedi Klinikai Tömb főgyógyszerésze.

Nagyon csökkentek az árak

Az 5-FU-t az ötvenes években fedezték fel. Miután lejárt a szabadalmi védettsége, bárki gyárthatta. Az éles piaci verseny miatt azonban jelentősen csökkent a generikus gyógyszer ára, ma egy ampulla alig több mint száz forintba kerül. A folyamatosan csökkenő árak miatt a versenyt kevesen bírták, a piacot mára két gyártó uralja, a Teva és a Sandoz. A mostani ellátási gondokat alapvetően az okozza világszerte, hogy a Teva csökkentette kapacitását, kevesebb 5-FU-t gyárt, a Sandoz viszont még nem tudja pótolni a kieső készleteket, mondták az Indexnek az iparágat jól ismerő források.

Forrásaink szerint egyik profitorientált cég sem kényszeríthető arra, hogy ezt a készítményt gyártsa, és a gyógyszer ára mára olyan alacsony lett, hogy a nagy világcégeknek sem éri meg gyártani. A kormányok – köztük a magyar is – takarékossági okokból olyan szabályzókat alkalmaz, amelyek nagyon leszorítják az árakat. A profitérdekek mellett valós kapacitásproblémák is állhatnak a háttérben: egy-egy gyártósor volumene korlátozott – 30-40 féle gyógyszer készülhet egyszerre nagy tételben. Ha egy gyártó újabb, nagyobb nyereséget hozó generikus készítményt vezet be, értelemszerűen háttérbe szorulhat a korábbi, olcsóbb gyógyszer gyártása.

D  VG20111109018

Hollandiában visszavettek a termelésből

Nemcsak Magyarországot érintő problémával állunk szemben, a hiány Európát és az Egyesült Államokat is érinti, válaszolta az Index kérdésére Paplanos Péter, a Teva Magyarország Zrt. PR-vezetője. A gyógyszert Hollandiában gyártják, de ott gyártási, gazdaságossági és kapacitásbeli problémák merültek fel, mondta. A Teva már szeptemberben jelezte az Országos Gyógyszerészeti Intézetnek, hogy átmenetileg csökken a gyártott mennyiség. A Teva ugyanakkor mindent elkövet, hogy biztosítsa a szükséges készleteket, közölte Paplanos.

A Tevánál stratégiai döntés született arról, hogy a cég tavaszra elkészülő gödöllői üzemében is gyártják majd az 5-flouroluracilt, jelentette be a cég szóvivője. Az üzem megnyitásának és a gyártás elkezdésének időpontja azonban az engedélyek beszerzése és a minőségbiztosítási rendszer kialakítása miatt egyelőre bizonytalan. „Reméljük, hogy versenytársaink el tudják látni addig a piacot a szükséges mennyiséggel" – mondta a PR-vezető.

A Magyar Rákellenes Liga transzparense
A Magyar Rákellenes Liga transzparense

Lassan tudják pótolni a hiányt

Ha egy konkurens gyártó – akár csak átmenetileg is – csökkenti kapacitását, a másik nem tud azonnal reagálni, azaz bővíteni a gyártást, mondta az Indexnek Brázay András, a Sandoz magyarországi vezérigazgatója. A cég ausztriai gyártóbázisa, ahol nagyobb volumenben gyártanák az 5-FU-t és valamennyi más paraenterális onkológia készítményt is, bővítés alatt van, de a vezérigazgató közlése szerint ez legkorábban 2012 második negyedévében lesz érzékelhető a piacon.

A cég tisztában van a terápia kiemelkedő fontosságával, ezért igyekszik a betegek ellátásához szükséges mennyiséget most is biztosítani, hangsúlyozta Brázay András. Az 5-FU jelenleg nem elérhető  nagykereskedőkön keresztül Magyarországon, de a jövő hét közepén kisebb mennyiség ismét rendelhető lesz, később pedig újabb szállítmány érkezhet külföldről.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?