Nem csorbulnak a szülők és a diákok jogai

2011.11.10. 08:44 Módosítva: 2011.11.10. 14:31
Az oktatási államtitkárság szerint nincs szó az oktatási ombudsman intézményének megszűnéséről, hatáskörének csorbításáról az új köznevelési törvényben.

Az államtitkárság felidézi, hogy a jelenleg hatályos rendelet szól az Oktatási Jogok Miniszteri Biztosa Hivatalának feladatairól és működésének szabályairól. Ennek 5. paragrafus (2) bekezdése biztosítja az oktatási jogok biztosához fordulás jogát a gyermek, a szülő és a pedagógus számára.

A köznevelésről szóló törvényjavaslattal keretjellegű szabályozás megalkotására törekedtek, ezért az nem tartalmaz olyan elemeket, amelyek alacsonyabb szintű jogszabály által szabályozhatók. Nincs szó a fenti jog megszüntetéséről, azt a hatályban maradó rendelet továbbra is biztosítja – hangsúlyozták, és valótlannak nevezték az ellenkezőjéről szóló írásokat.

Hozzátették: a javaslat azt rögzíti, felhatalmazást kap az oktatásért felelős miniszter, hogy az oktatási jogok biztosa hivatalának feladatait és működésének szabályait rendeletben állapítsa meg.

Az oktatásért felelős államtitkárság jelezte: ha az eredeti szöveg megtartására irányuló módosító javaslat érkezik, támogatni fogja.

A Magyar Nemzet azt írta, a korábbi verziókkal ellentétben a köznevelési törvényjavaslat parlament elé került változatában már nem szerepel a szülői, pedagógusi és tanulói jogok között, hogy az oktatási ombudsmanhoz fordulhatnak, ezért Aáry-Tamás Lajos tájékoztatást kért az ügyben Réthelyi Miklós minisztertől és Hoffmann Rózsa államtitkártól.