Hülyék lennének egymásnak esni

2011.11.11. 10:58
Hosszú hetekig úgy tűnt, az MSZP most szombati kongresszusa lesz az, ahol Gyurcsány és ellenfelei végleg leszámolnak egymással. Aztán Gyurcsány idő előtt, de kiszámítható módon távozott, így most minden adott hozzá, hogy az MSZP egységes párt látszatát keltse.

„Ha most, Feri távozása után is egymásnak esünk, akkor tényleg mindenki csomagolhat” – fogalmazta meg az MSZP szombati kongresszusa előtti várakozásokat egy szocialista parlamenti képviselő. A november 12-i kongresszusra hónapokig úgy készültek, hogy ez lesz „az". Amikor Gyurcsány Ferenc és a párt többi része megvívja a döntő ütközetet. „Lelkileg mindenki erre készült” – mondja egy másik frakciótag. De Gyurcsány végül platformja egyéves születésnapján, október 22-én felállt, így most „mindenki megnyugodott”.

Gyurcsány Ferenc immár a DK-ban politizál
Gyurcsány Ferenc immár a DK-ban politizál
Fotó: Barakonyi Szabolcs

„Ha hatalmas katarzist akart, rosszul ütemezett” – vélekedett a csatározás idején inkább háttérbe húzódó forrásunk, aki szerint a szakítás idejére már mindenki beárazta, mi fog történni.

„Most megnyugvás van”, ennek az is az oka, hogy a tisztújítás csak jövőre esedékes, a háború Gyurcsánnyal pedig nem csak elfedte a többi törésvonalat, azok a takarásban át is rendeződtek. Az elmúlt másfél év arról szólt, ki van Gyurcsánnyal és ki ellene. Akik vele voltak és menni akartak, elmehettek. „Nem számítok arra, hogy feláll egy Gyurcsány-front, és elkezdi verni az asztalt”.

Imre ember nélkül maradt, Péter megkopott

A Gyurcsány ellen kényszerszövetségbe forrtak pedig külön-külön meggyengültek. „Az öregek sem egységesek. A másodvonaluk, a 94-es frakció színe-virága Gyurcsánnyal ment. Az Imre [Szekeres] emberek nélkül maradt, Kiss [Péter] megkopott, a Hiller [István] mögül eltűnt a platformja” – utalt a változásokra, és arra, hogy Hiller István szociáldemokrata platformját gyakorlatilag felszívta a Demokratikus Koalíció.

Itt még egy frakcióban Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc
Itt még egy frakcióban Kiss Péter és Gyurcsány Ferenc
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A középgeneráció pedig még nem kezdett el csoportokba rendeződni. Botka László, Szeged polgármestere tavalyi választási győzelme után ugyan harciasan üzente, hogy lám, szocialistaként is lehet nyerni, azóta mélyen hallgat. „Gyurcsány jelenléte a pártban blokkolta az ambíciókat és a szervezkedést. Egy probléma volt a pártban, a Feri” – mondja forrásunk, aki szerint ugyan elindulhatnak mozgások a pártban, amire a kongresszus adhatja meg a startjelet, de ezek egyelőre még nem személyi kérdésekről szólnak majd, hanem elvekről és a jövőbeni stratégiákról. Hogy mihez kezdjenek a civil mozgalmakkal, hogy hogyan működjenek együtt a többi ellenzéki párttal, hogy ragaszkodjanak-e a harmadik köztársasághoz, vagy új víziót vázoljanak fel.

A fontos elvtársak rovására

A kongresszuson pedig „végre magunkra figyelhetünk”, vagyis a párt megújítására, aminek első lépése az új alapszabály elfogadása lehet. Az alapszabály beterjesztője, Harangozó Tamás szerint ez a záloga Orbán Viktor legyőzésének. A javaslat szerinte jelentősen bővítheti a pártdemokráciát, hiszen például a jövőben bevezetik a hangzatosan „előválasztásnak” hívott, valójában Harangozó szerint is inkább előjelölésnek nevezhető rendszert. Ez alapján pártelnöki és megyei elnöki posztra kizárólag olyanok pályázhatnak, akik országosan vagy megyei szinten megszerzik a párttagok tíz százalékának előzetes támogatását.

Lendvai Ildikó és Hiller István 2011 októberében
Lendvai Ildikó és Hiller István 2011 októberében
Fotó: Manek Attila

Komoly korlátozás, hogy a támogató aláírásokat személyesen kell gyűjteniük a jelölteknek – a pártelnökjelölteknek így minimum háromezer taggal kell személyesen találkozniuk. Bár az elnököt aztán a kongresszus választja, Harangozó szerint döntő szempont lehet, hogy ki milyen támogatottsággal száll majd versenybe.

A miniszterelnök-jelöltek és a képviselőjelöltek helyzete ennél is nehezebb lesz, nekik nem csak a párttagok, hanem „a külsősök”, azaz az interneten regisztrált támogatók tíz százalékának ajánlását is meg kell szerezniük – értelemszerűen a miniszterelnök-jelölteknek országosan, a képviselőjelölteknek helyben.

Szekeres Imre a megfogyatkozott MSZP-frakcióban
Szekeres Imre a megfogyatkozott MSZP-frakcióban
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Harangozó szerint a párt nyitottságát növeli, hogy „a fontos elvtársak rovására” az eddigi kétharmadról háromnegyedre növelik a kongresszusi küldöttek és az országos választmány tagjai között a közvetlenül a tagság által választottak arányát. Ez utóbbi testület létszámát emellett csökkentik is, az eddigi 160-ról 120 főre.

Forrásaink szerint az alapszabály részelemeiről ugyan lehet vita, de összességében meg fogja kapni a kétharmados támogatást a kongresszustól. „Kintről elviselhetetlen látványt nyújtana, ha megint csak ölnénk egymást” – fogalmazott egyikük.