Évi félmilliárd forintból gazdálkodhatna a Fidesz frakciója

2011.11.18. 20:40
Bizottsági munka után nem járna pluszpénz a képviselőknek, sőt, ha sokat hiányoznak, még alapbérük is csökkenhetne Lázár János javaslata alapján. A képviselők ingyen internetre lennének jogosultak, a frakciók költségvetését méretük határozná meg.

Pénteken beterjesztette a képviselők javadalmazásáról szóló javaslatát Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. A javaslat a már ismertetett koncepciókhoz képest nem tartalmaz nagy újításokat.

Miniszteri illetmény a frakcióvezetőnek

A képviselők a jövőben a az illetménykiegészítésekkel és pótlékokkal kiegészített helyettes államtitkár alapilletményt, azaz bruttó 750 ezer forintot keresnének havonta. Ez az összeg arányosan csökken, amennyiben a képviselő nem vesz részt a napirendben előre feltüntetett szavazások egynegyedén, vagy bizottsági tagként ötnél több bizottsági ülésen. Lényegi változás az eddigi szabályozáshoz képest, hogy az országgyűlési képviselő fizetése nem tiszteletdíjnak, hanem járulékalapot képző jövedelemnek számít, így a képviselői munka is munkavállalói jogviszonynak.

A frakcióvezetők miniszteri illetményt, azaz bruttó 1,2 millió forintot kereshetnének, a képviselőhelyettesek államtitkárit, bruttó 997 ezer forintot. Erre a tiszteletdíjra országgyúlési képviselőcsoportonként minden megkezdett 25 tag után jogosultak a frakciók, amelyek saját költségkeretük terhére a hivatalosan díjazottakkal azonos számú frakcióvezető-helyettest választhatnak.

Hogy érthetővé tegyük a szabályozást, nézzük az aktuális helyzetet. Az LMP-nek 15 képviselője van, tehát egy frakcióvezető-helyettes részesül az Országgyűléstől frakcióvezető-helyettesi javadalmazásban, és még egy frakcióvezető-helyettest választhat saját kerete terhére. Az MSZP 48 képviselőjével 2+2 frakcióvezető-helyettes kinevezésére jogosult, míg a 225 fős Fidesz-frakció 9+9 helyettest nevezhet ki.

Harminc millióval kaphat többet a legnagyobb a legkisebbnél

A szabályozás szerint a frakciók a képviselői alapilletmény tízszeresét, illetve a kormánypárti frakciók képviselőnként ennek 20, az ellenzékiek képviselőnként  30 százalékára jogosultak havonta. Azaz, a jelenlegi helyzetben az LMP 7,5 millió + 3,375 millió (15X225 ezer) forint juttatásra, összesen havi 10,875 millióra, míg a Fidesz 7,5 millió + 33,75 millió (225X150 ezer) forintra, azaz összesen havi 41,25 millió, évi 495 millió forintra lesz jogosult.

A képviselők - amennyiben önkormányzati képviselőként vagy költségvetésből gazdálkodó szerv dolgozójaként nem jogosultak költségtérítésre vagy gépkocsihasználatra - névre és rendszámra szóló benzinkártyával fedezhetik utazási költségeiket. A benzinkártya elszámolásánál legfeljebb 2000 köbcentis autó fogyasztását veszik alapul. Az elszámolható üzemanyag mennyisége választókerületük Budapesttől való távolságától függően sávosan változik, a budapesti képviselők - az országos listáról bekerülők is ilyennek számítanak - havi 2000 kilométerre elegendő, a Budapesttől 300 kilométernél is messzebbre lévő választókerületek képviselői havi 5000 kilométerre elegendő benzint vásárolhatnak. A közösségi közlekedési eszközöket viszont valamennyien ingyen használhatják.

Az Országgyűlés ezen felül állja a képviselők internet-, tévé- és vonalastelefon-előfizetését, illetve a mindenkori minimálbér 30 százalékáig mobiltelefon-költségeiket is.

Kevesen kaphatnak pluszjuttatást

Az alapdíjnál magasabb juttatásra, a frakcióvezetőjével azonos 1,2 millió forintra jogosult az Országgyűlés alelnöke, az állandó bizottságok elnökei, a jegyzők és az Interparlametnári Unió Magyar Nemzeti Csoportjának elnöke pedig frakcióvezető-helyettesi illetményre jogosult. A bizottságok alelnökei és a bizottsági tagok nem lennének jogosultak plusz juttatásra. A miniszter, államtitkár, kormánybiztos, kormánymegbízott, miniszterlnöki megbízott vagy miniszteri biztos képviselők csak képviselői illetményük 30 százalékát kaphatják.

Az országgyűlés alelnöke és a frakcióvezetők személygépkocsi-használatra is jogosultak.

A képviselők munkáját segítheti, hogy az eddigi egy munkatárs helyett háromra lesznek jogosultak, melyek közül egy politikai tanácsadó és egy adminisztratív munkatárs díjazását az Országgyűlés, a másik adminisztratív munkatárs díjazását a választókerület szerint illetékes önkormányzat állja. Ez utóbbi irodahelyiséget is biztosít a képviselő számára választókerületében.