10 milliárdra perli Pécset a Suez

2011.11.20. 10:41 Módosítva: 2011.11.20. 10:44
Beadta keresetét a bécsi választott bíróságra a Suez Environnement: a francia vállalat 32 millió euró, azaz mintegy 10 milliárd forint kompenzációt kér Pécstől a Pécsi Vízmű Zrt. székházának elfoglalásáért és a kiesett bevételért - adta hírül a Pécsi Stop.

A hírportál azt írta, hogy a lépésre a pécsi városvezetéssel folytatott sikertelen és nyilatkozatháborúba torkollt egyeztetés után került sor. A bíróságon már bejegyezték a periratot, most a város válaszát várják.

Az ügy előzménye, hogy 2009 őszén a pécsi önkormányzat szerződést bontott az akkori vízszolgáltatóval, a város és a francia Suez Environnement közös tulajdonában lévő Pécsi Vízművel. A közgyűlés ezzel párhuzamosan a város saját tulajdonú cégét, az ötmillió forint törzstőkével létrehozott Tettye Forrásház Zrt.-t tette meg vízszolgáltatónak. Az ügyletet a Pécsi Vízmű székházának elfoglalása tetézte be.

Az ügyben számos per indult Magyarországon, de Bécsben dől el minden: ez a bíróság határoz arról, hogy a baranyai megyeszékhelynek mekkora kompenzációt kell fizetnie egykori partnerének az elbukott haszonért, a vízműrészvényekért és a székházért.

A pertárgyérték 32 millió euró, vagyis mai áron számolva mintegy tízmilliárd forint. Az összeg forintban az árfolyam változásával több, vagy kevesebb is lehet - olvasható a Pécsi Stop cikkében.

A Suez a cikk megjelenését követően közleményt adott ki. Ebben azzal indokolta az eljárás megindítását, hogy nem volt más választása. Kitért rá, a kereset 32,3 millió euróról szól, vagyis annyi pénzről, amelyet korábban a Compass Lexecon nemzetközi szakértő társaság állapított meg vizsgálatában a Sueznek járó kártérítés összegeként.

Pécs túlzónak tartja a Suez kárigényét

Pécs üdvözli, hogy várhatóan már jövő év elején megkezdődhet a per a Pécsi Vízmű-ügyben a bécsi választott bíróságnál, a keresetet beadó Suez Environnement 32 millió eurós kárigényét azonban túlzónak tatja.

A pécsi polgármesteri kabinetiroda és Szabó Iván, az önkormányzat jogi képviselője vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy végre elindulhat a per, amelyben egy nemzetközi, független bíróság előtt védhetik meg a város és polgárai érdekeit egy multinacionális céggel szemben.

A polgármesteri kabinetiroda és Pécs jogi képviselője szerint az eljárás megindításával "véget ér a trükközés időszaka, a számos helyzetben megtapasztalt nyomásgyakorlás, amely a pécsiek érdekével szemben a profit szempontjait helyezte előtérbe".

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a Suez kárigényét "méltánytalannak és szándékosan túlzónak" tartják, a cég által megbízott Compass Lexecon könyvvizsgáló iroda szakértői anyaga számos téves megállapítást, tévedést és hibás számítást tartalmaz a Pécsi Vízmű Zrt. részvényeinek vételárát illetően", amelyet bizonyítani fognak.

"Jellemző, hogy a kárigény alapjául azt jelölték meg, hogy Pécs nem volt hajlandó a túlzó és értelmetlen díjemelésekre, mert már a korábban megállapított díjak is elegendőek voltak a szolgáltatások költségeinek fedezésére" - írták. Hozzátették, Pécs továbbra is igényt tart a Suezzel szemben mindazon károk megtérítésére, amelyet a francia cég által delegált vezetés okozott Pécsnek a 2009. október 5-i birtokbevételt megelőzően, és az azóta eltelt két év alatt.

"Milliárdokra tehető az okozott kár, mely a pécsieket megillető pénzügyi források átcsoportosításából, egyéb vagyonelemek megszerzéséből, tovább hitelek felvételéből, váltók kibocsájtásából adódtak" - fogalmaztak.

Pécsi Vízmű kontra Tettye Forrásház

Pécs 2009. október elején felmondta a szolgáltatási szerződést, és átvette a városi vízközműveket, miután az addigi vízszolgáltató Pécsi Vízművel határidőre nem egyezett meg a kisebbségi tulajdon visszavásárlásáról. Az önkormányzat által megbízott biztonsági cég alkalmazottai ellenőrzésük alá vonták a vízmű épületét, és kizárták a Pécsi Vízmű vezetői körét. Azóta Pécsen az önkormányzat által alapított Tettye Forrásház Zrt. a szolgáltató.

A város és a kisebbségi tulajdonos francia Suez Environnement között azért romlott meg a viszony, mert az önkormányzat szerint a Pécsi Vízmű túl drágán szolgáltatott, nem a vízdíj csökkentését, hanem a terjeszkedést helyezte előtérbe. Emellett az önkormányzat sokallta a befektető osztalékát és egyéb járandóságait, amelyek a képviselők szerint egy 100 százalékos városi tulajdonú vízszolgáltató esetén Pécset gazdagíthatnák.

Az ügy érintettjei mintegy negyven jogi eljárást indítottak egymás ellen. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara melletti választott bíróság tavaly február közepén jogszerűnek találta, hogy a város felbontotta a Pécsi Vízművel kötött üzemeltetési szerződést, a Tolna Megyei Bíróság azonban eljárási hiba miatt új eljárásra kötelezte a választott bíróságot. A döntést a közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság is megerősítette.

A Mohácsi Városi Bíróság októberben nem jogerősen jogsértőnek találta a Pécsi Vízmű Zrt. székházának két évvel ezelőtti birtokbavételét, az eredeti állapotot azonban nem állíttatta helyre, mert úgy vélte, az elmúlt két évben annyi változás állt be az ügyben, hogy az nem indokolt.

A Tettye működésével nemcsak Pécs, hanem idővel a baranyai megyeszékhely környéki kisebb városok, községek is kikerültek a Pécsi Vízmű szerződött partnereinek köréből. A Tettye jelenleg Pécs mellett 15 településen szolgáltat. A cég idén 5-5,5 milliárd forint árbevétel mellett 300-350 millió forint adózás utáni eredményt vár, szemben a tavalyi 50 millió forint nyereséggel.