Betett Boldoghy állampolgársága

2011.11.23. 19:48

Szerdán újabb diplomáciai pengeváltással folytatódott Szlovákia és Magyarország között az állampolgársági vita.

Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozó többekkel együtt idén szeptemberben jelezte, hogy felvette a magyar állampolgárságot, de közben ragaszkodik szlovák állampolgárságához is.

Ezt a hatályos szlovák törvények nem engedik, mert válaszul a 2010 tavaszán mmeghozott, a kettős állampolgárságról szóló magyarországi törvényre a szlovák parlament olyan törvényt hozott, ami szerint az új állampolgárságot felvevők elvesztik a régit.

Boldoghy a napokban kapott levelet a szlovák belügyminisztériumtől, hogy elveszítette a szlovák állampolgárságát.

Ezért szerdára berendelték a magyar külügybe a szlovák nagykövetet. Ott a nagykövet azt mondta Németh Zsolt államtitkárnak, hogy Boldoghy Olivértől nem elvették állampolgárságát, hanem Boldoghy elveszítette azt.

Peter Weiss nagykövet szerint a szlovák állampolgársági törvény összhangban van a nemzetközi előírásokkal. Weiss azzal érvelt, hogy az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által kidolgozott nemzetközi megállapodás kifejezetten lehetővé teszi, hogy az európai országok a szlovákhoz hasonló állampolgársági törvényt hozzanak. (Vagyis ha valaki önként felvesz egy újat, akkor elveszíthesse automatikusan az előzőt).

Weiss arra kérte Némethet, hogy induljon tárgyalás a két kormány között az állampolgársági törvényről. Ezt szerinte már korábban is kezdeményezték Pozsonyból, de Budapest eddig nem reagált. Ez szerinte most sem történt másképp: "Fontosnak tartjuk, hogy a lehető leghamarabb szakértői konzultációk kezdődjenek a kérdésben, az államtitkár erre a kérdésre sajnos nem reagált".

Mikluas Dzurinda szlovák külügyminiszter is megszólalt szerdán az ügyben. Ő is tárgyalni akar a magyarokkal arról, hogyan módosítsák az állampolgársági törvényt. A külügyminiszter szerint nehéz megérteni, hogy Budapest miért ellenezte hónapokon át a tárgyalásokat egy szlovák-magyar szerződésről ebben a kérdésben. "És egyszer csak azt hallom, hogy december 14-én összeülhetne a vegyes bizottság. A megoldás ott van, jóakarattal kell megegyezni, amelynek jelen kellene lennie mindkét oldalon, és úgy módosítani a magyar törvényt, hogy megfeleljen a nemzetközi sztenderdeknek, azután nem lesz semmi probléma" - mondta.

Ezzel szemben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szerdán arról beszélt, hogy Szlovákiának kellene változtatnia a törvényén, mert az ellentétes az európai gyakorlatta, és a szlovák alkotmánnyal is. "Éppen a szlovák alkotmány mondja ki, hogy akarata ellenére senki nem fosztható meg a szlovák állampolgárságtól" - emlékeztetett. Azt mondta, hogy szlovákiai és uniós fórumokon is kiállnak az állampolgárságától megfosztott révkomáromi férfi mellett, és minden segítséget megadnak neki.