Nincs étel, nem lesz fény sem

2011.11.23. 17:08
Esztergomban a rászoruló gyerekek nem kapnak enni, mert a Fidesz kihátrált a polgármesterrel múlt pénteken kötött alku mögül. Csütörtöktől közvilágítás sem lesz a városban. A szülők tüntetnek, a független polgármester és a Fidesz egymásra mutogat.

Az önkormányzati választás óta tartó patthelyzet újabb kellemetlenségeket okoz Esztergom polgárainak. Szerdán a HunGast Esztergom Kft. megszüntette a közékteztetést a városi gyermekintézményekben és a szociális központban, míg a Tivi Kft. holnap kikapcsolja a közvilágítást.

Mindkét cégnek nagyon sok pénzzel tartozik az önkormányzat, és a független polgármester és a fideszes többségű képviselőtestület képtelen a kompromisszumra.

Tétényi Éva, Esztergom polgármestere (j) és Bánhidy Vajk fideszes önkormányzati képviselő az egyik városi óvoda kerítésénél
Tétényi Éva, Esztergom polgármestere (j) és Bánhidy Vajk fideszes önkormányzati képviselő az egyik városi óvoda kerítésénél
Fotó: Kovács Attila

Tétényi Éva a Fideszen kívül az összes többi párt támogatásával lett polgármester. A várost korábban vezető Meggyes Tamás a Fideszen kívüli többi párt szerint személyes bosszúja kedvéért áldozta fel a város működőképességét. A Fidesz szerint azonban a polgármesternek kellene alkalmazkodnia a városházi többség akaratának.

Az étkeztetéssel foglalkozó cégnek 100 millió forinttal tartozik az önkormányzat, a közvilágításért pedig 131,5 millióval és késedelmi kamatokkal.

Múlt pénteken még úgy tűnt, hogy lesz megoldás, mert Tétényi Éva polgármester és a Fidesz-KDNP frakcióját vezető Steindl Balázs közösen terjesztettek elő egy javaslatot a törlesztésről. Amikor azonban szavazni kellett volna, akkor Steindl már nem ment el az ülésre, a többi fideszes pedig Meggyes Tamásnak egy régebbi javaslatát szavazták meg, amit viszont Tétényi Éva nem fogadott el.

Steindl az MTI-nek pártja viselkedését nem tudta megmagyarázni: "nem tudom, nem voltam ott" - mondta. Ugyanakkor Steindl szerint ha a polgármester elfogadta volna a visszaváltoztatott fideszes javaslatot, akkor "nem alakult volna ki a probléma".

A Fidesz összesen 430 milliót akar most adósságrendezésre fordítani, Tétényi szerint viszont ezzel az önkormányzat felélné minden pénzét. "Ez az összes pénzünk, ha az adósságrendezésre elköltjük, a jövő hónapban nem tudunk bért fizetni. A Fidesz javaslata a holnapot megoldja, de azt nem mondja meg, mi lesz holnapután" - mondta az MTI-nek.

Üres ebédlő az esztergomi Babits Mihály Általános Iskolában
Üres ebédlő az esztergomi Babits Mihály Általános Iskolában
Fotó: Kovács Attila

A független polgármester hozzátette, a legtöbb rászoruló gyermeket nevelő Kertvárosi Óvodába önkénteseivel délelőtt hideg élelmet vitt, és a Gyermekétkeztetési Alap tárgyalásokat kezdett a HunGasttal, hogy a szervezet csütörtökön és pénteken finaszírozza a rászoruló gyermekek étkezését, illetve a Szolidaritás mozgalom is segítséget ajánlott.

A képviselő-testület pénteken 11 órakor tartja következő ülését, amelyre meghívták a kormánymegbízottat is.

Egy szülő az egy közösségi oldalon "kiflicsücskös tüntetést" szervez a városháza elé az ülés kezdete előtt a Facebookon.