A gyermektelen házaspár is család

2011.11.24. 14:59

Elkészült a családok védelméről szóló törvény tervezete, amely hamarosan a parlament elé kerülhet, mondta Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője.

A frakcióvezető elmondta, hogy a család fogalma kapcsán végül a leszármazás elve került a javaslatba. Eszerint legalább két, egyenesági rokonságban álló személy alkotná a családot, azaz egy szülő és egy gyermek. Ide számítana az örökbe fogadás is, és a gyermektelen házaspárok is családnak minősülnének.

Harrach Péter azzal kapcsolatban, hogy a sajtóban az elmúlt időszakban többször is megjelent, hogy a KDNP engedelmességre kötelezné a gyermekeket, azt mondta, hogy a ma hatályos törvényekben is szerepel a szülő-gyermek kapcsolat. Ez nem újkeletű, a normális emberi kapcsolatok részéről van szó, mondta.

Szerintük a Szent István rendet nem támadják

Rubovszky György a parlament által csütörtökön tárgyalni kezdett kitüntetésekről szóló sarkalatos törvényről azt mondta, hogy a módosító indítványok 90 százaléka szövegpontosító, és azokat kizárólag az MSZP adta be.

A kormánypárti politikus az egyik új kitüntetésről, a Szent István rendről azt mondta, nem hagyomány nélküli, és csak azon az alapon támadják, hogy a javaslat szerint felelevenítenék a Mária Terézia által alapított rendet, arra hivatkoznak, hogy ennek a történelmi passzusnak nem kellene a javaslatban szerepelnie. A KDNP-s országgyűlési képviselő szerint magát a rend megújítását nem ellenzik.

Arról, hogy a javaslat nem tartalmazza a Nagy Imre Érdemérem adományozását, azt mondta, 1990 óta, aki tényleg kapcsolatba hozható volt az ő személyével és munkásságával, vagy kortársa volt a mártír miniszterelnöknek, az megkaphatta. Ha utólagos, származékos indokok alapján osztogatnák, a kitüntetetteket devalválnák - értékelte.