Lázár lecsacskaságozta Tarlós félelmeit

2011.11.28. 16:02
Nincs olyan önkormányzati, jogalkotói cél, amely szűkítené, megnyirbálná a főváros jogköreit, és amely Budapest-ellenes fellépést jelentene - közölte a Fidesz parlamenti frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Arra az újságírói felvetésre, hogy egy fideszes elképzelés szerint Budapestet a jövőben megyének nyilvánítanák, és a fővárosnak csökkennének a jogosítványai, Lázár János úgy reagált: ez egy butaság, csacskaság. "Ha jó formában vagyok, azt mondom, csacskaság, ha rosszban, azt mondom, nagy marhaság" - mondta a frakcióvezető, hozzátéve, hogy nincs ilyen javaslat, nincs napirenden ez a kérdés. Az egy más dolog, hogy Budapestnek és Pest megyének milyen a viszonya egymáshoz - jegyezte meg.

Lázár János úgy fogalmazott: "abban vagyunk érdekeltek, hogy Tarlós István és Budapest következő polgármesterei egy sikeres, virágzó és jól működő nagyvárost hozzanak létre".

Tarlós István főpolgármester szombaton rendkívüli sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte kezelhetetlen helyzetet teremtene az az önkormányzati törvényhez készült fideszes módosító javaslat, amely Budapestet megyének nyilvánítaná, a kerületekből pedig huszonhárom független település jönne létre, vagyis Magyarország egységes fővárosa száznegyven év után megszűnne.

Lázár János a frakcióülés utáni tájékoztatóján az önkormányzati törvény javaslatához érkezett módosító indítványokkal kapcsolatban kifejtette: támogatni fogják azokat a törekvéseket, amelyek a távhőszolgáltatás, a hulladékgazdálkodás, a szennyvízkezelés és az ivóvíz-szolgáltatás területén megőriznék és megerősítenék az önkormányzati szerepvállalást. Az még nem egy lezárt kérdés, hol lesz önálló polgármesteri hivatal, ahogy a helyi települési képviselők összeférhetetlenségi szabályai sem - mondta.

Szólt arról is, hogy az új polgármesteri javadalmazási rendszer szerint a főpolgármester miniszteri illetményben részesülne.
Összességében úgy fogalmazott, a frakció és a kormány a sajtóban előre jelzettekhez képest jóval konszolidáltabb körülmények között folytatta le a jogszabály előkészítését. Csak minimális korrekciók várhatók a következő napokban - jegyezte meg.

Tarlós: A területi önkormányzat megye

Tarlós István főpolgármester szerint Kósa Lajos és a társelőterjesztők valóban nem azt írják az önkormányzati törvényhez benyújtott módosító indítványukban, hogy Budapestet megyének nyilvánítanák, hanem azt, hogy területi önkormányzatnak, ami a megye.

Mint kifejtette, az érintett politikusok megfordították a Belügyminisztérium javaslatát, amely úgy szól, hogy Budapest települési önkormányzat, amely ellát területi feladatokat is. Ez a módosító indítványban úgy szerepel: legyen területi önkormányzat, amely elláthat települési feladatokat is - mondta a főpolgármester, hozzátéve, ez éppen azt mondja ki, hogy Budapest nem település.

A városvezető szólt arról is, hogy érdekelt a Fidesz 2014-es budapesti választási sikerében, így "mindenkit lebeszélne" arról, hogy ezeket a módosító javaslatokat törvényi erőre emelje.