Rálőttek a gyöngyöspatai polgármesterre

2011.11.29. 11:51

Ismeretlenek rálőttek a Heves megyei Gyöngyöspata polgármesterére; az esetről maga a jobbikos Juhász Oszkár tett bejelentést hétfőn éjjel.

A faluvezető bejelentése szerint kétszer rálőttek, amikor hétfőn 23.30 perckor kilépett Gyöngyöspatán a polgármesteri hivatal ajtaján. A lövések a bejelentés szerint az épület mögötti udvarból érkeztek – közölte Soltész Bálint, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

A bejelentést követően a rendőrök a helyszíni szemlét megkezdték, tanúkutatást végeztek, a vizsgálat jelenleg is zajlik – tette hozzá.

A sajtószóvivő az eljárás jelenlegi szakaszában arról nem kívánt nyilatkozni, hogy a rendőrök a helyszínen találtak-e lövedékeket, illetve lövedékhüvelyeket. Az MTI ugyanakkor úgy értesült, hogy a helyszíni szemle alkalmával előkerültek golyók, illetve az azokhoz tartozó hüvelyek.

A polgármester a Heol.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy hivatalából kilépve épp a kocsija felé indult, amikor "egy sötét alak" fegyvert kétszer rálőtt. Juhász szerint a támadó nem mondott semmit. A polgármester bejelentette, hogy bár néhány napja elutasították a kérelmét, hogy fegyvert viselhessen, azt most újra kérvényezni fogja.

A jobbikos Juhász Oszkárt idén júliusban választották a község vezetőjévé, azt követően, hogy a falu korábbi független polgármestere áprilisban lemondott tisztségéről. Tábi László, a település korábbi vezetője akkor nem cáfolta, hogy döntésében közrejátszott a településen kialakult etnikai jellegű konfliktus.

A Jobbikot nem lehet megfélemlíteni, "nem olyanok vagyunk, akiket néhány puskagolyóval meg lehetne állítani" – jelentette ki Sneider Tamás az ellenzéki párt alelnöke és Heves megyei elnöke.

Sneider Tamás szerint az nem tetszik "bizonyos köröknek", hogy Gyöngyöspatán és több jobbikos vezetésű településen is pozitív példát tud felmutatni a helyi vezetés. Eszerint egy határozott polgármesterrel, jegyzővel és rendőrséggel "csodákat lehet elérni" a bűnüldözés és a bűnmegelőzés területén. A Jobbik alelnöke szerint "ezek a körök" azt akarják megakadályozni, hogyrend legyen Magyarországon.