Orbán: A terv változatlan

2011.12.05. 17:50
2012 végéig tart a sajátos, különutas magyar gazdaságpolitika, hogy elkerüljük a recessziót. Ha ezen túl vagyunk, és Matolcsy növekedési terve működik, az EU legversenyképesebb országává válik Magyarország, mondta Orbán Viktor hétfőn, miután találkozott a német pénzügyminiszterrel.

Magyarország sajátos utat jár be, már kormányzásunk elején hangsúlyoztuk, hogy az első 2,5 évben rendbe kell szedni az államháztartást, hogy lábra tudjunk állni. Ha ez sikerült, az Európai Unió legversenyképesebb országává válunk, mondta Orbán Viktor a német pénzügyminiszter Wolfgang Schäuble társaságában a Parlamentben hétfőn délután.

A miniszterelnök arra a kérdésre válaszolt, amely Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által nemrégiben a Magyar Növekedési Tervhez benyújtott konzultációs anyagát érintette.

Annyira már nem is különutas

Ha a növekedési tervet Matolcsy Gyögry elkészíti, és az működik, illetve ha jó állapotban éljük túl 2012-t, akkor erőteljes növekedési pályára áll az ország, fogalmazott a miniszterelnök. Szerinte az unióban rendelkezésre álló növekedési kerettervek nem működnének itthon, itt speciális növekedési terv kell, nemcsak a gazdaság finanszírozásához, hanem a reálgazdaság ágazatainak (ipar, mezőgazdaság, szolgáltatásfejlesztés.) felfuttatásához is.

Mint mondta, a kormány eddig is központi kérdésként kezelte az államadósság hiányának csökkentését, ezért vezetett be számos adót, a bankadót és egyéb különadókat. "A nyugdíjasoktól nem tudtunk volna több mint ezer milliárd forintot beszedni, nem volt más választásunk" - jelentette ki.

Ezek az intézkedések akár az érintett cégek anyaországaival való viszonyt is megterhelte, itt nyilvánvalóan Németországra is kell gondolni, de fontos volt ezeket a lépéseket megtenni - ehhez az átmeneti, hároméves időszakhoz a kormány ragaszkodik. A miniszterelnök szerint egyébként annyira már nem is számít különutasnak a kormány politikája, számos uniós ország vezetett be bankadót, és egyéb különadókat.

Alapszerződést is érinthet az uniós csúcs

2010 nehéz év volt, az országot gyenge állapotban vette át az új kormány, és számos reformintézkedést meg kell még hozni, hogy növekedésről egyáltalán beszélni lehessen. Az új alkomtányt, a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer átalakítását sorolta fel.

A német pénzügyminiszter rövid beszédében arról szólt, az eurózóna jövőjének sikerességét a nemzetállamok stabil és fenntartható költségvetése garantálhatja. "Magyarország figyelemre méltó reformokat indított be, és ebben támogatni fogjuk Magyarországot" - mondta Schäuble, aki szerint nemcsak az euróövezethez tartozó 17 országnak van szüksége egy erősebb fiskális unió megteremtésére, hanem mind a 27 tagországnak.

Az uniós miniszterelnökök a hét második felében tartandó uniós csúcson próbálnak majd megoldást találni az euroövezeti válság felszámolására: ez akár a meglévő uniós alapszerződések módosítását is jelentheti, derült ki a pénzügyminiszter szavaiból, aki szerint az nem valódi unió, ahol az országok, miután megállapodtak valamiben, utólag akarnak a kötelezettségek alól kibújni. "Remélem jó döntést fogunk hozni csütörtök este" - mondta Orbán Viktor a csúccsal kapcsolatban.