Orbán: Sokat kellene feladnunk az önállóságunkból

2011.12.09. 16:04
Teljesen át kell tervezni a jövő évi költségvetést, 2012 pedig nagyon nehéz lesz, mondta Orbán Viktor Brüsszelben. Nem tudta egyértelműen megmondani, szétszakadt-e a unió, de a 27-ek és a 17-ek egyértelmű megkülönböztetése szerinte fontos új fejlemény. A magyarok és a britek sosem fognak egy csónakban ülni.

„Izgalmas és Magyarország számára sikeres csúcson vagyunk túl. Az csak hétfőn dől el, hogy az eurózóna számára is sikeres volt-e, amikor látszik a hitelezők álláspontja. És eldől márciusban, a megállapodás végén” - értékelte a brüsszeli csúcstalálkozót Orbán Viktor nemzetközi sajtótájékoztatón.

000 DV1089568
Fotó: Jean-christophe Verhaegen

Új és izgalmas helyzet

Új és izgalmas helyzet, hogy a 27-ek és a 17-ek (vagyis az eurót használó és nem használó országok) megkülönböztetendők, mondta Orbán. „Mi a 27-es keretet fenn akartuk tartani, de ezt a munkát nem sikerült elvégezni. A 27-eken belül valószínűleg nem jön létre  megegyezés a fiskális unióról” - mondta a kormányfő.

Orbán nem tudott egyértelműen válaszolni, a csúcstalálkozó fejleményei, a megállapodás hiánya szakadást jelent-e az unión belül.

Nincs még történelmi perspektíva

„6-kor kerültünk ágyba, 9-kor indultunk vissza, nem tudom még történelmi perspektívába helyezni. De néhány illúzióval le kell számolnunk” - mondta Orbán.

„Európa nem egysebességes jármű, és nem most vált kétsebességessé, hanem az euró bevezetésével. Jogot végzett emberként nagyra tartom, ahogy a két sebességet az EU intézményeinek vezetői igyekeznek nem érvényesülni hagyni. De a válságban nyilvánvalóvá vált a régi szakadás. Most csak tudomásul kellett venni. Azon dolgoztam éjjel, hogy a 27-eken belül történjen a dolog, de ez nem ment.”

000 DV1089571
Fotó: Jean-christophe Verhaegen

Nem kell rohanni

Magyarországnak ugyanakkor a miniszterelnök szerint nincs oka rohanni, az ugyanis kalandorság lenne, ettől meg kell védeni az országot. Legkésőbb márciusra létrejön a 17-ek megállapodása, a jogi konstrukciót már jövő héten elkezdik kiépíteni.

„Nem világos az sem, hogy most kell átvezetni a szabályokat, vagy csak ha bevezetjük az eurót. Megértem a magyar újságírók jó részének nyugati elkötelezettségét, de nem lehet egy országot tisztázatlan kalandokba belehúzni. Ne várjanak idő előtti választ” - mondta Orbán.

Sosem ülünk egy csónakba

A magyar-brit közös útról azt mondta: Magyarország és Nagy-Britannia sosem fog egy csónakban ülni . „Ez ki van zárva. Magyarország viszont kötelezettséget vállalt hogy csatlakozik az eurózónához. A britek sosem fognak.” Azért hozzátette, nem szereti, ha félretolják az egyszerű embereket.

A zónához nem tartozó államok közül 10-ből 9 a saját parlamentjükkel beszélik meg, hogy csatlakoznak-e a 17-ekhez. „Nagyvonalúan a 17-ek kinyitották előttük is a csatlakozás lehetőségét. Nemzeti szuverenitás ügyében a kormány a parlament nélkül nem járhat el. Izgalmas, mély, szakmailag tartalmas vita várható erről."

Teljesen új költségvetés

Ebben a vitában Orbán szerint el kell döntenünk nagyon súlyos kérdéseket, mert sok mindent kell feladni az önállóságból a csatlakozáshoz. Nem biztos abban, hogy a parlamenti vitában a mostani pártképletek leképeződnek, szerinte több lesz a véleményárnyalat, mint ahány párt van. Hétfőn a parlamentben tájékoztatja a képviselőket: végrehajtotta, amivel megbízták és nem tett semmit, amivel nem bízták meg. Március végére kell a kormánynak nemzeti álláspontot kialakítani.

A költségvetést ugyanakkor szerinte teljesen át kell dolgozni, ez egy komoly újratervezés lesz, de kevés idő lesz rá, már szombaton elkezdik. 2012 eleje nagyon nehéz lesz, de a 2013 jó év lehet, sokkal könnyebb - jósolta Orbán, aki szerint az eurózónában recesszióval is lehet számolni. Komoly gazdaságpolitikai feladat, hogy ez nálunk ne így legyen.

A tanára volt

A belpolitikai fejleményekkel kapcsolatban azt is elmondta, nem tud arról hogy Fellegi Tamás felajánlotta volna a lemondását. „Arról tudok hogy az IMF tárgyalásokat el fogja végezni, és arra jutott hogy a kettőt együtt nem tudja csinálni. A héten beszélek vele és megkérdezem mit gondol, megértem ha valaki két munkát nem bír elvégezni. A tanárom volt, hozzá írtam a szakdolgozatomat, és örülök, ha a nemzetközi tárgyalások érdekében hajlandó az erőit mozgósítani.”