Ez a poszt a következő Percről percre része:

Orbán megmondja, hogy lesz

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • "Meglátásom szerint miniszterelnök úr nem azért mondott nemet zavarában vagy határozottságában, mert szuverenitásunkat féltette, hanem azt, hogy be kell fejezni különutas gazdaságpolitikáját" - mondta. Ha ugyanis beismerné ezt, akkor nem vezethetné tovább a kormányt. "Ezt egyébként mondanán Zázrivecz Gábor képviselőtársunknak is" - mondta Vona eredeti nevét emlegetve.

    08
  • Mesterházy szerint a bajok valódi oka Magyarország nem ortodox, különutas gazdaságpolitikája, tehát gazdasági irányváltásra van szükség. "Ennek a tévedésnek, ennek a dilettantizmusnak az árát a magyar adófizetők fogják megfizetni" - mondta.

  • Mesterházy Orbánnal szemben úgy gondolja, hogy igenis van közünk az euroválsághoz, ügyes politikával irányíthatnánk is a döntéseket, nem csak elviselnünk kellene azokat. A szocialisták a visszamutogatásra Orbán egy 2010-es nyilatkozatát idézte, amely szerint Magyarországon még az eladósodottság mértéke sem különösebben aggasztó. "Értem én, hogy ön úgy próbálja beállítani, hogy mindenért az előző kormány felelős, de téved" - mondta.

  • "Miniszterelnök úr, ön nagyon világos és nagyon határozott álláspontot képviselt Brüsszelben: nem, talán, igen" - kezdte felszólalását Mesterházy Attila, a szocialisták vezérszónoka. Reményét fejezte ki, hogy ha Orbán a parlament véleményére kíváncsi, akkor talán odafigyel az ellenzék véleményére is, majd utalt a határozati tervezetre, amiről az ülés előtti sajtótájékoztatóján is beszélt.

  • Vona elismerte, hogy az általuk javasolt út kockázatos, de a csatlakozás pedig egyszerűen rossz. "Akkor nem csak sallereket és kokikat kapunk, hanem agyonverik Magyarországot" - mondta. Szerinte az európai igények megfojtják Magyarországot.

  • A Jobbik álláspontja szerint egyértelmű, hogy az EU európai egyesült államokká akar alakulni. Álláspontjuk szerint ehhez Magyarország nem csatlakozhat. "Úgy néz ki, hogy egy süllyedő hajóra kérünk felvételt" - mondta.

  • Vona: "Ön a beszédében az elmúlt nyolc évre, meg az eurozóna válságára hivatkozott, de az ön kormánya is felelős a kialakult helyzetért" - mondta. "Ne csak imitáljuk a vitát" - kérte, arra hivatkozva, hogy Orbán szerint is az ország szuverenitásának csökkentéséről szólhat a vita. "Ha valóban érdemi vitát akarunk, egyetlen érdemi lehetőségünk marad, ha a magyar társadalomhoz fordulunk" - mondta, népszavazás kiírását kezdeményezve.

  • Vona: "Ha lehet kritizálni a miniszterelnököt, amit amúgy kell, azt pont azért kell, mert sokkal következetesebben kellett volna kiállnia Magyarország szuverenitása mellett" - tért rá hosszú idő után Orbán beszédére. Illetve mégsem, mert az államadósság erőltetett visszafizetéséről beszélt.

    07
  • "A másik mellőzhetetlen körülmény, hogy Fellegi Tamás mellett Matolcsy György is legyen tárca nélkül" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a kormány gazdasági programja megbukott. "Önök eljátszották az esélyt, hogy Magyarországot új gazdaságpolitikai pályára állítsák. Azért vagyunk bajban, mert önök végighazudták az elmúlt másfél évet" - mondta.

  • "Nekünk abban kell versenyezni, hogy Magyarországon nagyobb jogbiztonság legyen. Itt rosszul állunk" - mondta. Jelezte azt is, hogy az LMP már hetekkel ezelőtt követelte az új költségvetést, mert tarthatatlan volt a terv. Nemzeti válságtanács összehívását javasolta.

  • Schiffer szerint nem Orbáné a szuverenitás, hanem a népé, tehát nincs joguk arra, hogy elvegyék a néptől a választás lehetőségét, amit a gazdaságpolitikai irányelvek kétharmados törvénybe foglalásával elvesznek. "Magyarország nem akkor lesz versenyképes, ha a magyar emberek kevesebb pénzért többet fognak dolgozni" - mondta. Szerinte a versenyképesség kulcsa a jogbiztonság.

  • Schiffer szerint "Magyarország helyzetét kár az euroválságra fogni". Igaz ugyan, hogy "nehéz helyzetet örököltek, de volt egy történelmi lehetőségük". Szerinte a probléma az ország erőltetett adóságcsökkentése. Felajánlotta, hogy azori-szigeteki nyaralást sorsolnak ki azon eurohitelesek között, akiket a kormány meg tud győzni arról, hogy az euroválság miatt nőnek forinttörlesztőrészleteik.

    06
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Schiffernek az jutott eszébe, hogy "ha valaki berúgja a kocsmaajtót, majd az első pofon után elszalad, az nevetségessé válik". Schiffer szerint az a feladat, hogy új alapokra helyezzék az Európai Uniót, hogy megfékezzék "a spekulatív kapitalizmust". "Ehhez képest meglepő az, hogy ön néhány órára David Cameron oldalára állt, aki a londoni City érdekeit védte" - mondta.

  • Nyolc percben reagálhatnak a frakciók, elsőként Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. "A miniszterelnöki leltárból kimaradt, hogy elbukott a szabadságharc, hogy elbukott a költségvetés és elbukott az a terv, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet teremtsenek" - mondta.

  • Pénzügyi védőhálóra is szükség lesz, amire "nem tudok jobb megoldást találni, mint az IMF", mondta Orbán, aki bejelentette, hogy Fellegi Tamás tárcanélküli miniszterként folytatja. Kell új növekedési akcióterv is, amit Matolcsy György állíthat össze. A gúnyos ellenzéki tapsra reagálva Orbán azt mondta, ő is bizakodó. Ezzel zárta felszólalását.

  • "Bármennyire is szeretném az ellenkezőjét mondani, bármennyire is szeretném azt mondani, hogy nincs igazam, a következő év viharos lesz Európában és Magyarországon is" - mondta Orbán, aki szerint most új elemekkel kell kiegészíteni a költségvetést, például csökkenteni kell a növekedést és magasabb euró-forint árfolyammal kell számolni.

  • Orbán újra előhozta a viharkabátos hasonlatát, mert hiába készültünk napsütésre, "orkán erejű szél fúj". Szerinte immár bizonyos, hogy az euroválság elhúzódó lesz, mert az uniós államfők elvetették a válság gyors kezelésének eszközeit. "Nem fognak kibocsátani eurokötvényeket, az EKB nem fog államkötvényeket vásárolni, nem adnak össze elegendő pénzt, ami megnyugtatná a piacokat" - mondta.

    04
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Orbán: A harmadik nagy kérdés, hogy mi a stratégiánk. "Hullámzó vízben a remegő kezű kormányos nem jó előjel" - mondta, tehát a célja a stabil kormányzás, a 2010-ben kialakult konszenzus folytatása. Kapkodásra nincs ok, mondta.

  • A válság hatása az, hogy egyelőre annak kell örülnünk, hogy állunk a lábunkon, nem pedig a gazdagodásnak, mondta Orbán.

  • Orbán arról beszélt, hogy esélyünk van Európa legversenyképesebb gazdaságának a felépítésére. A számok azt jelzik, hogy nem lesz könnyű dolgunk: a Világbank szerint a 10 volt szocialista EU-tagország között jövőre Magyarországon várható a leglassabb, 0,5 százalékos GDP-növekedés. A világbank nemrég publikált jelentése megállapítja: a többieknél lassabb magyarországi növekedés a továbbra is gyenge belső keresletnek és a kivitel lassulásának tudható be. Ezzel szemben Románia és Szlovénia gyorsulásra számíthat, tehát a jelenlegi versenyképességünkkel még a régiót sem tudjuk megverni a növekedésben.

  • A harmadik elv az átszervezés politikája, a kevesebb bürokrácia, az ésszerűbb egészségügy, a jobb közoktatás, a potyázókat kizáró szociális rendszer és az elfogadhatóbb igazságszolgáltatás. Orbán szerint az eredmények világosak és láthatóak, csökken az államadósság, 3 százalék alatti a hiány és sikerült megőrizni a bérek értékét.

  • A második alapelv a megerősítés politikája, amely nem csak erkölcsileg helyes, hanem gazdaságilag is hasznos. "Ha a középosztály lecsúszik, lecsúszik Magyarország is" - mondta Orbán, aki szerint "alulról nyitott" középosztályt kívánnak létrehozni.

    Gyurcsány és Molnár összehajol. Kék szalaggal szolidarizálnak a tévés kirúgottakkal, éhségsztrájkolókkal
    Gyurcsány és Molnár összehajol. Kék szalaggal szolidarizálnak a tévés kirúgottakkal, éhségsztrájkolókkal
  • "Másfél éve elkezdtük azoknak a hibáknak a kijavítását, amelyek újratermelik az államadósságot" - mondta. A megújulás három alapelve a tehermegosztás politikája, pl. a bankadó, a válságadó és a végtörlesztés.

  • Orbán: "Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy vannak akadályok is. Ez nem egy álom, hanem komoly vállalás, amelynek az útjából az akadályokat el kell hárítanunk." A legnagyobb akadály pedig "a múlt hibái", az elmúlt nyolc év, mondta. "Képzeljék el, milyen kellemes helyzetben lennénk most, ha 2002-es szinten lenne az államadósság, vagy 6 százalék alatt lenne a munkanélküliség" - mondta.

  • Orbán: Ettől függetlenül az euroválság nehezítő körülmény, de nem téríthet el a céljainktól, mondta szélviharos hasonlattal. "Van egy új verseny, és ezt a versenyt meg akarjuk nyerni, vagy legalábbis a győztesek közé akarunk tartozni" - mondta. A cél, hogy a legversenyképesebb gazdaság legyünk. "Ez nem kérdés, hanem maga a cél, és vállalás" - mondta.

  • "Nem szabad zsákutcába tévednünk" - mondta Orbán, mert a végén még mások érdekeit szolgáló döntéseket hozunk. "Két nagy küzdelemben veszünk részt, és fontos, hogy ezt a két küzdelmet ne keverjük össze" - mondta. Az első küzdelem "az elmúlt nyolc év hibáinak kijavítása", a másik az eurozóna válsága, "ami nem Magyarország válsága". "A válság az ő fizetőeszközük válsága, ettől függetlenül Magyarországot is rosszul érinti. De nem tőlünk ered, nem mi okoztuk és nem is mi tudjuk megoldani" - mondta.

  • "Öröknek vélt dogmák dőltek meg, ami sokakban kétségbeesést kelt, és gyakran vált ki elkeseredettséget és dühöt" - vezette fel Orbán beszéde következő részét, amiben arról beszél, mi történik, mik a céljaink, és mit teszünk céljaink eléréséért. Megint "hüvelykujjszabályt" ajánlott a figyelembe, hogy "nekünk a saját fejünkkel kell gondolkodnunk".

  • Orbán felkérte az Európai Nagybizottságot az álláspont kialakítására, amelyhez a kormány minden segítséget megad.

  • Orbán most arra kérte a képviselőket, hogy lapozzanak az utolsó oldalra. Innen azt idézte, hogy Magyarország álláspontját a magyar parlamentnek kell kialakítania. "Bár volt törekvés, hogy ne mondjam, nyomás arra, hogy az ott jelenlévő állam- és kormányfők ott helyben csatlakozzanak a szerződéshez, ezt a magyar alkotmányos felfogás nem engedte meg" - jelentette ki.

  • Orbán: "Ártatlannak tűnő mondat, de súlyos valóságot takar" az, hogy a nyilatkozat szerint az eurozóna tagállamainak nyilatkozniuk kell, mikor és mennyi államkötvényt akarnak kibocsátani. "Azért akarnak a tagállamok összehangolt államkibocsátási tervet kidolgozni, hogy a piacon nehogy összetorlódjanak az ajánlatok" - mondta. Ez szerinte Magyarország számára is kulcskérdés, a torlódásnak mi is áldozatai lehetünk.

    02
    Fotó: Barakonyi Szabolcs