CNN: Veszélyben a törékeny magyar demokrácia

2011.12.23. 15:18 Módosítva: 2011.12.23. 22:16

„Őrizetbe vették Magyarország volt miniszterelnökét” – írja a világsajtó, a Chicago Tribune, a Fox News, de még az Arab News is. A BBC online kiadása a rendkívüli hírek között számolt be a budapesti eseményekről.

A beszámolók általában kitérnek arra, hogy a kormánytöbbség egy erősen vitatott választási törvényt készül elfogadni, és egy a jegybank függetlenségét sértő törvényt is, ami ellen az Európai Unió is tiltakozik.

A hosszabb cikkek kitérnek arra is, hogy a magyar kormány idén korlátozta a sajtószabadságot.

A BBC hosszú beszámolót közölt a pénteki eseményekről, amelyben többek között megemlítik, hogy az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, és a Standard & Poor's hitelminősítő intézet is attól tart, hogy a tervezett reformokkal aláássa a jegybank függetlenségét.  Kitérnek arra is, hogy az S&P leminősítette az országot.

Mielőtt az LMP-s Járvor Benedeket elvitték a rendőrök, a BBC tudósítójának azt mondta: „Magyarországon vége van a demokráciának".

„Egy nappal karácsony előtt a kormányzó párt számos olyan törvényt fogad el lopakodva, amelyek mindegyike külön-külön is komoly veszélyt jelent a demokráciára" – nyilatkozta az LMP szóvivője az AFP hírügynökségnek.

A CNN „Veszélyben a törékeny magyar demokrácia" címmel videóriportban foglalta össze az elmúlt hónapok eseményeit. A videóban megszólal Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es képviselő, valamint Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

„A folyamat másfél évvel ezelőtt kezdődött, amikor a jelenlegi kormány került hatalomra. Azóta bontják a fékeket és egyensúlyokat, valamint a független intézmények rendszerét. A központi bank függetlenségének megszüntetését célzó törvényjavaslat a leginkább aggasztó" – mondta Eörsi.

A CNN cikkében az LMP délelőtti akciójáról megemlíti, hogy 43 tüntetőt – köztük 15 képviselőt – őrizetbe vettek. Az LMP délutáni demonstrációjáról is hírt adtak, amin mintegy ezer ember vett részt. A CNN kitér arra is, hogy a kormány intézkedései aláássák a magyar demokráciát, és az alkotmányos változások inkább az önkényuralmi formának felelnek meg, amit az új választójogi törvény és a sajtószabadság visszaszorítása is jelez.

A Wall Street Jornal beszámolója szerint Orbán Viktor lemondását több ezer demonstáló követelte az LMP délutáni rendezvényén.