Megengedte a Fidesz, hogy független legyen

2011.12.29. 16:21
Pálháza, Magyarország legkisebb, a csőd szélén álló városkája a korrupciós ügybe keveredett polgármester lemondása után időközi polgármester-választás előtt áll. A jelöltek közül Lesovics Lossó Miklós igazi nagyágyú, aki a rendszerváltás óta öt választásból négyet nyert meg, Szebeni Endre a sötét ló szerepéből készül kitörni, Szuetta József Attila pedig maga se tudja, miért vágott bele, egy biztos: kipróbálja, milyen a kampány nélküli kampány.

A 2010-es önkormányzati választáson még fideszes színekben indult Lesovics Lossó Miklós, a január 8-i időközin viszont függetlenként akar az ország legkisebb városának polgármestere lenni. Vajon miért?

Pálháza mindössze ezerkétszáz lakosú, a szlovák határ mellett fekvő település Sátoraljaújhelytől északnyugatra. Hiába dúlták husziták, törökök, tizedelte a pestis, lökte a határszélre Trianon, 2005-ben városi címet kapott Lamperth Mónika szocialista belügyminisztertől.


Nagyobb térképre váltás

Lelépett az ügyvezető

És máris benne vagyunk a pálházi nagypolitika sűrűjében. A rendszerváltás utáni évtizedek meghatározó alakja maga, a fideszesből függetlenné lett Lesovics Lossó Miklós, aki először 1994-től 2004-ig vezette a falut. Ekkor azonban váratlanul lemondott polgármesteri címéről. Az újságokban az jelent meg, hogy „az uniós csatlakozást követően kizárólag vállalkozásaival kíván foglalkozni”. Ez igaz is volt, meg nem is, ugyanis közvetlenül nem az EU-csatlakozás, hanem százfős cége ügyvezetőjének lelépése késztette erre a lépésre.

Ajánlott is maga helyett utódot, méghozzá Moravszki Zsoltot, akit annak rendje és módja szerint meg is választottak polgármesternek. Lesovics Lossó azonban nem volt elégedett az utódjával, állítása szerint akkor kezdődött a település eladósodása, olyan beruházásokra vett fel hitelt a település, amiből haszna nem származott. (Emiatt is kellett talán bevezetni – egy ezerkétszáz lelkes település esetében talán világviszonylatban példátlan módon – a fizetős parkolást, óránként 120 forintért. Rejtély, hogy kik voltak azok a palimadarak, akiknek fizetniük kellett, mivel : 1. Rendezvények idején a meghívott vendégek ingyen parkolhattak, 2. A helyiek a Művelődési Ház mögött szintén.)

Nemzeti zarándoklat a Kossuth térre

A 2006-os önkormányzati választáson Lesovics Lossó visszatért, és csupán 15 szavazattal, de legyőzte a város kulcsát egy évvel korábban Lamperth Mónikától átvevő Moravszkit, akiről még hallani fogunk.

Lesovics Lossó itt még független színekben nyert, habár jobboldali pártszimpátiáját soha nem titkolta. Országos nyilvánosságot kapott például, amikor 2009-ben Komlóska polgármesterével nemzeti zarándoklatot szervezett a Kossuth térre az ország mély morális és gazdasági válsága miatt.

A 2010-es önkormányzati választás jelöltlistáján – habár már az ötödik polgármester-választása volt ez – először szerepelt ott neve mellett a Fidesz. És akkor először fordult elő az is, hogy nem nyert, habár pár hónappal voltunk csupán a kétharmados forradalom után. A győztes Lesovics Lossó 2004-es, utóbb megtagadott kreálmánya, Moravszki Zsolt lett, aki 44 szavazattal szerzett nála többet.

Fordult a kocka

Moravszki vállalkozásai és magánélete azonban válságba került, többen ennek tudják be azt, hogy egy vállalkozótól – a „bizalom megerősítése céljából” – egy autóban 200 ezer forintot fogadott el, legalábbis a rendőrség gyanúja szerint, de az ügyben még nem emeltek vádat.

Moravszki megbukott, a mostani időközi választáson Lesovics Lossó mellett még ketten indulnak: a 2010-es harmadik Szebeni Endre, és Szuetta József Attila, aki 2002-ben, 2004-ben és 2006-ban is indult – nem sok sikerrel. Egyébként ők ketten másod-unokatestvérek, Szebeni kicsit sértődött is állítólag.

Csak a kollégák kampányolnak

„A kampány csendes, bár én nem kampányolok, a másik két kolléga viszont erőteljesebben, nekik elég jól is sikerült” – mondja Szuetta József Attila. Szebeni retróbulival hangolt, Lesovics Lossó pedig iskolai bibliaórával és nyugdíjasnappal. Szuetta József Attila Moravszki lemondása után alpolgármesterként vezeti a falut.

Talán ennek is tudható be a polgármesteri poszt iránti visszafogott lelkesedése: „Nem egy olyan fényes dolog ez az izé” – mondja a civilben bt-alkalmazott tervező-műszaki ellenőr, utalva arra, hogy lassan már a bérek kifizetése is gondot jelent.

A tavalyi harmadik Szebeni azt mondja, a helyiek kifejezett kérésére vágott bele. „Tavaly sötét ló voltam, most többen megkerestek, hogy vállaljam el a jelöltséget” – mondja a szállítmányozással, bányászkodással és erdőgazdálkodással is foglalkozó jelölt. Különös amúgy, hogy szerinte nem feltétlenül jó, hogy Pálháza város lett, mivel egy jól működő körjegyzőség része volt korábban a település, most viszont magára maradt.

A hibákról nem tudjuk, hogy hibák-e

És miért hagyta ott a Fideszt Lesovics Lossó Miklós? Maga a toronymagas esélyes erről azt mondja: „Mindenki tudja rólam, hogy jobboldali érzelmű ember vagyok, de a Fidesz kormányra kerülése utáni intézkedéseit nem vállaltam fel. Megengedte a Fidesz, hogy én döntsek. Úgy gondolom, így nagyobb az esélyem, mintha függetlenként indultam volna.” Kérdésünkre, miszerint ez kormányzati kritika lenne, azt mondja: „Nagyszerű döntéseket hozott a kormány, de vannak hibák is, amikről pillanatnyilag nem tudjuk eldönteni, hogy csakugyan hibák-e, mivel nem látunk a dolgok háta mögé.”

A tavalyi választási kudarcáról azt mondja, hogy félvállról vette a kampányolást, nem vetett be mindent. Az eredmény meglepte, de tudomásul vette, hogy Pálházán felnőtt egy generáció, aki nem ismeri a munkásságát. Tudja, hogy 2012 – akár megválasztják, akár nem – nehéz év lesz, ezért is akarja megválasztása esetén a településhez tartozó földeket megművelni, hogy önellátóak legyenek babból, hagymából, burgonyából.

Az időközi polgármester-választás egyfordulós, az a jelölt nyer, aki a legtöbb szavazatot kapja.