Vádat emeltek az Eclipse-ügyben

2012.01.03. 12:43 Módosítva: 2012.01.03. 12:46
1,3 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett adócsalásért emelt vádat a Fővárosi Főügyészség az Eclipse-ügyben. A cég 2005-2007 között több, sokmilliárdos megrendelést kapott az államtól, ők dolgozták ki például a gépjárművek eredetiségvizsgálatához használt szoftvert. Az Eclipse titkosszolgálati kapcsolatokkal is rendelkezett. A vádlottak szabadlábon védekeznek.

A Fővárosi Főügyészség vádiratot nyújtott be Deák Endre és 11 társa ellen az adóbevételt különösen nagy mértéket meghaladó mértékben csökkentő, folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalás, folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt.

A vádirat szerint Deák Endre, az Eclipse Zrt. ügyvezetője és Hagymási László a cég felügyelőbizottságának elnöke ténylegesen együtt látták el a cég vezetését. Az Eclipse Zrt. 2005 szeptembere és 2009 januárja között több nagy értékű informatikai közbeszerzési pályázatot nyert el. A vádlottak 2007-től azért, hogy az Eclipse Zrt. árbevétele után megfizetendő általános forgalmi adó mértékét valótlan tartamú adóbevallással jogtalanul csökkentsék, a megbízóikkal kötött szerződésekben vállaltak teljesítésére fiktív alvállalkozói szerződéseket kötöttek más cégekkel, majd az e társaságok által kiállított szintén fiktív számlákat befogadták, és beállították az Eclipse Zrt. könyvelésébe, közölte a Főügyészség.

A vádlottak ezzel több mint 1,3 milliárd forint adót nem fizettek meg. Az ügyben a büntetőeljárást a Fővárosi Bíróság folytatja. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik, senki sem áll személyi szabadságot elvonó, avagy korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt.

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt-t 2003 áprilisában nem sokkal azelőtt alapították, hogy megszületett az a törvény, amely a gépjárművek eredetiségvizsgálatát hatósági árassá tette. Az ügyet már jóval a letartóztatások előtt követő Figyelő szerint az újonnan alapított cég ezután megbízást kapott az államtól az eredetiségvizsgálatokhoz használt szoftver elkészítésére. A közbeszerzést az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága titkosította. Az informatikai feladatokat az Eclipse 4,95 milliárd forintért végezte el, később a rendszert még bővítették további 1,28 milliárd forintért.

A cég számos egyéb megbízást is kapott az államtól. Ők dolgozták ki a biometrikus útlevelek kiállításához szükséges műszaki hátteret és az akkor még állami tulajdonban lévő Budapest Airport Zrt-nek repülőtéri és repülésésirányítási szoftvereket szállítottak. Miután ezeket a közbeszerzéseket is titkosították, csak becsülni lehet a több milliárdos megbízási díjakat.

Nagy visszhangot váltott ki 2010 elején, hogy egy kormányrendelettel egyik pillanatról a másikra megváltoztatták az eredetiségvizsgálat szabályait. A módosítás szerint 2010 elejétől az eredetiségvizsgálattal foglalkozó vizsgálóállomásoknak egységes feltételeket kellett alkalmazniuk a korábban alkalmazott ötféle vizsgálati technológia helyett.

A szerződés szerint az újabb 4,95 milliárd forintos megbízás összegét 2010. január 1-től 2014. december 31-ig egyenlő részletekben fizetik a cégnek. A szoftverre a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak volt szüksége, amelynek akkori igazgatója Eiselt György volt, akit szintén őrizetbe vett a rendőrség. Ezt a közbeszerzést is titkosították.

A gyanú szerint az Eclipse 2007-2009 között 15 milliárd forintnyi informatikai beszerzés ellenértéke után nem fizette meg az áfát. A gyanú szerint építőipari vállalkozások adtak fiktív számlát az Eclipse-nek, amelyek csak a pénzek továbbutalására szolgáltak. A fiktív számlákat kiadó vállalkozások bankszámláiról szinte azonnal továbbutalták a milliárdokat egy fantomcéghez, amihez a gyanúsítottak fértek hozzá. A VPOP korábbi közleménye szerint a cégláncolatok alján található fiktív vállalkozások bankszámláiról a vizsgált időszakban közel 12 milliárd forint készpénzt vettek fel.

A nyomozók 2010 márciusában kilenc luxusautót, köztük egy Ferrarit és egy Porschét is lefoglaltak. Ismert volt, hogy Hagymási László nem csupán közúti használatra tartott luxuskocsit, hanem beszállt az amatőr autóversenyek egyik legdrágább kategóriájába is, és hasonló versenymánia kapta el a cég vezérigazgatóját, Deák Endrét is.

A cég erős titkosszolgálati kapcsolatokkal is rendelkezett. A Figyelő szerint az Eclipse egyik tulajdonosa, illetve volt felügyelőbizottsági tagja korábban az Eclipse Assets Management nevű vállalkozásban üzlettársa volt a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat volt vezetőjének, Hevesi Tóth Ferencnek. Amíg a cég működött, Hevesi cége ugyanazon a címen volt bejelentve, mint az Eclipse, egy magas fallal körülvett XI. kerületi irodaházban.

Az Eclipse egyik társalapítója a 2010 márciusában szintén őrizetbe vett, majd letartóztatott Püski László volt, aki emellett a Zömök Biztonságtechnikai Kft. ügyvezetője is. A Püski fia által birtokolt cég is egy címre volt bejelentve az Eclipse-szel.  A Heti Válasz szerint Püski bizalmas viszonyt ápolt Galambos Lajos volt NBH-főigazgatóval, akit 2011. június 28-án vettek őrizetbe államellenes bűncselekmény gyanújával. Erősíthette a kapcsolatokat, hogy 2005-2006 között az Eclipse felügyelőbizottsági tagja volt Béres Péter is, Lamperth Mónika egykori MSZP-s belügyminiszter volt főtanácsadója

Pintér Sándor lánya, Pintér Hajnalka is az Eclipse projektvezetőjkeként dolgozott. Az Eclipse ezen kívül helyiséget bérelt Pintér Sándor korábbi cége a Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. Angol utcai bázisán. Bár sajtóhírek szerint az utolsó 5 milliárdos megbízásnál  Pintér Hajnalka volt a megvalósításért felelős személy, minden teljesítés átadója és az elsődleges kapcsolattartó személy, a vámhatóság szóvivője korábban úgy nyilatkozott: a pénzmosási és adócsalási ügyletekhez nincs köze, ezért a vámnyomozók sem gyanúsítottként, sem tanúként nem hallgatták ki.