Az MFB tagadja a vezérigazgató többmilliós jutalmát

2012.01.04. 15:08
Dagad az évvégijutalom-botrány. A Blikk értesülései szerint az állami cégvezetők többmilliós jutalmakat kaptak az év végén. Az MFB tagad, a miniszterelnök szóvivője olyan rejtélyes, hogy az már félreérthető, a kormányszóvivő nem reagál.

„Egyetlen forint jutalmat sem kapott” – tagadta az MTI-hez eljuttatott közleményében az MFB a Blikk január 3-i számában megjelent értesüléseket. A Blikk kedden írta meg, hogy bár a Fidesz korábban határozottan támadta a szocialista kormányokat az állami tulajdonú vállalatok igazgatóinak adott milliós jutalmak miatt, egyik decemberi ülésén pedig a minisztériumi jutalmak letiltásáról határozott, több állami vállalat vezetője is nagyösszegű prémiumokat kapott az év végén.

A Blikk állítása szerint Baranyay László, az MFB elnök-vezérigazgatója 19,2 millió forintot kapott, ami az új adószabályok szerint nettó 14,3 millió forint, alig kevesebb annál a nettó 15 millió forintnál, amit 2009-ben Erős János, az MFB akkori vezérigazgatója kapott.

A Blikk értesülései szerint a Magyar Posta vezérigazgatója, Geszti László még jobban is járt, mint két évvel ezelőtt elődje, nettó 11,9 millió forinttal gazdagodott az év végén.

De kapott jutalmat a brutálisan eladósodott MÁV új igazgatója is, Szarvas Ferenc is, aki 11,9 millió forinttal gazdagodott.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője rejtélyes nyilatkozatban reagált a lap érdeklődésére. „A kormány nem véletlenül hozott döntést arról, hogy nem engedi jutalmak kifizetését év végén a minisztériumoknál. A napokban váltak véglegessé azok a kimutatások, melyek tartalmazzák a kifizetett prémiumokat és jutalmakat. A lista áttekintésére most fog sor kerülni” – mondta, így szavai alapján akár még a minisztériumokban is lehetett jutalomosztás.

Az ügyben kerestük a kormányszóvivőt, hogy tisztázzák, osztottak-e jutalmakat a minisztériumokban, illetve kértük, hogy a közpénzből fizetett jutalmakat összesítő listát bocsássák rendelkezésünkre. Egyelőre még nem kaptunk választ.

A Budapesti Közlekedési Központ viszont szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében tagadta, hogy vezérigazgatójuk, Vitézy Dávid 7,6 millió forint jutalmat kapott volna. A közlemény szerint Vitézy valóban 7,6 millió forint jutalmat kaphatna, de „annak sem értékelése és végleges odaítélése, kifizetése nem történt meg”. Vitézy jutalmáról 2012 tavaszán dönthetnek majd.

A kormány ugyan még nem reagált megkeresésünkre, de a kormánypártok egyike, a KDNP már közleményt adott ki, mely szerint „jogos s megérdemelt a jutalom, amennyiben az állami intézmények és cégek vezetői takarékosan bántak a közvagyonnal, javították a költségvetés helyzetét, vagy jelentős többlet munkaterhet vállaltak, de általában véve – különösen az európai válság környezetében – erkölcsileg nem lehet indokolt kirívóan magas év végi jutalmakat fizetni”.

A Jobbik ugyanakkor már sajtótájékoztatón támadta a kormányt az állami cégvezetők jutalmai miatt. Képviselőjük, Z. Kárpát Dániel szerint a jutalmazási gyakorlat annak fényében még „pofátlanabb”, hogy korábban a Fidesz-KDNP „kiabált a leghangosabban” az állami szféra végkielégítéseinek megadóztatásáért, amit visszaható hatályú törvényekkel valósítottak meg.