no

A Gripenekben egyetértenek a pártok

2012.01.06. 17:08 Módosítva: 2012.01.06. 18:41
Hende Csaba ismertette a szerződéshosszabbítási tárgyalások eredményeit. A parlamenti pártok támogatták a szerződés 2026-ig történő átütemezését. A miniszter szerint a Gripenek rendszerben tartása nemzeti érdek.

A Magyarország légtérvédelmi szuverenitását fenntartó Gripen vadászrepülőgépek 2001-ben kötött, 2003-ban módosított bérleti szerződése 2016-ban lejár, így a HM kezdeményezte a szerződés átütemezését. Ennek oka az, hogy a 2016-ban fizetendő költségek radikálisan emelkednének.

A szerződésmódosításban tíz évvel, azaz 2026-ig hosszabbodik a vadászrepülők bérlése és üzemeltetése. A jelenleg érvényes megállapodás szerint Magyarország a 2016-ig kifizetendő összeg több mint ötven százalékát kifizette a svéd kormánynak. A fennmaradó kisebbik rész átütemezését kezdeményezi a honvédelmi tárca. A szerződés összértéke kétszáztíz milliárd forint. A módosítás eredményeként Magyarország légtérvédelme 2026-ig biztosítva lesz, a megállapodás pedig változatlanul biztosítja a kiképzési keretfeltételeket.

Eredményesek a tárgyalások

Hende Csaba honvédelmi miniszter
Hende Csaba honvédelmi miniszter
Fotó: Kovács Tamás

A szerződéshosszabbítási tárgyalásokon a magyar fél kedvező eredményeket ért el, így a módosítást követően a a rendelkezésre álló repülési óraszám a jelenlegi érték kilencvenöt százalékával növekszik, a többletköltségek azonban mindössze negyvenöt százalékkal emelkednek. A 16800 óra repülési idő – az átütemezést követően – 32800 órára emelkedik, miközben a majdnem kétszeres repülési idő kevesebb, mint ötven százalékos többletkiadással jár majd. A bérleti szerződés változásának következtében a honvédelmi tárca bruttó 63 milliárd (nettó 49,25 milliárd) forintot takarít meg. Az új szerződés abban is módosul, hogy 2026-ig bármikor lehetővé válik a tulajdonjogunk megszerzése a gépekre. Hozzátette, hogy a két fél közötti megegyezésnek nincs olyan eleme, amely terén ne értünk volna el kedvezőbb irányú változásokat.

Egyetértés a pártok között

Hende Csaba a sajtótájékoztató előtti megbeszélésre meghívta a parlamenti pártok képviselőit is, így azon részt vett a Fidesz, a KDNP, az MSZP, a Jobbik, az LMP, valamint a Demokratikus Koalíció egy-egy képviselője is. Az egyeztetés végén a kormánypártok, valamint az MSZP és a Jobbik támogatták a szerződésmódosítást, az LMP is biztosította támogatásáról a minisztert, de további iratmegtekintési lehetőséget kért, csakúgy mint Vadai Ágnes (DK), aki előbb meg szeretné tekinteni az eredeti angol nyelvű iratokat, mielőtt véleményt formálna.

Ingyen helikopterek az Egyesült Államoktól

Újságírói kérdésre Hende Csaba válaszolt az amerikai helikopterekkel kapcsolatban felmerült kérdésekre is. A volt szovjet gépek tízmilliárdos nagyságrendű ráfordítással tíz évig állhatnak még rendelkezésre, a 2020-as évek elejétől már nem. Az amerikai helikopterek modernizáltak, korszerűbbek a jelenleginél, továbbá huszonöt évig még rendszerben tarthatóak. Vannak egyeztetések az ügyben, jelenleg harminc UH-1 és két darab kiképzési jármű beszerzéséről tárgyalnak a felek. Az ötmillió dollárt érő helikoptereket ingyen kapnánk az Egyesült Államoktól a kiemelkedően jó szövetségi besorolásunk következtében. Az alkatrészeket, felszereléseket, fegyvereket csomagban vásárolhatná Magyarország hat éven keresztül, amelyekből válogatásra is lenne lehetőségünk. Az ügyben hamarosan szakértői delegáció utazik az Egyesült Államokba.