Gombát osztanak Indexfalván

2012.01.10. 12:20
Nagy siker a Startmunka kistérségi mintaprojektje Kamuton. Az önkormányzat ősszel, az időjárásra tekintettel gombatermesztésbe fogott, és máris 160-180 kilót szüretelt. A terményt a rászorulók között osztották ki, akik ízletes gombapaprikást főztek.

A nehéz helyzetű családok megsegítésére fordítja Kamut önkormányzata a tavaly beindult Startmunka program kistérségi mintaprojektjének eredményeit, írja a Békés Online.

Kamut úgy döntött, hogy a mintaprojektben a mezőgazdaságra helyezi a hangsúlyt. Mivel a projekt ősszel indult, gombatermesztésbe kezdtek, mert a gomba ősszel is terem.

Első lépésben felújították az egykori tejházat, amit gombatermesztővé alakítottak. Az előkészületeket egy agrárszakember és egy gombaszakértő is segítette.

A gombák növekedését öt közmunkás felügyelte a nap 24 órájában. Balog Imréné polgármester szerint már az első termés szép eredményeket hozott, 160-180 kilónyi laskát gyűjtöttek be.

A program sikerére jellemző, hogy bár a közmunkások szerződése három hónap után lejárt, tovább vállalták a gombafelügyeletet. Balog Imréné szeretné, ha idén is folytatódhatna a program.

A leszüretelt gombát az élelmiszerbanktól kapott lista alapján a 300 leginkább rászoruló család között osztották szét. Kaptak belőle a gyermeküket egyedül nevelők, a nagycsaládosok, a szegények és a halmozottan hátrányos helyzetűek is.

"Akadtak, akik először meglepve, sőt tamáskodva fogadták a meglepetést, de ez az érzés hamar elszállt, s mindenki örömmel készítette el a tápláló laskát, amiből a legtöbben gombapaprikást és gombás aprót főztek" - zárja beszámolóját a beol.hu.

Olvasóink szavazatai alapján Kamut nyerte tavaly az Index versenyét és nevezett el egy parkot az Index.hu-ról a település központjában.