Kormányvédő akciókon töri a fejét a Fidesz

2012.01.10. 08:07
Egyre nagyobb nyomás nehezedik a párttagság részéről a Fideszre, hogy kormánypárti tüntetéssel válaszoljanak az ellenzéki demonstrációkra, illetve a külföldi kritikákra – állították az Indexnek kormánypárti források. Akciókkal állnak elő a kormányt támogató civil szervezetek is.

Az elmúlt napokban több szimpatizáns is jelezte, hogy szükség lenne egy kormányt támogató tüntetésre, mondta az Indexnek több kormánypárti parlamenti képviselő. A politikusok szerint a szimpatizánsok telefonon, illetve különböző rendezvényeken személyesen is beszéltek erről velük. A tagság főként a múlt heti külföldi kritikákkal érvelt a tüntetés mellett, illetve a források szerint meg akarják mutatni azt is, hogy többen vannak, mint a múlt hétfői Operaház előtti kormányellenes tüntetés résztvevői.

A források szerint a Fidesz vezetése még nem döntött arról, hogy tartsanak-e ilyen jellegű erődemonstrációt, illetve, ha igen, akkor mikor. A kormánypárti frakció egyik meghatározó tagja azonban arról beszélt az Indexnek, hogy amíg nem sikerül megegyezni az IMF-fel a Magyarországnak nyújtandó hitelről, addig nem lenne jó üzenete egy ilyen tüntetésnek. Egy másik frakciótag viszont azt mondta, hogy mindenképpen szükség lenne egy kormány melletti tüntetésre, a rossz kommunikáció miatt ugyanis a kormány pozitív intézkedései nem kapnak elég teret.

A Népszabadság hétfőn arról írt, hogy a kormány megpróbálja elmagyarázni a külföldi országok diplomatáinak, hogy vegyék komolyan az Orbán Viktor kormányfő mögött álló kétharmados parlamenti többséget. A kormány így próbálja kivédeni, hogy az EU részéről kísérletet tegyenek a kormányfő elmozdítására. Ha pedig felerősödnének ezek a hangok, akkor a kormánypártok valószínűleg tüntetéseket szerveznének Orbán mellett, írja a Népszabadság. A lap szerint a Fidesz múlt heti elnökségi ülésén is felmerült, hogy szükség lenne-e a kormánypárti tüntetésre, az is szóba került, hogy Orbán szokásos februári országértékelője erődemonstráció lesz. Arról azonban nem írt a napilap, hogy ez pontosan mit jelent.

Csütörtökre hirdetett sajtótájékoztatót a Civil Együttműködési Tanácskozás (CET), amelynek többek között Orbán évértékelő beszédeit megszervező Magyar Polgári Együttműködés Egyesület is tagja. A CET elnöke, Csizmadia László az Indexnek azt mondta: a közel négyszáz, kárpát-medencei civil szervezet magában foglaló szervezet tavaly december 9-én jött létre, a nemzetépítés és szellemi honvédelem céljával. Csizmadia szerint azért tartanak sajtótájékoztatót, mert túlzottnak tartják a Magyarországot ért külföldi kritikákat. A kormány védelmében tartott lehetséges tüntetésről Csizmadia azt mondta: „benne van a levegőben”, de egyelőre nem időszerű.

Hasonló céllal jött létre a „Bízunk a kormányban” nevű Facebook-oldal, amelyen január 5-i a legelső bejegyzés. A leírás szerint az oldalt „fiatal, civil értelmiségiek hozták létre azzal a céllal, hogy összefogja azokat az embereket, akik bíznak a magyar kormányban, bíznak Magyarország jövőjében, és támogatják azt a munkát, amit az ország gazdasági egyensúlyának helyreállításáért, politikai függetlenségéért és a szebb jövőért tett, tesz és tenni fog”. Az oldal létrehozói szerint „bár az ellenzék azt szeretné, hogy elfogyjon a kormány támogatottsága, igenis sokan vannak, sokan vagyunk, akik kitartanak a kabinet mellett”.

A kormány a múlt héten kemény kritikákat kapott Brüsszelből: az Európai Bizottság bírálta az új alkotmányt, a jegybanktörvényt, a stabilitási törvényt, az igazságszolgáltatás átalakítását, az adatvédelmi biztosi poszt megszüntetését. Kritikákat fogalmazott meg a francia, az osztrák, a külügyminiszter és a német kormány is. Az Európai Parlamentben a zöldpárti és a liberális frakció az EU alapelveinek megsértése miatt kezdeményezett eljárást Magyarország ellen. A múlt hét elején újabb mélypontokra süllyedt a forint árfolyama, ezt követően csütörtökön Fellegi Tamás az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy a kormány kész elfogadni a legszigorúbb felügyelettel járó készenléti IMF-hitelt is. Ez fordulat volt a kormány korábbi kijelentéseihez képest.

A Fidesz legutóbb október 23-ára hirdetett demonstrációt, ez azonban elmaradt, mivel Orbán éppel Brüsszelben volt az EU csúcstalálkozóján. A nagygyűlés végül azért mondták le, mert Orbánon kívül nem találtak olyan politikust, akiért tömegek mennének el egy rendezvényre. Ráadásul a nemzeti ünnep idején nem tartózkodott Magyarországon Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter sem.