2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Albánia 0
Spanyolország 1
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00 ÉLŐ
Horvátország 0
Olaszország 0

Megsemmisíthették Schmitt Pál szakdolgozatát

2012.01.12. 14:35

Miután kedden felmerült a gyanúja annak, hogy Schmitt Pál plagizált a doktori disszertációjában, megpróbáltuk megkeresni a szakdolgozatát.

A köztársasági elnök az 1960-as évek első felében a Budapesti Corvinus Egyetem elődjén, a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem belkereskedelem szakán tanult, és a képzés végén, 1965-ben írt szakdolgozatot.

Nagy Zsuzsanna, a BCE Központi Könyvtár főigazgatója kérésünkre elmondta, hogy a régi szakdolgozatokat nem szokták megőrizni, de erre nincs is konkrét állami előírás, intézményenként változhat. Az újabb szakdolgozatokat 2001 óta az interneten egy külön oldalon tárolják elektronikus formában a hallgatók munkájának segítésére. Egyedül a doktori disszertációkból tartanak meg egy köteles példányt.

A főigazgató azt is elárulta, hogy az 1980-as évek közepétől a szakdolgozatokat mikrofilmen tárolták. Ennek úgy zajlott a menete, hogy a tanszéken megtartottak egy bekötött példányt, amit a könyvtár mikrofilmre vett, majd a fedőlapot eltávolítva a nyomtatott dokumentumot megsemmisítették. A rendszer egyébként nem működött tökéletesen, nem minden szakdolgozatot őriztek meg ilyen módon, sok diplomamunka már a tanszéken sem volt megtalálható.

A mikrofilmeket akkor semmisítették meg, amikor 2006-ban a református egyház megörökölte a Zsil utcai telket, amin a könyvtár állt, és át kellett költözniük az egyetem C épületébe. A szakdolgozatokat amúgy csak határozott ideig kell őrizni, így a költözéskor az összes, 2000-es évek előtt készült szakdolgozatot "kivonták" a könyvtár állományából.

Legkésőbb ekkor tűnhetett el a szakdolgozat, ha előtte nem. Arról, hogy a szerzői példány még létezik-e, nincs információnk.