Jávor Benedek az LMP új frakcióvezetője

2012.01.29. 12:08 Módosítva: 2012.01.29. 19:10
Jávor Benedeket választotta meg az LMP kongresszusa frakcióvezetőnek a posztjáról lemondott Schiffer András helyére. A kongresszus úgy döntött, hogy marad a jelenlegi struktúra, vagyis továbbra sem lesz elnöke a pártnak. Az LMP a következő választáson önállóan indul, arról azonban nem döntöttek, hogy az MSZP-vel együttműködnek-e egyéniben.

Az LMP parlamenti frakciója ajánlásának megfelelően Jávor Benedeket közel kétharmados támogatottsággal választotta frakcióvezetőnek a párt zárt kongresszusa. Az LMP-nek azért kell új frakcióvezetőt választania, mert Schiffer András január 14-én lemondott a posztról.

Megválasztása után, vasárnap 16 órakor tartott sajtótájékoztatóján Jávor azt mondta: ki szeretné vinné a politikát a Parlamentből az utcára, az emberek közé. Azt mondta: nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni a parlamenten kívüli eszközökre. Fontosnak nevezte azt is, hogy a választók passzív tömegeit, akik jelenleg egyik parlamenti pártot sem támogatják, minél nagyobb arányban nyerjék meg.

Egy jelölt volt Schiffer helyére

A jelölés úgy zajlott, hogy kongresszus ideje alatt a képviselőcsoport is ülésezett, és megszavazzák, hogy kit jelöljenek Schiffer helyére. A jelöltről a kongresszus véleményt mondott, a frakció ezt követően választotta meg az új vezetőjét.

Az Index több forrásból úgy értesült, hogy a frakció vasárnap délelőtt ült össze és titkos szavazáson döntött a jelöltekről, közülük azonban nem mindenki vállalta a jelölést. Így a frakció végül csak egy jelöltet ajánlott a kongresszus figyelmébe.

01
Fotó: Huszti István

A források még délelőtt azt közölték, hogy a jelölt a négyfős frakcióelnökség tagjai – Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Mille Lajos, Szabó Tímea – közül került ki. A jelölt nevét akkor nem akarták elárulni, mindössze annyit mondtak: az egyik esélyesnek tartott Karácsony Gergely és Szabó Tímea nem vállalta a jelöltséget, így Jávor és Mille versengett egymással.

Nem lesz társelnöki rendszer

Az eredeti tervekkel szemben nem szombaton, hanem vasárnap foglalkozott a kongresszus a szervezeti kérdésekkel. Ezzel kapcsolatban két előterjesztést vitattak meg, az egyik azt javasolja, hogy a pártnak a jövőben két társelnöke legyen, jelenleg ugyanis egy 13 fős testület vezeti a pártot.

Szél Bernadett szóvivő vasárnapi délutáni sajtótájékoztatóján erről azt mondta, hogy marad a régi struktúra, vagyis a kongresszus elvetette a társelnöki rendszert. A szóvivő szerint a régi struktúrán korrekciókat hajtanak végre, így áramvonlasabb lesz a párt működése. Ez várhatóan azt jelenti, hogy az eddiegtől elrérően világosabbá válnak majd a felelősségi körök.

Szél Bernadett meggyőző fölénnyel

A kongresszus még szombaton Szél Bernadettet választotta meg a mandátumáról lemondott Kaufer Virág helyére. A posztért Szél Bernadett mellett Hajdu Mária, az országos politikai tanács elnökségi tagja indult. Szél az LMP honlapján látható videón azt mondta: fontosnak tartja, hogy az LMP Kaufer lemondása után is egy női jelöltet választott.

Az LMP a szavazás végeredményéről nem közölt számokat, az egyik küldött az Indexnek azonban azt mondta: Szél Bernadett meggyőző fölénnyel győzött. Az LMP-s forrás szerint nem volt lejátszott a meccs, de a párt többsége egyértelműen mögé sorakozott fel. A forrás szerint Széll Bernadett karizmatikus, talpraesett politikus, akinek a személyisége hasonlít Kaufer Virágéra.

Önállóan a következő választáson

Szombaton döntött a kongresszus a párt stratégiájáról is, amely az elmúlt hetekben több belső konfliktust okozott és hozzájárult Schiffer lemondásához. Erről Vágó Gábor a párt szóvivője szombat éjszaka az MTI-nek azt mondta, hogy az LMP nem vesz részt az új ellenzéki kerekasztal nevű kezdeményezésben, amelynek többek az MSZP, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), a 4K! és a Szolidarítás lehetnek a tagjai.

02

Vágó szerint az LMP önállóan készül a következő parlamenti választásra, mert az Országgyűlés jelenlegi pártjai között nem találnak olyat, amelyikkel a a "rendszeresen egyeztetett ellenzéki együttműködésnek értelme lenne". Az LMP a programját olyan civil szervezetekkel, parlamenten kívüli pártokkal és mozgalmakkal kívánja megvitatni, "amelyek maguk is tiszta lappal igyekeznek hozzájárulni országunk megújításához", tette hozzá a szóvivő.

Nincs döntés az MSZP-vel közös jelöltekről

A párt egyik parlamenti képviselője szerint olyan parlamenten kívüli erőkkel képzelhető el szorosabb együttműködés, mint a 4K! vagy az Egymillióan a sajtószabadságért. Az Indexnek a politikus azt mondta, hogy szerinte a szombati döntés értelmben nem valószínű, hogy az LMP az MSZP-vel állít majd közös jelölteket a következő választáson. A konkrétan erről szóló indítvány azonban nem kapta meg a kétharmados többséget, amely az elfogadáshoz szükséges lett volna.

Az LMP honlapján közölt tudósítások szerint több küldött is a párt függetlensége mellett érvelt. Az egyik küldött például azt mondta: „Sem a korrupciós ügyekben, sem a lényegi társadalompolitikai kérdésekben nem gyakorolt önkritikát az MSZP.” Egy másik hozzászóló pedig azt mondta: +Egyértelművé kell tenni minden szavazó számára, hogy mi olyan ajánlatot teszünk, ami nem fogja rehabilitálni a 2010 előtti állapotokat.”