Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jávor Benedek az LMP új frakcióvezetője

2012.01.29. 12:08 Módosítva: 2012-01-29 19:10:24
Jávor Benedeket választotta meg az LMP kongresszusa frakcióvezetőnek a posztjáról lemondott Schiffer András helyére. A kongresszus úgy döntött, hogy marad a jelenlegi struktúra, vagyis továbbra sem lesz elnöke a pártnak. Az LMP a következő választáson önállóan indul, arról azonban nem döntöttek, hogy az MSZP-vel együttműködnek-e egyéniben.

Az LMP parlamenti frakciója ajánlásának megfelelően Jávor Benedeket közel kétharmados támogatottsággal választotta frakcióvezetőnek a párt zárt kongresszusa. Az LMP-nek azért kell új frakcióvezetőt választania, mert Schiffer András január 14-én lemondott a posztról.

Megválasztása után, vasárnap 16 órakor tartott sajtótájékoztatóján Jávor azt mondta: ki szeretné vinné a politikát a Parlamentből az utcára, az emberek közé. Azt mondta: nagyobb hangsúlyt akarnak fektetni a parlamenten kívüli eszközökre. Fontosnak nevezte azt is, hogy a választók passzív tömegeit, akik jelenleg egyik parlamenti pártot sem támogatják, minél nagyobb arányban nyerjék meg.

Egy jelölt volt Schiffer helyére

A jelölés úgy zajlott, hogy kongresszus ideje alatt a képviselőcsoport is ülésezett, és megszavazzák, hogy kit jelöljenek Schiffer helyére. A jelöltről a kongresszus véleményt mondott, a frakció ezt követően választotta meg az új vezetőjét.

Az Index több forrásból úgy értesült, hogy a frakció vasárnap délelőtt ült össze és titkos szavazáson döntött a jelöltekről, közülük azonban nem mindenki vállalta a jelölést. Így a frakció végül csak egy jelöltet ajánlott a kongresszus figyelmébe.

01
Fotó: Huszti István

A források még délelőtt azt közölték, hogy a jelölt a négyfős frakcióelnökség tagjai – Karácsony Gergely, Jávor Benedek, Mille Lajos, Szabó Tímea – közül került ki. A jelölt nevét akkor nem akarták elárulni, mindössze annyit mondtak: az egyik esélyesnek tartott Karácsony Gergely és Szabó Tímea nem vállalta a jelöltséget, így Jávor és Mille versengett egymással.

Nem lesz társelnöki rendszer

Az eredeti tervekkel szemben nem szombaton, hanem vasárnap foglalkozott a kongresszus a szervezeti kérdésekkel. Ezzel kapcsolatban két előterjesztést vitattak meg, az egyik azt javasolja, hogy a pártnak a jövőben két társelnöke legyen, jelenleg ugyanis egy 13 fős testület vezeti a pártot.

Szél Bernadett szóvivő vasárnapi délutáni sajtótájékoztatóján erről azt mondta, hogy marad a régi struktúra, vagyis a kongresszus elvetette a társelnöki rendszert. A szóvivő szerint a régi struktúrán korrekciókat hajtanak végre, így áramvonlasabb lesz a párt működése. Ez várhatóan azt jelenti, hogy az eddiegtől elrérően világosabbá válnak majd a felelősségi körök.

Szél Bernadett meggyőző fölénnyel

A kongresszus még szombaton Szél Bernadettet választotta meg a mandátumáról lemondott Kaufer Virág helyére. A posztért Szél Bernadett mellett Hajdu Mária, az országos politikai tanács elnökségi tagja indult. Szél az LMP honlapján látható videón azt mondta: fontosnak tartja, hogy az LMP Kaufer lemondása után is egy női jelöltet választott.

Az LMP a szavazás végeredményéről nem közölt számokat, az egyik küldött az Indexnek azonban azt mondta: Szél Bernadett meggyőző fölénnyel győzött. Az LMP-s forrás szerint nem volt lejátszott a meccs, de a párt többsége egyértelműen mögé sorakozott fel. A forrás szerint Széll Bernadett karizmatikus, talpraesett politikus, akinek a személyisége hasonlít Kaufer Virágéra.

Önállóan a következő választáson

Szombaton döntött a kongresszus a párt stratégiájáról is, amely az elmúlt hetekben több belső konfliktust okozott és hozzájárult Schiffer lemondásához. Erről Vágó Gábor a párt szóvivője szombat éjszaka az MTI-nek azt mondta, hogy az LMP nem vesz részt az új ellenzéki kerekasztal nevű kezdeményezésben, amelynek többek az MSZP, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK), a 4K! és a Szolidarítás lehetnek a tagjai.

02

Vágó szerint az LMP önállóan készül a következő parlamenti választásra, mert az Országgyűlés jelenlegi pártjai között nem találnak olyat, amelyikkel a a "rendszeresen egyeztetett ellenzéki együttműködésnek értelme lenne". Az LMP a programját olyan civil szervezetekkel, parlamenten kívüli pártokkal és mozgalmakkal kívánja megvitatni, "amelyek maguk is tiszta lappal igyekeznek hozzájárulni országunk megújításához", tette hozzá a szóvivő.

Nincs döntés az MSZP-vel közös jelöltekről

A párt egyik parlamenti képviselője szerint olyan parlamenten kívüli erőkkel képzelhető el szorosabb együttműködés, mint a 4K! vagy az Egymillióan a sajtószabadságért. Az Indexnek a politikus azt mondta, hogy szerinte a szombati döntés értelmben nem valószínű, hogy az LMP az MSZP-vel állít majd közös jelölteket a következő választáson. A konkrétan erről szóló indítvány azonban nem kapta meg a kétharmados többséget, amely az elfogadáshoz szükséges lett volna.

Az LMP honlapján közölt tudósítások szerint több küldött is a párt függetlensége mellett érvelt. Az egyik küldött például azt mondta: „Sem a korrupciós ügyekben, sem a lényegi társadalompolitikai kérdésekben nem gyakorolt önkritikát az MSZP.” Egy másik hozzászóló pedig azt mondta: +Egyértelművé kell tenni minden szavazó számára, hogy mi olyan ajánlatot teszünk, ami nem fogja rehabilitálni a 2010 előtti állapotokat.”