Melegedőket nyitnak és aggódnak a hideg miatt a polgármesterek

2012.01.30. 15:49
Már átadás előtt megnyitnak egy budapesti szükségszállást, Miskolcon pedig a polgárokat kérik, hogy figyeljenek egymásra a kedden beköszöntő rekordhidegben. A fagy az állatokat is fenyegeti, a veszprémi állatkertből elköltöztetik a récéket.

Akár már kedd reggel -15 fokos hidegre ébredhetünk a legfrissebb meteorológiai előrejelzés szerint. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jóslata szerint a héten hajnalban -9 és -16 fok lehet, de napközben sem lesz melegebb -4 foknál, helyenként pedig -10 fok lesz a hőmérséklet maximuma.

150 plusz férőhely

A szibériai légtömegek feltűnő aktivitást váltottak ki az ország polgármestereiből. Tarlós István, Budapest főpolgármestere például úgy döntött, hogy azonnal, még az átadás előtt megnyitják az Aszódi úton az új, 150 férőhelyes menedékhelyet, amely akár hajléktalan párok befogadására is alkalmas.

Az új, négyágyas szobákkal megépült menedékhely már kedd este fogadni tudja a rászorulókat.

A frissen megnyitott szállás ellenére sokan az utcán maradhatnak, rájuk ilyenkor különösen figyelni kell. Ön is tehet azért, hogy senki se fagyjon halálra - ha az utcán alvó vagy aludni készülő embert lát, a 3384186-os budapesti telefonszámon értesítse a Menhely Alapítványt, amely gondoskodik az elhelyezésükről.

Figyeljünk a nehezen mozgókra

A miskolci polgármester, Krizsa Ákos a megyében jósolt -20 fokos hidegre tekintettel máris közleményt adott ki, amiben arra kér mindenkit, hogy "fokozottabban ügyeljünk embertársainkra". A nagy hideg Krizsa közleménye szerint elsősorban a hajléktalanokat és az egyedül élő, "nehezen mozgó, többnyire idős" embereket fenyegeti. Mindenkit felszólított, hogy ha ilyenről tud, értesítse a rendőrséget vagy a miskolci közterület-felügyeletet a 06-80-460046-os, ingyenesen hívható telefonszámon.

A hideg nemcsak az embereket, hanem az állatokat is fenyegeti. A veszprémi állatkertben például csak a szibériai tigrisek és a hópárducok élvezik az időjárást, a récéket viszont már át kellett telepíteni. A récék télen a tóban alszanak, de ha az befagy, a rókák megközelíthetik és elkaphatják őket. A többi állat sorsáért az állatkert közleménye szerint egyelőre nem kell aggódni.

36 halott

Halálos áldozatokról Magyarországról még nem érkezett hír, de a környező országokból már igen. Lengyelországban, ahol már csütörtök óta szibériai hideg uralkodik, már 12-en fagytak halálra. Az ország dél-keleti részén -27 fokot mértek hétfő hajnalban, hétvégére pedig már a -30 fokos hideg sem kizárt.

Romániában péntekig hidegriadót rendeltek el, ott mostanáig hatan fagytak halálra. Ukrajnában, Kárpátalján 18 melegedőhelyet létesítettek, Ungváron speciálisan berendezett sátrakat állítottak fel a városközpontban. A hétfő reggeli adatok szerint eddig 18-an fagytak halálra, és legalább 500-an szenvedtek fagysérüléseket.