Giró-Szász: A parlament dönt a paktumról

2012.02.01. 09:21

Az informális EU-csúcson Orbán Viktor miniszterelnök világossá tette, nincs változás abban, hogy az Országgyűlésnek kell majd jóváhagynia Magyarország uniós pénzügyi szerződéshez való csatlakozását – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az m1 szerda reggeli műsorában.

Orbán Viktor "támogatólag lépett fel" azzal, hogy javasolni fogja az Országgyűlésnek, hogy támogassa a csatlakozást – fogalmazott.

A feltételek kapcsán a kormányszóvivő azt mondta: Magyarország szerencsés helyzetben van, mivel az új leirat olyan feltételeket fogalmazott meg, amelyek a magyar gazdaságpolitikának már az elmúlt másfél évben is sajátosságai voltak, ilyen az államadósság csökkentése és a strukturális alrendszerreformok megindítása, melyek még folyamatban vannak, de jogi hátterüket már teljes egészében kialakította a magyar kormány.

Az EU-tagországok állam- és kormányfői a hét elején véglegesítették Brüsszelben annak a szerződésnek a részleteit, amely növeli a költségvetési fegyelmet a hozzá csatlakozó országokban.

Giró-Szász András azt is elmondta, hogy még ezen a héten megszületik az Európai Bizottság által megfogalmazott kritikákra a hivatalos válasz mind a jegybanktörvénnyel, mind a bírók nyugdíjazásával, mind pedig az adatvédelmi biztossal kapcsolatban.

Orbán az MTI-nek hétfőn azzal indokolta csatlakozást, hogy a magyar diplomáciának a sikerült több kedvező módosítást elfogadtatnia. Ezek között említette, hogy az euróövezeten kívüli országokra – mint például Magyarország – csak az övezetbe való belépés után vonatkoznak a paktum szigorú előírásai. Ráadásul a csomagból kikerült az adóharmonizáció is, ami ugyancsak elfogadhatatlan volt Magyarország számára, tette hozzá Orbán.

A Fidesz egyik parlamenti képviselője az Indexnek azt mondta, a paktum korábbi tervezete jelentősen korlátozta volna a kormány mozgásterét. Bár a forrás szerint a jelenlegi paktummal is szablyát akasztott a kormány a saját feje fölé, mégis jóval elfogadhatóbb a korábbi verziónál. A képviselő szerint Orbán a döntést azért bízta volna az Országgyűlésre, mert nem akart egyedül felelősséget vállalni. Mivel a csomag fellazult, változott a helyzet, tette hozzá a politikus.