Új fegyver az államadósság elleni harcban

2012.02.10. 16:36 Módosítva: 2012.02.10. 16:37
Felkerült a Parlament honlapjára a kormány határozati javaslata, ami az új uniós különszerződéshez történő csatlakozást célozza. A dokumentumból kiderül, hogy a paktum nem hoz létre új kötelezettségeket az adóharmonizáció tekintetében és a rendelkezéseket csak az euróövezeti csatlakozás után kell alkalmazni.

A kormány benyújtotta azt az országgyűlési határozati javaslatot, amely arról szól, hogy Magyarország csatalakozni kíván az Európai Unió új paktumához. A dokumentum értelmében a parlamenti képviselők két pontról határozhatnak:

  • A magyar Országgyűlés támogatja a gazdasági és monetáris unióban megvalósuló stabilitásról, koordinációról és kormányzásról szóló szerződés szövegének Magyarország által történő végleges megállapítását.
  • Ez a határozat a közzétételének napján lép hatályba.

A határozat emellett kimondja, hogy "Magyarországnak stratégiai érdeke, hogy továbbra is olyan gazdaságpolitikát folytasson, amely megteremti az euró bevezetésének feltételeit". A dokumentum kiemeli, hogy a szerződés fontos eszköz a "hatalmas államadósság elleni küzdelemben" és emlékeztet Magyarország rendíthetetlen elkötelezettségére a költségvetési fegyelem megszilárdítása és az államadósság csökkentése mellett.

Martonyi János külügyminiszter által pénteken benyújtott anyag azt is megemlíti, hogy "az új szerződés nem hoz létre új kötelezettségeket az adóharmonizáció tekintetében, ily módon nem érintheti hátrányosan a magyar gazdaság versenyképességét", valamint "a szerződés rendelkezéseit Magyarországnak csak az euróövezetbe való belépése időpontjától kell alkalmaznia". A határozati javaslathoz a külügyminiszter háttéranyagot is csatolt, ami az új uniós szerződés magyar fordítását tartalmazza.