Orbán vitt is ajándékot Brüsszelbe, meg nem is

2012.01.24. 20:13 Módosítva: 2012.01.25. 11:31
Magyar nap volt kedden Brüsszelben. Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalt a Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács elnökével is: az álláspontok közeledtek, de további tárgyalásokra és egyeztetésekre lesz szükség derült ki a kölcsönösen konstruktívnak minősített megbeszéléseken, melyeken azonban számos kritikus észrevétel is elhangzott. Több kérdésben is engedett Orbán Viktor miniszterelnök, de ragaszkodott a jegybank vezetőinek eskütételi kötelezettségéhez és Simor András jegybankelnök fizetésének csökkentéséhez. Azt még mindig nem tudni, mikor indulhat a hiteltárgyalás. Az EP-elnök Martin Schulz szerint Orbán hatékony ember, más retorikával él Budapesten és Brüsszelben, de "figyelembe kell vennie, hogy az európai vezetők nem ostobák." Délelőtt az uniós pénzügyminiszterek megerősítették a túlzottdeficit-eljárás folytatását.

Barroso közleménye

Ma fogadtam Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy megbeszéljük a magyarországi helyezetet. Átfogó és konstruktív beszélgetést folytattunk. A miniszterelnök jelezte, hogy Magyarország kész gyorsan megfontolni a bizottság által felvetett kérdéseket.

2012. január 17-én a bizottság kötelezettségszegési eljárást indított néhány új magyar jogszabállyal kapcsolatban, amelyek az ország központi bankjának függetlenségét, az adatvédelmi hatóságot és a bírói kart érintik. A bizottság egy hónapon belül részletes választ kért a magyar hatóságoktól. Orbán Viktor miniszterelnökkel tisztáztuk, mit kell tenni ahhoz, hogy az ország mielőbb foglalkozni kezdjen a bizottság jogi aggályaival.

A bizottság munkatársai már munkához is láttak a magyar hatóságokkal. Készen állnak arra, hogy összességükben értékeljék a magyar fél hivatalos válaszait, mihelyt azok eljutnak hozzánk. Ugyanez érvényes a bírói kar függetlenségére vonatkozó információkérelmünkre.

Az Európai Bizottságnak alapvetően fontos, hogy Magyarország, csakúgy, mint az összes más tagország, teljes mértékben tiszteletben tartsa az EU törvényeinek betűjét és szellemét. Azt is újra elmondtam, hogy vannak szélesebb körű politikai aggályok, amelyekkel a magyar kormánynak szembe kell néznie. Gazdasági és pénzügyi válság idején különösen lényeges az állampolgárok és a piacok bizalma Magyarország iránt.

Vannak még nyitott kérdések, másokat viszont sikerült megoldani, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével folytatott közel kétórás megbeszélés után. Barroso közleménye szerint átfogó és konstruktív beszélgetést folytattak, amelyen Orbán jelezte, hogy Magyarország kész gyorsan megfontolni a bizottság által felvetett kérdéseket.

A kormányfő szerint vannak a jogi észrevételek, amelyek esetében a kormány párbeszéd nélkül elfogadja a Bizottság véleményét, mert nem stratégiai érdekekről szólnak, és gyorsan megváltoztathatóak, írja a hvg.hu. Törölni fogják a Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összevonásáról szóló törvényt, ahogy a Monetáris Tanács tagjainak felmentésére vonatkozó szabályokat is törli a parlament, ha a Bizottság ezt szeretné. A kormány delegáltjai sem fognak résztvenni a monetáris tanács ülésén.

Orbán Viktor azt mondta, két ügyről nem tud lemondani, ezek esetében további tárgyalások lesznek: a jegybank vezetőinek eskütételi kötelezettségéről, és Simor András jegybankelnök fizetésének csökkentéséről. Az adatvédelmi ombudsman intézmények megszüntetéséről azt mondta, hogy lesz megoldás ebben is, szerinte van lehetőség a hivatal jogállásának megerősítésére. Orbán a bírák 62 éves nyugdíjba küldését nyugdíjkérdésnek nevezte, a nyugdíjszabályozás egységesítéseként fogja fel a témát. Ezért a kormány azt várja a Bizottságtól, hogy mutassa ki a diszkriminációt.

A miniszterelnök szerint tisztázni kell, hogy a nyitott kérdések hogyan befolyásolják az IMF-tárgyalások megkezdését. Mint mondta, a mielőbbi kezdésben bíznak.

Orbán úgy értékelte, hogy minden téren sikerült az előrelépés. Azt mondta, hogy a kormány megkapta a jogi kifogásokat, amelyekre válaszolni fognak.

Azt is elmondta, hogy javasolni fogja szerdán az Országgyűlés illetékes bizottságának, hogy Magyarország csatlakozzék a készülő uniós pénzügyi paktumhoz. Mint mondta, a pénzügyi paktumhoz az eurózónán kívüli EU-országok is csatlakozhatnak majd, de a szövegezési munka során megerősödött az az elem, hogy a következményeket a paktumhoz csatlakozóknak csak az euróövezetbe való belépés után kell majd viselniük. Szintén a paktumhoz való magyar csatlakozás mellett szól, hogy a tervezetben már nincs benne az adóharmonizáció terve, idézi Orbánt az MTI.

Békülni ment Brüsszelbe

Orbán Viktor kedden a bizottság, a parlament és a tanács elnökével is találkozott Brüsszelben. Így kívánta jelezni, hogy Magyarország kész az együttműködésre, és csillapítani próbálja az elmúlt hetek kemény vitáit. A látogatás legfontosabb célja az volt, hogy politikai megállapodást kössön Jose Manuel Barroso bizottsági elnökkel, a múlt héten Magyarország ellen indított három kötelezettségszegési eljárás feloldásának feltételeiről. (Erről bővebben korábbi cikkünkben olvashat>>>)

Barroso még korábban azt mondta, a kétoldalú megbeszéléstől nem vár döntéseket, de az lehetőség arra, hogy haladást érjenek el, és nyitott módon megvitassák a felvetődött aggodalmakat, és áttekintsék pozícióikat.  A magyar hatóságoknak ettől függetlenül formálisan is válaszolniuk kell az Európai Bizottság által a kötelezettségszegési eljárások keretében felvetett problémákra.

Káros lenne a további nyomásgyakorlás

Diplomatikus nyilatkozatokat adott ki Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Orbán Viktor keddi találkozójuk után. Az MTI szerint Schulz és Orbán egyetértett abban, hogy a „jelen helyzetben bármilyen további külső politikai nyomásgyakorlás Magyarországra káros hatásokkal járhat, beleértve az uniós alapszerződés 7. cikkelyének alkalmazását is”. Ez azt jelenti, hogy noha Schulz frakciója, a szocialisták támogatták a magyar szavazati jog felfüggesztésére irányuló eljárást, ez most lekerülhet a napirendről.

Orbán azt mondta a találkozó után, hogy konszolidációs politika zajlik Magyarországon, a kormány pedig ezen gazdasági és társadalmi program köré akarja felsorakoztatni a népet. Azt is mondta, hogy teljes mértékben tiszteli az Európai Parlamentet, amelyet a demokrácia szívének tart, még ha nem is ért mindig egyet az ott elhangzó véleményekkel. A miniszterelnök – akinek politikája mellett a hétvégén unióellenes jelszavakat harsogó tüntetés zajlott – azt is elmondta, hogy meglátása szerint az országban „sajnálatos módon” változik az eddig uniópárti közhangulat, de ő jelenleg azon dolgozik, hogy az Unió nyomvonalán tartsa a szavazókat.

Az Orbán-kormány tevékenységét szocialista frakcióvezetőként élesen bíráló Martin Schulz a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Orbán neki is jelezte, ha az szükséges, kész módosítani bizonyos jogszabályokat. Leszögezte, hogy teljességgel tiszteletben tartja a magyar nép és kormány függetlenségét. Hozzátette: a nézeteket is ütköztető beszélgetésben ezzel együtt - magánvéleményként - jelezte aggodalmait is, köztük azt, hogy vannak olyan elemei az új alkotmánynak, amelyeket az ő szemében „nehéz összeegyeztetni" az alapvető európai szabályokkal.

„Orbán miniszterelnök hatékony ember – mondta Schulz a megbeszélés utáni sajtótájékoztatón. – Hatékony abból a szempontból, hogy Brüsszelben átveszi az európai retorikát, amikor viszont Budapesten van, ugyanezt a retorikát vádolja, mint megengedhetetlen hozzáállást. Így az európaiaknak figyelembe kell venniük, hogy [Orbán] mint pártvezető okos ember, neki viszont figyelembe kell vennie, hogy az európai vezetők nem ostobák."

A kormányközi megállapodásról tárgyaltak

Orbán Viktor a Herman Van Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével rendezett találkozón megvitatta az európai fiskális és stabilitási paktum helyzetét. A gazdasági és monetáris unió megerősítését, a tagállamok költségvetési politikájának szorosabb összehangolását célzó kormányközi megállapodást várhatóan a magyar parlament is támogathatja majd.

A megbeszélésen Orbán Viktor örömét fejezte ki, hogy a magyar szempontból fontos szakaszok megfelelően alakulnak a tervezetben, így elhárulhat minden akadály az elől, hogy a magyar Országgyűlés a szükséges vita lefolytatása után támogassa a megállapodást.

Matolcsy szerint elkerülhetjük a deficiteljárás szankcióit

Minden szükséges döntést meghoz a kormány annak érdekében, hogy az államháztartás hiányát jövőre is az Európai Unióban előírt, a bruttó hazai termékhez (GDP) képest három százalékban meghatározott határ alatt tartsa, jelentette ki Matolcsy György Brüsszelben, miután az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa jóváhagyta a Bizottság javaslatát a Magyarország ellen túlzott deficit miatt folyó eljárás folytatására.

Matolcsy szerint jelenleg is nagyon közel van a magyar kormány és a Bizottság várakozása, a végrehajtó testület 3,25 százalékos hiányt prognosztizál 2013 végére, a kormány pedig a 3 százalékos küszöb alatti deficittel számol. Matolcsy optimistának mondta magát abban a tekintetben, hogy az ország elkerülheti a deficiteljárás során elvben alkalmazható szankciókat, azaz a kohéziós támogatások kifizetésének ideiglenes felfüggesztését.

A miniszter korainak minősítette még állást foglalni arról, mekkora hitelkeretről születhet megállapodás a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU, valamint Magyarország között. Úgy vélte, heteken belül megkezdődhetnek a részletes tárgyalások a nemzetközi szervezetekkel, és néhány hónapon belül létrejöhet a megállapodás.