Szigorúbb ítéletet kért az ügyészség Geréb Ágnesre

2012.02.03. 14:17
A Fővárosi Ítélőtáblán pénteken megkezdődött Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász és társai ügyének másodfokú tárgyalása. Geréb Ágnest első fokon két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték, továbbá öt évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától.

Az ügyészség a tárgyaláson Geréb Ágnest illetően a letöltendő fogházbüntetés végrehajtása mellett a foglalkozástól való eltiltás meghosszabbítását kérte. Ezen felül minden vádlott vonatkozásában indítványozta a bűnösség megállapítását, a másodrendű vádlottnál felfüggesztett szabadságvesztést, a többi vádlottnál szankció alkalmazását kérte.

Geréb Ágnes érkezik az ellene és társai ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalására
Geréb Ágnes érkezik az ellene és társai ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmények miatt indult büntetőper másodfokú tárgyalására
Fotó: Beliczay László

A védelem részéről felmentést célzó fellebbezést nyújtottak be. Geréb Ágnes védője a foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés elkövetéséről szóló mindkét eset vonatkozásában bizonyítottság hiányában, megalapozatlanság miatt kért felmentést.

Fazekas Tamás a másod-, harmad- és negyedrendű vádlott védője az elsőfokú ítélet felmentő rendelkezéseinek helybenhagyását kérte, míg a másodrendű vádlottra vonatkozóan az ítélet megváltoztatását, felmentését kérte.

A pénteki tárgyaláson a védelem elfogultnak nevezte az első fokon lezajlott bírósági eljárást. Véleményük szerint előnyt élveztek a hatóság által felkért szakértők, akik az otthonszülésről nem rendelkeznek sem elegendő ismerettel, sem tapasztalattal. A védelem által benyújtott külföldi szakértői véleményeket pedig – amelyek a konkrét ügyekről is állást foglaltak – érdemi értékelés nélkül kizárták, nem voltak egyenértékűek a vád és a védelem által berendelt bizonyítékok – mondta Pelle Andrea, aki Geréb Ágnes és az ötödrendű vádlott ügyvédje.

Geréb Ágnes és társainak tárgyalása négy esetről szól. A másodfokú tárgyalás ezek ismertetésével, majd az azokban hozott elsőfokú bírósági ítélet felsorolásával kezdődött a Fővárosi Ítélőtáblán. Ezek közül Geréb Ágnest egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségében találták bűnösnek.