Pintér: Szakszerű volt a rendőrség az Operánál

2012.02.07. 12:29

A rendőrség higgadtan, szakszerűen járt el az Operaház előtti, január 2-i tüntetés biztosítása alatt - mondta Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt.

A belügyminiszter Iváncsik Imre, a bizottság szocialista alelnöknek elmondta, tudtak arról, hogy a Hajós utcába ellentüntetést szerveztek, a Nagymező utca és az Andrássy utca sarkán összeszólalkozó két csoportot pedig az erről szóló bejelentés után azonnal szétválasztották, pedig az hatályos törvények alapján a szervezők feladata lett volna. A rendőrség ezalatt hét demonstrálót igazoltatott és szólított fel arcuk felfedésére, a szabálysértést elkövetők ellen pedig feljelentést tettek.

Pintér Sándor szerint a tüntetés annak ellenére is "különösebb rendbontás nélkül" zárult, hogy az eredetileg ötezer résztvevőre számító rendezők "nem tudtak megfelelő mértékben felfejlődni". A belügyminiszter kiemelte azt is, hogy a tüntetők végig fegyelmezettek maradtak, hiszen nem lépték át az Operaházat tőlük elválasztó egyszerű kötélkordont.

Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke szerint a rendőrség csak későn avatkozott közbe a szocialistákkal szemben fellépők ellen, a parlament épülete melletti, december 23-i ellenzéki demonstrációra kitérve pedig kijelentette, akkor egyértelműen politikai döntés hatására állítottak elő ellenzéki képviselőket.

Pintér szerint a rendőrség mindenkit megvéd, aki az utcán akarja érvényesíteni szólásszabadságát, a tüntetések szervezőit viszont a rendőrsséggel történő együttműködésre, a törvények betartására kérte.

Az Operaház közelében január másodikán civil szervezetek és ellenzéki pártok demonstráltak az alaptörvény és a sarkalatos törvények visszavonását követelve közvetlenül azelőtt, hogy a dalszínházban ünnepi gálaestet rendezett a kormány az alaptörvény hatálybalépése alkalmából. A helyszínen ellentüntetést is szerveztek, amelyre egy szélsőjobboldali portál hívott fel.