Sérülnek a pszichiátriai betegek alkotmányos jogai

2012.02.08. 15:33

Szabó Máté ombudsman szerint aggodalomra ad okot, hogy a hatályos jogszabályok nem rendelkeznek arról, hogy mely intézmények feladata az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti ellátása, valamint arról sem, hogy mennyi ideig kell tartania az ilyen betegek kötelező, intézeti gyógykezelésének.

Az Alapvető Jogok Biztosa azzal kapcsolatban adott ki közleményt, hogy hétfőn bántalmazta idősebb betegtársát egy ápolt a szentesi kórház pszichiátriai osztályán, aki belehalt sérüléseibe.

Az elmúlt években több vizsgálatában is foglalkozott az ombudsman a pszichiátriai betegek intézményi ellátásával, az agresszív, vagy veszélyt jelentő betegek kezelésével, valamint az állapotukkal összefüggő speciális elhelyezés problémáival. Tavaly év végén adott ki a biztos változtatást sürgető jelentést, mivel több panaszt is kapott arról, hogy pszichiátriai betegségben szenvedő hozzátartozók agresszív magatartása sokszor veszélyezteti a családok többi tagjának életét, valamint testi épségét.

Magyarországon még mindig nincs olyan intézmény, amely alkalmas lenne arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket hosszabb ideig gondozza, pedig a hosszabb ellátásra szoruló betegeknek is alkotmányos joguk, hogy megfelelő egészségügyi ellátásban részesüljenek.

Az ombudsman megállapította azt, hogy a tartós bentlakást biztosító (intézményi) gondozás teljes hiánya ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, valamint sérti az érintettek jogait az emberi méltósághoz és az egészségügyi ellátáshoz.

Szabó Máté tavaly novemberi jelentésében felkérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy dolgozza ki az agresszív pszichiátriai betegek tartós intézeti elhelyezésének jogszabályi kereteit, továbbá intézkedjen a hosszabb bentlakásukat lehetővé tevő, megfelelő egészségügyi ellátásukra alkalmas intézetek létrehozásáról.

A kórházak pszichiátriai osztályain – a megfelelő szabályozás hiányában – kaotikus a helyzet. Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) megszüntetését követő utóvizsgálati jelentésében a biztos kitért a veszélyt jelentő betegek ellátásának nem megfelelő körülményeire, az úgynevezett magas biztonsági fokozatú osztályok hiányából fakadó ellátási problémákra, az ezekből eredő veszélyekre. 2009-es jelentésében a biztos kiemelte, hogy az egyéb – fertőző, vagy belgyógyászati – betegségekkel küzdő pszichiátriai betegek elhelyezése sem megfelelően megoldott.

Szabó Máté a szentesi esettel összefüggésben reméli, hogy az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet második félévre tervezett megnyitásával enyhülnek a speciális - így akár veszélyt jelentő - betegek ellátásának problémái.