Hibákat ismert be Orbán Egerben

2012.02.09. 08:03
Nem szerencsés, vagy nem megfelelő megoldások is születtek az elmúlt másfél év kapkodásában, de ezeket most majd kijavítják, jelentette ki a Fidesz háromnapos frakcióülését megnyitó felszólalásában Orbán Viktor. A miniszterelnök lecsillapította Lázár Jánost, aki az Erste Bankot fenyegette törvényalkotással, mert a kormány már eleget csapott oda a bankoknak.

Hibákkal járt a felpörgetett törvényhozási tempó, ismerte be az Origo értesülései szerint Orbán Viktor a Fidesz-KDNP parlamenti frakciójának háromnapos egri tanácskozásán. A szerda délután kezdődött tanácskozás első napján a két frakcióvezető, Lázár János és Harrach Péter köszöntőjén kívül Orbán beszéde volt az egyetlen programpont, a miniszterelnök ebben többek között "az átalakítások veszteségének" nevezte azt, hogy egymillió választó pártolt el a  Fidesztől.

Ennek ellenére az Origonak nyilatkozó résztvevők egybehangzó értékelése szerint Orbán derűs, optimista képet vázolt, alapgondolata a keddi évértékelőhöz hasonlóan az volt, hogy az ország átalakítása befejeződött. A következő két évet a konszolidáció időszakának, "az új rendszer bejáratásának" nevezte.

Az elmúlt másfél évről kritikusan megjegyezte, hogy gyakran "a választók se értették, hova vezet a kapkodás". De szerinte a változásokat nem lehetett volna lassabban levezényelni, különben megfeneklettek volna az ügyek. A kapkodásban ugyanakkor születtek "nem szerencsés vagy nem megfelelő" megoldások is, ezeket orvosolni fogják, akár törvénymódosításokkal is.

Az elmúlt időszakot összességében mégis pozitívnak értékelte, még 15 százaléknyi választó - 1,2 millió szavazó - elvesztése ellenére is. Értékelése szerint az elvesztett szavazók kétharmada csak elbizonytalanodott, még visszaszerezhető.

A kormány értékelése szerint jó helyzetben van, mert az új alaptörvényre épülő berendezkedés lényegében visszafordíthatatlan, ellenzék pedig "gyakorlatilag nincs".

Orbán értékelője után a frakciótagok órákig faggathatták a miniszterelnököt, a témák között felmerült a BKV állami támogatása. György István főplgármester-helyettes kérdésére válaszolva Orbán az Origónak nyilatkozó résztvevők szerint cinikusan annyit felelt, "a BKV még sosem dőlt be, most sem fog".

Az egészségügy helyzete miatt aggódóknak azt mondta, alapvetően jónak tartja Szócska Miklós államtitkár változtatásait.

Az önkormányzatok devizaadósságának ügye is felmerült, amiben Lázár János frakcióvezető Hódmezővásárhely polgármestereként gyakorlatilag megzsarolta az Erste Bankot, hogy vagy osztozzanak a veszteségen, vagy kénytelen lesz a parlament segítségét kérni. Orbán ez ügyben lecsillapította a kedélyeket, mert a kormány "eleget csapott már oda" a bankoknak, "nem illene" újabb frontot nyitni.

Az Origo értesülései szerint a legkritikusabb felszólaló Pósán László volt, aki az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyek számának csökkentését bírálta, példaként a jogászképzést hozva fel. Orbán szerint valóban hiba volt százra csökkenteni az államilag támogatott jogász férőhelyeket. A helyes az lett volna, ha nullára csökkentik, mondta.