Budai volt munkatársnőjéből vezető lett

2012.02.17. 12:07 Módosítva: 2012.02.17. 12:07

Megbízott vezetőként az a Rácz Ibolya irányítja a vidékfejlesztési célok megvalósítására elindított LEADER-program nyíregyházi munkaszervezetét, aki január elsejéig Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos személyi titkára volt, írja a Népszabadság. A szervezet előző vezetésének ügyében éppen Budai folytatott vizsgálatot, sőt most büntetőfeljelentést is tesz hűtlen kezelés miatt. Korábban, tavaly november 30-ig Tisza András volt a munkaszervezet vezetője, aki ekkor közös megegyezéssel távozott.

Rácz Ibolya a Népszabadság szerint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszervezetek Országos Szövetségében (Magosz) dolgozott Budai mellett, de nemcsak Budaival állt munkakapcsolatban, régebben a Fidesz egyik választókerületi munkatársaként is dolgozott. A Népszabadság szerint személyét azért bírálják vidékfejlesztési szakmai körökben, mert csak érettségije van, jelenleg a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának hallgatója.

A népszabadságos cikk feldühített Budai Gyulát, aki kemény hangú közleményében azt írta, be fogja perelni a napilapot. Budai egyik kifogása, hogy Rácz szerinte nem a titkárnője, vagy magoszos személyi  titkára, hanem a Fidesz-szervezeten belüli "segítője" és "politikai munkatársa" volt. Budai másik problémája az a cikkel, hogy neki - állítása szerint - semmi köze nem volt ahhoz, hogy Ráczot nevezték ki megbízott vezetőnek az általa vizsgált szervezet élére, mivel "a LEADER-vezetőket a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára nevezi ki, és gyakorolja felettük a munkáltatói jogokat."

A lap megkereste az üggyel kapcsolatban Rácz Ibolyát, de ő nem kívánt nyilatkozni. Budai Gyula viszont azt mondta a Népszabadságnak: nem az a hír, hogy Rácz januárig az ő titkárnője volt, hanem hogy a munkaszervezet előző vezetése nem tudott elszámolni 27 millió forinttal. Budai szerint törvénybe ütközik, hogy a LEADER-szervezet a Tisza András érdekeltségébe tartozó Híd az Együttműködésért nevű cégtől bérelte vissza az irodáit. Azt is törvénysértőnek tartja, hogy a LEDER-szervezet 4,5 millió forintot fizetett ki egy hatoldalas "stratégiai programért", nem másnak, mint a Tisza-féle Híd az Együttműködésért-nek, illetve azt, hogy az egykori vezető "jogszabályellenesen kívánt elszámolni éttermi szolgáltatást, alkoholos italokat, és külföldi utazást költségeit több, mint 9,5 millió forint összegben."

Mikor a Népszabadság megjegyezte, hogy Rácznak csak érettségije van, Budai azt válaszolta: Ibolya államvizsga előtt áll.