Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Gyurcsány is évet értékel

Nem először ellenzékben, de először saját pártja elnökeként értékeli az elmúlt évet Gyurcsány Ferenc. Tavaly kétszer is értékelt, az MSZP székházában és egy luxusszállóban. Idén kicsit visszavett, a Rákóczi úti Best Westernben bérelt termet.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Gyurcsány szerint a demokratizálási hullám kulturális alapja az volt, hogy ha a népet ki lehet küldeni a frontra meghalni, akkor politikai jogokat is kell adni neki. De ugyanilyen fontos volt az oktatáshoz és a kultúrához való jogok megadása. Magyarország ugyan nem a demokratikus világ részeként, de a kultúrát és az oktatást demokratizálta, és abban a rendszerváltás után is egyetértés volt, hogy az oktatást nyitva kell tartani. Szerinte a szocialisták és liberálisok kormányai sokat tettek azért, hogy az oktatás színvonala általánosan hasonló legyen és nyitottá tegyék az egyetemeket. Most más történik.

  • Gyurcsányék nem betanított munkásként tekintettek a pedagógusra, hanem bíztak a tudásában, de jött egy új rezsim, "amely utálja a pedagógus szabadságát, az iskola szabadságát, a gyerekek sokszínűségét és szabadságát", ami riválist lát a szabad gyerekekben és a politikai rezsim "szolgálólányává" akarja tenni az iskolát. Ez a legnemzetietlenebb, amit Orbán tesz.

  • Gyurcsány most a művészet szabadságáról beszél, amit szintén veszélyeztet a végtelenül önző és erőszakos jobboldali hatalom. "Csak a diktatúrák próbáltak meg közvetlen megrendelést adni saját hatalmuk legitimizálását szolgálandó a művészeknek" - mondta. Kormánymegbízottakon nem akarja köszörülni a nyelvét, de mégis. "A művészet mégiscsak a világ újrateremtése, újrafogalmazása az ember által. A művészet az az újratermelés, az maga az emberben megtestesült istenség. A teremtőnek se mondta meg senki, hogy milyen legyen az ember, az embernek sem lehet megmondani, hogy milyen legyen a saját teremtménye" - mondta, majd valami vicceset is, de azt elnyomta a nevetés.

  • Gyurcsány szerint Magyarországon az államnak dolga van a művészet területén, mert a gazdaság nem elég erős ahhoz, hogy finanszírozza a színházat, filmet, kulturális folyóiratot, képzőművészetet. De az állam nem finnyáskodó újgazdag, erőszakos, makkos cipőben járó vevő, aki megmondja, hogy mi a jó művészet és mi a rossz. Az állam pénze a mi pénzünk, a demokratikus, sokfajta ízlésű sokaság pénze, ezért a mecenatúrában is ki kell fejeződnie a sokszínűségnek. Ezt Orbán szerinte nem érti. "A fejében egy kapcsoló van, aminek csak két állása van, 0 és 1. Én amúgy nagyon szeretem a monokróm festészetet" - mondta, és azt is, hogy "de a monokróm is színes, mert a színek végtelen számából létrehoz egy újat, és hogy ez tetszik-e Orbánnak, hát teszünk rá".

  • Ha az országnak van egy gondja, és a gondok legösszetettebb része a szegénység, akkor muszáj keresni szövetségeseket, mondta Gyurcsány, aki szerint ilyen szövetségesek lehetnek a magyar egyházak. A kereszténységről beszél, mert Magyarországon a kereszténység a meghatározó. Szerinte lényegesen kevesebbet látnak a magyar történelmi egyházaktól a keresztényi szeretetből, mint amit látni kéne. "Bántóan csendben vannak ezek az egyházak" - mondta.

  • A bántó csendben az a kép alakulhat ki, hogy az egyházaknak fontosabb saját státusuk megőrzése, mint az elesettekért való felelősség "Krisztus tanítása szerint". Más egyházak viszont, amik sokat tesznek a szegényekért, csak azért nem működhetnek egyházként, mert vezetőjük kritikus Orbánnal. "Iványi Viktorról beszélek. Mit mondtam? Iványi Viktort? Iványi Gábortól kérek csak elnézést" - mondta. Iványi keresztelte meg Orbánt, de metodista szabadegyházát nem ismerték el egyházként. Hiába nyújt menedéket több száz embernek, ez nem számít, a kormánynak sok száz ember életénél fontosabb két kritikus mondat. "Sokkal több Iványi Gábort és sokkal kevesebb Orbán Viktort kívánok az országnak."

  • Gyurcsány most arról beszél, hogy ő a saját pártja, a DKP elnöke. Erről azt mondta, hogy 2010 óta azon van, hogy létrehozzon egy nagy, centrista gyűjtőpártot, amiben összehozza a baloldalt és a demokrata jobboldalt. Ezt eredetileg az MSZP-n belül képzelte el, de ahhoz az MSZP-nek nagyon meg kellett volna változnia. De azt látta, hogy nem tudják lezárni vitáikat. "Egymást marni és ezzel a mai rezsim malmára hajtani a vizet, semmi értelme nincs. Ezért nem túl boldogan és helyenként nem fájdalom nélkül úgy döntöttünk, hogy létrehozunk egy új pártot" - mondta. A DK a magyar baloldal legnagyobb pártja kíván lenni.

  • A DK feladata, hogy összekösse a szabadság és a szociális remény ügyét, mert ő azt értette meg az elmúlt húsz évből, hogy a szabadság ügye elvész, ha az ország többsége nem él jólétben. A demokráciának szerinte éltető eleme a szociális biztonság, hogy a nemzet nem egyszerűen kulturális, nyelvi közösség, hanem szociális közösség is. Ez nagyjából azt jelenti, hogy aki többet keres, az többet adózzon, és mindenkinek egyenlő lehetőségei legyenek az egyenlő jogai mellett.

  • Ezzel szemben áll a kormány politikája, a középosztály önzésének politikája. Ezzel szerinte Orbán a vesztébe rohan, de az is lehet, hogy tudatosan teszi. Ugyanis a leszakadók idővel bármi áron rendet fognak követelni. A szegénység idővel diktatúrához vezet, mondta, majd megígérte, hogy nemsokára befejezi.

  • Ha csak politikai küzdelem lenne, akkor könnyű dolguk lenne, mert csak eggyel több szavazatot kéne szerezni. Magyarországon viszont ez nem elég, mert az ország szétszakadt marad. Az igazi kérdés teház az, amiről már az elején is hosszan beszélt.

  • Gyurcsány szerint Orbán nem tudja, hogy mivel játszik, amikor fél országnak ad alkotmányt, és azzal fenyegetőzik, hogy ha ezt lecserélik, ahhoz mit fognak szólni az övéi. Orbán még mindig azt hiszi, hogy fel lehet morzsolni a köztársaságpárti Magyarországot, de nincs igaza. Időlegesen kisebbségbe szoríthatja, vereséget mérhet a képviselőire, de nem lehet a köztársaságpárti Magyarországot kirekeszteni.

  • Orbán szerinte dühös és arrogáns, az erőszak mondatait beszéli. Aki ezt hallja, az tudja, hogy addig nem lesz nyugalom és béke, amíg vissza nem találunk a demokratikus köztársaság nagy ügyéhez. Annak kicsi a valószínűsége, hogy ezt maga Orbán tegye meg, hiszen ő maga hozza létre ez ellen-Magyarországot. Ismét hivatkozott a teremtőre is.

  • Most arról beszél, hogy vajon az Orbánt követő sokaság megérti-e, hogy muszáj megint egymásra találni, ám Orbán útján egymásra találás nincs. Úgy érzi, hogy "pokolian nehéz lesz". Szerinte egy közös, nagy kiábrándulás lesz a vége, bár most még csak páran indultak meg északról. Gyurcsány szerint muszáj megelőzni a szociális elégedetlenség bázisán kirobbanó káoszt. Orbánnak meg kell értenie, hogy ha nem változtat szociális politikáján, annak "súlyos vége lehet".

  • "Ne egyszerűen pártokat, vagy a mi pártunkat támogassák. Akarjanak, merjenek szembenézni az ország problémáinak mélységeivel, és fogadják el, hogy legyőzni nem elsősorban Orbán Viktort kell, hanem meggyőzni Magyarország sok-sok polgárát, hogy ez egy jó hely, élhető hely. Mert ha nem, Magyarország elveszítheti magát" - zárta.