Jobbikos retorzió a Raiffeisen-alpolgármester miatt

2012.02.23. 11:31
Leváltotta a Jobbik szentendrei szervezetének éléről Filó Andrást, a párt helyi önkormányzati képviselőjét, amiért megszavazta a válságos anyagi helyzetben lévő város külsős alpolgármesterének kinevezését. Az újabb hitelekre szoruló Szentendrén az önkormányzat a Raiffeisen Bankkal egyeztetve kért fel egy válságmenedzsert, hogy kilenc hónapra vegye át a város gazdasági irányítását.

A Jobbik országos elnöksége a bankok közvetlen alattvalóivá válnak a települések, ha követik a szentendrei példát, ezért a pártvezetés szokatlan szigorra sújtott le helyi képviselőjére, aki szavazatával hozzájárult, hogy külsős alpolgármestert nevezzenek ki a pénzügyek újraszervezésére.

A Jobbik közleménye szerint elfogadhatatlan „történelmi városunk” önkormányzatának teljes egyetértésével a Raiffeisen Bank delegálja a alpolgármestert. „Mivel a Jobbik képviselője, Filó András is megválasztotta a bankárt, a párt országos elnöksége – álláspontjának bekérése után – egyhangú határozattal visszahívta mandátumából a képviselőt. A Jobbik elnöksége ezen felül leváltotta a szentendrei alapszervezet éléről is, és az üggyel kapcsolatban etikai eljárást kezdeményezett.”

A milliárdos kötvénykibocsátás miatt súlyosan eladósodott Szentendre képviselőtestülete egy hete egyhangúlag választott meg egy olyan külsős pénzügyi szakembert Polányi Sándor személyében, akit a bank is megfelelőnek talált Szentendre gazdasági reorganizációjára. A városnak néhány hónapja komoly fizetési nehézségei támadtak, mivel eddig semmi sem valósult meg abból a 2,5 milliárd forintos beruházáscsomagból, amely a Raiffeisen Banknál 3,5 milliárdos kötvénycsomagjának fizetendő részleteit kitermelte volna.

Polányi az Indexnek azt mondta, hogy kinevezését több egyezetés is megelőzte az önkormányzat vezetésével és a bank képviselőivel, majd januárban ő is tájékozódott a polgármesteri hivatalban, hogy felmérje a helyzetet. A múlt csütörtöki testületi ülés előtt külön-külön beszélt valamennyi képviselővel, és tudatta velük, hogy csak akkor vállalja a kilenc hónapos munkát, ha politikai csatározásoktól mentesen, mindenki megszavazza kinevezését.