Vádat emeltek a repülőtér volt jogi igazgatója ellen

2012.02.24. 12:58 Módosítva: 2012.02.24. 13:28

Vesztegetés miatt vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a BKV és a Budapest Airport volt jogi igazgatója és több ügyvéd ellen – közölte Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Sz. György, a BKV volt jogi igazgatója és további tizenkét társa – köztük R. Krisztina, a Budapest Airport volt jogi igazgatója és F. Zsolt, a BKV volt informatikai igazgatója – ellen gazdálkodó szervezet önálló intézkedésre jogosult dolgozója által kötelezettségszegéssel, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

A közleményben azt írták: a vádirat szerint Sz. György a Budapest Airport jogi előadójaként, R. Krisztina pedig a BA jogi igazgatójaként 2008-ban és 2009-ben több olyan ügyvédi irodával kötött megbízási szerződést, amelynek tagjai hajlandóak voltak a vádlottak által kért – jellemzően a megbízási díj 5-10 százalékát kitevő – jogtalan előnyt a vádlottak számára visszajuttatni.

Sz. György 2009 nyarán – már a BKV Zrt. jogi igazgatójaként – együttműködve F. Zsolt vádlottal, a BKV Zrt. informatikai igazgatójával, ugyancsak jogtalan előnyt kért a BKV Zrt. részére informatikai szolgáltatás nyújtására irányuló megállapodás alapján egy kft.-nek kifizetett vállalkozói díjból.

A Fővárosi Főügyészség szerint a vádlottak a munkaszerződésükben írt kötelezettségüket megszegték, mert a Budapest Airport, illetve a BKV gazdasági érdekeit megsértették.

Az eljárást a Fővárosi Törvényszék folytatja le, a vádlottak szabadlábon védekeznek.

A vesztegetési ügy 2009. december 4-én derült ki, amikor a rendőrség házkutatást tartott a BKV Akácfa utcai székházában. A székházat megszálló rendőrök egy informatikai szerződést kerestek először. Az akkori feltételezések szerint ebből a szerződésből osztottak volna vissza több millió forintot, ezt vehette át a szintén december 4-én, egy óbudai mélygarázsban vesztegetés közben tetten ért BKV-s jogi igazgató, Sz. György.

A kicsit is megbecsülték

Még a reptér dolgozójaként alakította ki korrupciós munkamódszerét Sz. György, a BKV volt jogi igazgatója, ezért is nyomozott ügyében a Reptéri Rendőri Igazgatóság, írta korábban a Népszabadság. Túrós András, az RRI bűnügyi igazgatóhelyettese szerint Sz.-t és R. Krisztinát, a Budapest Airport jogi igazgatóját hónapokig tartó nyomozás után tartóztatták le tavaly decemberben.

Sz.-t december 4-én korrupciós pénz átvétele közben érték tetten - Sz. állítja, hogy a 12 millió forint, amit egy parkolóban vett át, valójában baráti kölcsön volt -, de a rendőrség már azt is tudta, hogy december 7-én, hétfőn hol és kitől venné át a következő vesztegetési összeget.

Túrós szerint a rendőrséghez 2009 áprilisában érkezett az első feljelentés. "A feljelentő nem valamelyik pályázat vesztese volt, még csak közvetlenül nem is állt kapcsolatban a BA Zrt.-vel. Voltak ismerősei a repülőtéren, tőlük hallotta, hogy mi meg nem történik ott, és ezen annyira felháborodott, hogy a nevét is vállalva feljelentést tett nálunk" - nyilatkozta a Népszabadságnak.

A nyomozók több tanút is meghallgattak, így derültek ki az újabb és újabb ügyek. Mostani adataik szerint a korrupciós ügyek 2005-2006-ig nyúlnak vissz az időben.

A nyomozás már javában folyt, de Sz. és R. még mindig újabb és újabb korrupt ügyleteket szervezett. Rendszerint túlszámlázott szerződéseket kötöttek visszafizetés fejében. Ezeknél a szerződéseknél gondoskodtak róla, hogy a teljesítés után soron kívül kifizessék a szolgáltatókat.

Sz.-t 12 millió forint kenőpénzzel fogták el, de Túrós szerint "a kicsit is megbecsülték". "Volt, hogy csak kétszázezer forintot kellett visszaadnia a megbízottnak, de azt is ugyanolyan gyorsan és határozottan behajtották".

A gyanú szerint R. és Sz. túlárazott vagy fiktív szerződéseket kötöttek ügyvédi irodákkal és más cégekkel, a túlárazott szerződések kifizetése után pedig kenőpénzt kaptak vissza. Túrós szerint a páros "ügyes" volt, hiszen 2005-2006 óta úgy tudták folytatni üzelmeiket, hogy az a reptér több tulajdonosának sem tűnt fel.