Ötmilliós díjat tűztek ki a kézigránátos robbantó fejére

2012.02.27. 11:36

Szokatlanul magas, ötmillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel az Országos Rendőr-főkapitányság vezetője egy emberölési kísérlet miatt folyó nyomozás ügyében. A díjat azután tűzték ki, hogy januárban két hét leforgása alatt két - gyakorlatilag egyforma - robbantásos merényletet követtek el Budapesten.

Az ismeretlen elkövető mindkét alkalommal kézigránátot rejtett kertes házak távirányóval működő kapujába, az pedig a kapuk nyitásakor felrobbant. Az első eset január 9-én, reggel fél nyolckor történt a XII. kerületi Eötvös úton, a második pedig január 22-én délelőtt fél tízkor a zuglói Bonyhádi utcában. A rendőrség szerint "a bűncselekmények kriminalisztikai jegyei" arra utalnak, hogy az elkövető feltehetően ugyanaz.

A zuglói kézigránát akkor robbant, amikor a ház egyik lakója, egy építési vállalkozásból élő birkózó kihajtott az autójával. Az eset után a sajtóban több helyen megjelent, hogy ő lehetett a célpont, ő azonban az Indexnek hétfőn azt mondta: kizártnak tartja ezt. "Senkit nem bántottam, senkinek nem tartozom" – mondta. Negyven éve dolgozik az építési szakmában, sem előtte, sem később nem kapott fenyegetést. Szerinte ha valóban őt akarták volna felrobbantani, kapnia kellett volna az eset után legalább egy telefont, egy figyelmeztetést, hogy ugye tudja, miért történt, ami történt. Ilyet azonban nem kapott.

A robbanásokban senki sem sebesült meg, de a férfi szerint ez csak a szerencsén múlott. Ő ugyanis egyedül volt, viszont ha egy család indul útnak aznap reggel, szokás, hogy a gyerekek a kapuban várják a kocsival kihajtó családfőt, és megsérülhettek volna. A házban ötven-hatvan ember lakik. A férfi szerint a rendőrség sem tud egyelőre semmit az indítékról. Ő arra gyanakszik, hogy különösebb ok nélkül valaki elmezavarodott rejthette a kapuba a kézigránátot.

Az Eötvös úton nem társasháznál, hanem egy családi háznál történt a robbantás. A svábhegyi robbantással kapcsolatban a Hír24 korábban úgy értesült, hogy a robbanásban megrongálódott autó tulajdonosa egykor az Eclipse Zrt. informatikusaként dolgozott. A Fővárosi Főügyészség januárban közölte, hogy vádat emeltek 1,3 milliárd forintos, bűnszervezetben elkövetett adócsalásért az Eclipse-ügyben.

Cikkünk megjelenése után azonban levélben jelentkezett a robbantás elszenvedője, aki a megrongálódott kocsit vezette. Azt írta: szomszédi kapcsolaton, köszönésen kívül nincs köze az érintett ház lakóihoz, az indítékról pedig feltételezése sincs, reméli, nem ő volt a célszemély, nem szolgáltathatott okot rá, egyszerű, normális körülményekben élő műszaki emberként él.

A kézigránátos ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Szervezett Bűnözés Elleni Főosztálya nyomoz. Ilyen nagy összegű nyomravezetői díjat csak nagyon ritkán tűz ki a rendőrség. Még gyilkossági ügyekben is legtöbbször csak egymillió forint a díj, bár a romagyilkosságok elkövetőiért ötven millió forintot is adtak volna. Ötmillió forintot korábban például a Csintalan Sándort megverése vagy a pénzszállító-rablások ügyében ajánlottak fel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport