Orbán a Kossuth téren szónokol március 15-én

2012.02.29. 13:27

Orbán Viktor kormányfő március 15-én az állami ünnepségsorozat részeként, a Kossuth téren 15 órakor kezdődő rendezvényen fog beszédet mondani, írta az Indexnek küldött válaszában Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője.

Bár a szervezők felkérték, Orbán nem mondott beszédet a januári a Békemenet elnevezésű demonstráción. A miniszterelnök szóvivője azt azzal magyarázta: "nagyon örülünk annak, hogy az emberek kiállnak az ország mellett, mivel azonban ez egy civil rendezvény, a miniszterelnök nem mond beszédet rajta". Orbán később egy videóüzenetben köszönte meg a résztvevőknek a kormánypárti demonstrációt.

A Fidesz legutóbb tavaly október 23-ára hirdetett demonstrációt, ez azonban elmaradt, mivel Orbán éppel Brüsszelben volt az EU csúcstalálkozóján. A nagygyűlés fideszes források szerint végül azért mondták le, mert Orbánon kívül nem találtak olyan politikust, akiért tömegek mennének el egy rendezvényre. Ráadásul a nemzeti ünnep idején nem tartózkodott Magyarországon Kövér László házelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter sem.

Tavaly március 15-én Orbán a Nemzeti Múzeum előtt mondott beszédet, a kormányfő ekkor az Európai Unió soros elnökeként párhuzamot vont Bécs, Moszkva és Brüsszel között, mondván, nem tűrjük, hogy innen diktáljanak nekünk. A kormányfő többek között úgy fogalmazott. „elbúcsúztunk a Nemzetközi Valutaalaptól”, „kivezettük az országot a válságból”.