A jobbosok sem tudják, töröltek-e videókat a rendőrök 2006-ban

2012.03.05. 14:47
Gulyás Gergely, a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló albizottságának fideszes elnöke nem tud arról, hogy a rendőrök annak idején a jogtalanságaikat rögzítő videókat töröltek volna. Gaudi-Nagy Tamás jobbikos alelnök biztos abban, hogy volt törlés, de neki sincs semmilyen bizonyítéka.

Völgyesi Miklós nyugalmazott büntetőbíró, aki közreműködött a Balsai-jelentés elkészítésében is, a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent cikkben arról beszélt, hogy "a rendőrség 2006 őszén készített felvételeket a brutális őrizetbe vételekről, azonban ezeket feltehetően még a kormányváltás előtt eltüntették, megsemmisítették, mivel a kirívó törvénytelenségeket bizonyították volna".

Dr. Gaudi-Nagy Tamás, az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságnak egykori, 2010-ben létrehozott, a 2006-os rendőri túlkapásokat vizsgáló albizottságának jobbikos alelnöke az Indexnek elmondta, hogy ezt ő is így látja. Szerinte több, 2006 őszén vád alá helyezett tüntető esetében nyilvánvaló volt, hogy lennie kellett bizonyító erejű felvételeknek – mint például a térfigyelő kamerákkal vagy az előállítások során készített felvételek –, amelyek nem kerültek elő soha, így feltételezhető, hogy a terhelő videóbizonyítékokat törölték. A képviselő szerint az ilyen anyagok törlése jogszerűtlen: a halmazati bűncselekmény magában foglalja a bűnpártolást és a hivatali visszaélést.

03
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Gulyás Gergely, az albizottság egykori elnöke viszont azt állította, hogy mindent bekértek, és teljes körű tájékoztatást kaptak, tehát nem tudja azt megerősíteni, hogy a rendőrség jogszerűtlenül törölt ilyen felvételeket.

Völgyesi azon kijelentését, hogy "a rendőrök olyan sok lőszert használtak fel a polgári lakosság megfélemlítésére 2006. október 23-án, hogy a készleteiket a honvédségnek kellett feltöltenie", Gaudi-Nagy nem tudta igazolni, bár az a személyes véleménye, hogy ez nem elképzelhetetlen. Gulyás hozzátette, hogy az mindenesetre tény, hogy 2006 őszén a rohamrendőrök se azelőtt, se azóta nem tapasztalt mértékben vetettek be lejárt szavatosságú könnygázt és használtak fel rendszerbe nem állított fegyvereket, de hogy ezt a katonaságtól szerezték volna be, arról nincsenek információik.  • Hírek
  • Bankszámla