A pesti orosz nagykövetségnél tüntetnek a melegek

2012.03.06. 11:01

Kedd este hat órakor tüntetés lesz a budapesti orosz nagykövetség Andrássy úti épülete előtt. A megmozdulás egy nemzetközi civil kezdeményezéshez kapcsolódik, amely a szentpétervári önkormányzat új, homofób törvénye miatt indult. A február 29-én elfogadott, úgynevezett "propagandaellenes" törvény akár 400 ezer forintnak megfelelő rubelnyi szabálysértési bírsággal rendeli büntetni a "szodómia, leszbianizmus, biszexualizmus, transzszexualizmus és pedofília terjesztését a kiskorúak körében". A szentpétervári kormányzónak tíz napja van arra, hogy eldöntse, aláírja-e a törvényt.

A nemzetközi tiltakozáshoz csatlakozó Magyar Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű (LMBT) Szövetség blogjában hangsúlyozza, hogy a szólásszabadságot korlátozó törvény előterjesztőinek vélekedésével szemben a melegmozgalom soha nem tűzte zászlajára egyetlen ember szexuális irányultságának megváltoztatását sem. "Célunk nem az, hogy minél több meleg ember legyen, nem toborzunk tagokat közösségünkbe" – írják.

A tiltakozók visszautasítják "a törvény mögött meghúzódó előítéleten alapuló, tudománytalan nézeteket; az emberi jogok súlyos megsértésének és a demokratikus értékekkel való szembefordulásnak tartja a jogszabály elfogadását". Hozzátették: különösen problémásnak tartják, hogy a törvény a homoszexualitást összemossa a pedofíliával.

A kedd esti tüntetéshez a Magyar LMBT Szövetségen kívül a Háttér Társaság a Melegekért is csatlakozik. Rózsa Milán jogvédő aktivista az Indexnek elmondta, hogy egy tüntetéssorozatról van szó, a múlt héten is voltak flashmobok számos nagyvárosban, például Buenos Airesben, New Yorkban, Párizsban, Milánóban, Berlinben, Lisszabonban. A tüntetések mellett a tiltakozók nemzetközi bojkottot is hirdettek Szentpétervár mint turistacélpont ellen. Az esti Andrássy úti tüntetésre körülbelül száz embert várnak.