A Fidesz szerint Brüsszel megnyugodott

MTI/Index
2012.03.07. 16:54

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője reagált a párt nevében az Európai Bizottság szerdai döntésére, a Magyarország ellen indított kötelezettségszegési eljárásokkal kapcsolatban. A brüsszeli testület a három eljárásból kettőt második szintre emelt, azaz ezeken a területeken elégedetlen a magyar kormány eddigi válaszaival, a harmadik ügyben pedig konkrét lépéseket vár a kormánytól.

Ennek ellenére Selmeczi szerint az Európai Bizottság szerdai bejelentése azt bizonyítja, hogy a magyar parlamenti döntések összhangban vannak az európai joggal és az európai értékekkel, "hiszen a bizottság elfogadta a kormány válaszát a felvetett kérdések döntő többségében". (Háromból két kérdésben nem fogadta el.)

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke szerint Brüsszel és a magyar kormány vitája arra utal, hogy a kormány húzza az időt, "átveri a piacokat, az uniót és a valutaalapot", de valójában nem akar megállapodni az IMF-fel. Ugyanis Mesterházy Attila szerint amíg a kötelezettségszegési eljárások ügye nem rendeződik, addig nem kezdődhetnek meg a hiteltárgyalások Magyarország és az EU illetve az IMF között. (Valójában csak a jegybanktörvényre vonatkozó eljárás esetében volt ez az Európai Bizottság feltétele, és a három vitás ügyből ez az egyetlen, amely esetében a bizottság nem emelte újabb szintre az eljárást.)

Az MSZP elnöke arra is kitért, hogy pártja korábban az alaptörvény módosítását javasolta annak érdekében, hogy az Országgyűlés orvosolja azokat a jogi aggályokat, amelyeket a bizottság megfogalmazott, de az indítványt a kormánytöbbség nem engedte a parlament plenáris ülése elé.
Kifogásolta emellett, hogy a kormányfő annak ellenére sem hozta nyilvánosságra a bizottságnak küldött, a hírek szerint százoldalas válaszlevelét, hogy a szocialisták ezt kérték tőle.