Lassabban terjed az influenzajárvány

2012.03.07. 15:01
Az országban továbbra is terjed az influenzajárvány, de a múlt héten több megyében már csökkent a betegek száma – mondta Csohán Ágnes, az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) járványügyi főosztályának vezetője.

Kifejtette: a becslések szerint március első hetében 39 500 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, 17 százalékkal több, mint az azt megelőző héten. Az ország 14 megyéjében többen, 6 megyében viszont kevesebben fordultak orvoshoz influenzás panaszokkal. A betegek száma Baranya megyében egy hét alatt megduplázódott, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Hajdú-Bihar és Csongrád megyében pedig több mint a másfélszeresére nőtt.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében viszont csak feleannyian mentek orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, mint egy héttel korábban. Emellett Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Tolna és Zala megyében kevesebb esetet regisztráltak, mint korábban. Ezzel együtt a legtöbb megbetegedést Csongrád megye mellett Tolna és Zala megyéből, míg a legkevesebbet Nógrád megyéből jelentették az elmúlt héten  mondta a főorvos.

A gyerekeket érinti a legjobban

Az OEK légúti vírusokkal foglalkozó osztályára az említett időszakban 194, influenzagyanús betegtől származó minta érkezett, 29 százalékkal több, mint az előző héten. A 9. héten azonosították a legtöbb influenzavírust: nyolcvan esetben igazolták az influenzavírusok jelenlétét, 48 esetben A, 32 esetben B vírust azonosítottak.

Az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról 4 megyéből (Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna, Veszprém) 12 jelentés érkezett. A járványok közül kettő általános iskolában, hét óvodában, három pedig fekvőbeteg-ellátó intézményben fordult elő.

Csohán Ágnes azt mondta, hogy az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága a múlt héten is a 6-14 évesek körében volt a legmagasabb, több mint 2,5-szerese a lakosságra jellemző átlagnak. A 15 éven aluliak aránya több mint 37 százalék volt. Az összes beteg több mint 34 százaléka 15-34 éves volt, 22 százalékuk a 35-59 évesek korcsoportjából került ki, a 60 éven felüliek aránya több mint 6 százalék volt.

Mint a főorvos kiemelte, az országos járvány a 6. hét óta tart. Az elmúlt egy hónapban a lakosság alig több mint 1 százaléka fordult orvoshoz. Az idei járvány egy hónappal később kezdődött, mint a tavalyi. Míg most ez a 6. héten érte el a járványos küszöböt, tavaly a járványnak a 6. héten volt a csúcspontja.