Dopeman az alternatív köztársasági elnök

2012.03.09. 00:12 Módosítva: 2012.03.09. 08:02
Avagy minden rendszernek megvannak a saját Schmitt Páljai. Hozzávetőlegesen szó szerinti tudósítás az Egymillióan a sajtószabadságért-csoport alternatív elnökválasztási döntőjének drámai utolsó pillanatairól.

Helyszín: Merlin

Már csak ketten maradtak a döntőben. Dopeman, az utóbbi időben sokat politizáló rapper és Bartos Cs. István vándorfilozófus, akiről az Index tudósítója nem sokkal korábban tudta meg, hogy első számú képessége, hogy megissza saját vizeletét. Eddigre már kiesett Pikó András, a Klubrádió műsorvezetője, Molnár Lajos pedagógus szakértő, Szigeti Adrienn, a Város Mindenkié csoport aktivistája, Mártonyi Zoltán lapkiadó és Simándi Szelim politológus hallgató. Ők a közönség szavazataival estek ki, mert bár próbáltak komolyan hozzászólni a vitákhoz, lényegesen kevésbé voltak karizmatikusak, mint a döntősök.

Az utolsó feladatában a fogolydilemma nevű játékelméleti helyzettel szembesítik a két bent maradt versenyzőt. Mivel ehhez el kell különíteni őket, Bartos Cs. Istvánt arrébb kíséri egy szervező, aki ufóálarcot visel.

Műsorvezető: Figyelj Dope, elmondom a feladatot. Választanod kell, együttműködsz vagy versengesz. Ha együttműködsz, és a másik is együttműködik, akkor mindketten nyertek. Ha te versengsz, a másik együttműködik, te nyertél. Ha te működsz együtt és a másik verseng, ő nyert. De ha mind a ketten versengtek, mindketten kiestek, és a már kiesett harmadik, Szelim nyer. Érted a feladatot?

Dopeman: Nem vagyok már egy világbajnok, kilenc éve ökölvívok, már azt is elfelejtettem, mi volt a feladat elején. De tudod mit? Kibaszok a Jobbikkal és lemondok Szelim javára.

Műsorvezető: Azt nem lehet, döntened kell.

Dopeman: Jó, akkor együttműködöm.

Bekiabálás a közönségből: Ne, ne, versengj, akkor nyerhet Szelim, ha azt választod.

Dopeman:  Jól van, akkor legyen, ahogy a közönség akarja. Szavazzatok ti! Ki akarja, hogy együttműködjek?

A fél terem felteszi a kezét.

Dopeman: Ki akarja hogy versengjek?

A másik fele felteszi a kezét.

Dopeman: Ez így nem jó, döntsük el máshogy. Most kiabáljon, aki azt akarja hogy együttműködjek.

Húúúúú.

Dopeman: Most az kiabáljon, aki azt akarja, hogy versengjek.

Húúúúú.

Dopeman: Hát ez is ugyanakkora volt, így nem lehet dönteni. Jó, akkor versengek.

Műsorvezető: Hozhatod Bartost.

Az ufóálarcos bekíséri, a műsorvezető elismétli a szabályokat.

Bartos Cs.István: Akkor azt választom, hogy...

Bekiabálás a közönségből: Bunda! Bármit választ, így már nem nyerhet!

Műsorvezető: (arckifejezés, melyből egy pillanatra leolvasható, leesik neki, hogy nem sikerült tökéletesen kitalálni a szabályokat, de nem esik ki a szerepéből) Látod, lázadoznak a szabályok ellen.

Bartos Cs.István: Ha már idáig eljutottam, együttműködöm.

Műsorvezető: Akkor Dopeman a győztes.

Taps.

Kézfogás.

Bartos Cs.István: Jól van ez így, bár még jobb lett volna, ha én győzök.

Bekiabálás a közönségből: Bartooooooooooos!

Dopeman: Nem az a lényeg, ki győz. Felesleges perlekedni és csinálni a fesztivált. Az a lényeg, hogy eljött ide egy csomó magyar ember, különféle háttérrel és elmondták a gondolataikat. Téged pedig meglátogatlak a farmodon és elviszlek bulizni.

Bartos Cs.István átnyújt egy kétdecis kis üveget.

Bekiabálás a közönségből: Mi az? Mi az?

Dopeman: Ez egy nagyon jó ital. Kevert, igyuk meg!

Lehúzza a felét, a másikat odaadja Bartosnak, aki megissza.

Ezzel lezárult az EMS-csoport tavaly októberben meghirdetett játéka, a győztes Dopeman pedig alternatív köztársasági elnökként beszédet mondhat a március 15-ei tüntetésen.