Március 15: Orbán-beszéd, Székely Ektiviti és Tóth Gabi

2012.03.09. 14:31
Kossuth tér, Nemzeti Múzeum, Budai Vár – ezek a március 15-i nemzeti ünnep fő helyszínei, melyeket ünnepi menetek kapcsolnak össze: az első menet a Kossuth térről indul a reggeli zászlófelvonást követően a Nemzeti Múzeumhoz katonazenekarral, lovasokkal. A második menet a Nemzeti Múzeumnál tartott program után, 10 órakor indul a Budai Várba az Astorián és az Erzsébet hídon át. A Várban egész nap családi programok lesznek és ingyenes múzeumlátogatás, majd a Kossuth téri miniszterelnöki beszédre szintén menet indul délután fél 2-kor a Dísz térről a Lánchídon át. Orbán Viktor miniszterelnök délután 3 órakor mond ünnepi beszédet a Parlament előtt, ahol előtte nyílt napot tartanak.

Az ünnepi programok március 15-én csütörtökön reggel 8 órától kezdődnek a Kossuth téri zászlófelvonással. Ezt követően indul az ünnepi menet katonazenekar és a Nemzeti Lovas díszegység kíséretével a Magyar Nemzeti Múzeumhoz az Alkotmány utca – Bajcsy-Zsilinszky út  – Deák tér – Károly körút – Múzeum körút útvonalon. A Nemzeti Múzeumnál Tarlós István Budapest főpolgármestere tart ünnepi beszédet 9 órakor.

IV0C7436
Fotó: Nagy Attila

A Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepséget követően, 10 órakor a Budai Várba indul ünnepi menet a Múzeum körút – Astoria – Szabadsajtó út – Erzsébet híd – Attila út – Palota út – Dísz tér útvonalon. A Budai Várban egész nap, 11 órától 18 óráig családi és kulturális programok várják a látogatókat. A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható több múzeum: a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház.

A Várban a Dísz tér és a Kapisztrán tér között kirakodóvásár és kulturális programok lesznek. A Hadik szobornál népzenei programok lesznek, fellép például a Tűz Lángja népzenei együttes. A Mátyás-templom előtt, a Szentháromság térnél irodalmi színpad lesz. A Szentháromság tér és a Kapisztrán tér között gólyalábasok szórakoztatják a Várba látogatókat.

A Magyarság Háza előtt huszár és párbajvívás bemutató lesz, a látogatók kipróbálhatják a „Székely Ektivitit” és az „Ismerd meg Magyarországot” című társasjátékot.

A Hadtörténeti Múzeum közelében, a Kapisztrán téren a Maszka Bábszínház előadása várja a kicsiket és a nagyokat, valamint a Magyar Nemzeti Rézfúvós Kvintett „Nemzeti lobogó alatt” című térzenéje.

A Budai Várból 13 óra 30 perckor indul ünnepi menet a Kossuth Lajos térre, amihez menet közbencsatlakozik a Békement Magyarországért Egyesület, amelynek januári rendezvényén – a belügyminisztérium szerint – több mint 400 ezer demonstráló vett részt a kormány mellett. A menet a Dísz térről indul és a Hunyadi úton keresztül, a Lánchídon át érkezik a Kossuth térre.

A Parlament lépcsőjén 15 órakor kezdődik az ünnepi műsor: Szájer József, az Európai Parlament Néppárti képviselőcsoportjának alelnöke mond köszöntőt, majd felcsendül a Nemzeti Dal újrahangszerelt változata Tóth Gabi, Dolhai Attila, Kökény Attila előadásában, Bársony Bálint vezetésével.

Ezt követően kezdődik Orbán Viktor miniszterelnök ünnepi beszéde, ami után körülbelül 16 óra 30 perctől ünnepi koncert lesz a téren, a folk rockot játszó Bohemian Betyars lép fel.

08
Fotó: Huszti István

A korábbi ünnepekhez hasonlóan nyílt nap lesz a Parlamentben 9 órától 14 óráig. A parlamenti sétára vállalkozók megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet és a Szent Koronát. A Nyitott Parlament programra előzetes regisztráció nem szükséges, a belépés mindenki számára ingyenes.

A programok szervezője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, amely már hetekkel korábban megállapodott az ünnepi rendezvények fővárosi közterület használatáról Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatalával és az Egymillióan a Sajtószabadságért Mozgalom képviselőivel, akik a megállapodás értelmében Szabadsajtó úton tartják meg délután a demonstrációjukat.

A részletes programok a  www.marcius15.kormany.hu-n olvashatók.

Idén olcsóbb lesz

A tavalyi évhez hasonlóan idén is nettó ötvenmillió forint körül lesz a március 15-i állami rendezvények költségeinek végösszege – mondta Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. Az idei nemzeti ünnep nagyjából ötvenmilliós költségével kapcsolatban példaként megjegyezte, hogy 2010-ben 185 millió forintból, 2005-ben pedig 289 millióból rendezték meg az állami ünnepségeket. "Méltón, visszafogottan, költséghatékonyan rendezzük és szervezzük az ünnepet" – mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy az előzetes hírek szerint több ezren érkeznek Lengyelországból Budapestre, a március 15-i ünnepségekre, Kovács Zoltán kijelentette: a lengyelek felvették a kapcsolatot az államtitkársággal, jelezték részvételi szándékukat, ám az ő mozgatásukhoz és programjaikhoz az állami rendezvényszervezésnek nincs köze.

A kommunikációs államtitkár kitért arra is, hogy a honvédség március 15-e alkalmából indítja el több hónapos eseménysorozatát, amely az önkéntes szolgálatra igyekszik felhívni a figyelmet.