Őrséget állított az MSZP a Kossuth térre

2012.03.19. 13:51

Az MSZP „őrséget” állított a budapesti Kossuth térre, hogy így tiltakozzon a Károlyi Mihály-szobor eltávolítása ellen.

01
Fotó: Huszti István

Molnár Zsolt, az ellenzéki párt budapesti szervezetének elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a következő két hétben szoborőrség áll a Kossuth tér északi parkolójának kapujában, ahol napközben kerületi és országgyűlési képviselők, aktivisták, szimpatizánsok állnak majd. Szavai szerint Károlyi Mihály sokat tett az újkori magyar demokráciáért, a munkavállalói jogokért, köztársasági elnöksége idején vezették be a demokratikus választási törvényt, a sajtó- és gyülekezési szabadságot, és elutasította a trianoni békeszerződést.Jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy "presztízsberuházás kapcsán szembemenjen ezekkel az értékekkel".

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a szobor elszállítását fizikailag nem tudják megakadályozni, "nem vetik magukat a teherautók elé", ugyanakkor jelenlétükkel azt demonstrálják: a köztársaság eszméjét "se hat ökörrel, se lánctalpas tankokkal nem tudják innen elvonni". Úgy vélekedett: a demokráciát lehet ideig-óráig korlátozni, lehet bizonyos keretek közé szorítani, de "a szabadságvágy olyan akarat, amely hosszú távon nem hagyja magát".

07
Fotó: Huszti István

Az MSZP-s politikus kijelentette: a Fidesz meg akarja szüntetni az egyenjogúságot szavataló demokratikus intézményeket, és az első magyar köztársasági elnökhöz köthető vívmányokat. Károlyi Mihályt erős szociális érzelmű, demokrata embernek nevezte, aki hibái ellenére minden tettével igazolta szándékai tisztességességét, és kiérdemelte, hogy méltó helyet kapjon az ország főterén.

Mint mondta, "naponta aggódhatunk, hogy melyik éjszaka lesz, amikor majd jön a nagy sötét fekete autó, amelyre felpakolják és elszállítják Károlyi Mihály-szobrát", majd úgy folytatta: "ha a kormány valóban tisztelné a múltat, és nem pedig a szimbolikus jelent kívánná szolgálni jobbikos követőivel együtt, akkor nyilvánvalóan a szobor jól megférne a Kossuth tér e távoli sarkán".