Siófok várja a Károlyi-szobrot

2012.03.08. 08:10

Siófok önkormányzata a város Milleniumi parkjában, Kálmán Imre szobra mellett helyezné el a Parlament előtt álló Károlyi Mihály-szobrot, írja a Magyar Nemzet. Február 21-én már megjelent Siófok honlapján, hogy az önkormányzat szakbizottsága egyhangúlag támogatta, Siófokra kerüljön a szobor, most a város képviselő-testülete is igent mondott a befogadására.

01
Fotó: Huszti István

A városban született nyolcvankilenc éves Varga Imre, a Károlyi-szobor szerzői jogát élvező Kossuth-díjas alkotó is egyetért azzal, hogy a főtéren álló monumentális plasztikái közé kerüljön a szobor. Ezért levélben kérte Kövér Lászlótól, az Országgyűlés elnökétől, hogy Siófok is szerepeljen az áthelyezésre váró szobor lehetséges új helyszínei között.

Kövér László a Közszolgálat című magazin februári számában megjelent interjújában azt mondta: a Károlyi-szobornak találnak „nem Károlyi személyiségéhez és »életművéhez«, hanem az alkotó, Varga Imre művészi teljesítményéhez méltó elhelyezést”.

A Kossuth tér átalakítása miatt Marton László 1975-ben felállított József Attila-szobrának is új helyet kell keresni. A 2008-ban elhunyt szobrász özvegye erről azt mondta, hogy a szerzői jog örököseként nem járul hozzá a szobor Parlamenttől, illetve a Duna-parttól távoli elhelyezéséhez, mert férje művét A Dunánál című vers ihlette.