Embercsempészek buktak le

2012.03.20. 14:42
Előzetes letartóztatásba helyezett két, embercsempészettel gyanúsított embert a Szegedi Városi Bíróság, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai egy közös akció során elfogták egy ezzel foglalkozó szervezet három tagját – közölte az NNI kedden a rendőrség honlapján.

A tájékoztatás szerint a magyar, illetve román állampolgárságú gyanúsítottak 2011-ben több alkalommal segítettek pakisztáni, török, afgán és palesztin származású embereknek a szerb-magyar határ illegális átlépésében, majd a továbbutazásukban. A migránsok úti céljai nyugat-európai országok voltak, főként Ausztria és Németország.

A hatóságok az érintett célországokkal, valamint Szerbiával közös nyomozás keretében keresik a bűnszervezet tagjait. A megszerzett adatokat, bizonyítékokat folyamatosan cserélik, ehhez az Europol elemzői és műveleti támogatását is igénybe veszik. Az eljárás jelenlegi szakaszában 19 gyanúsított van – 1 román és 18 magyar –, ők bizonyíthatóan 150 ember csempészetében érintettek. A március 12-én elfogott gyanúsítottak közül kettőt a Szegedi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.