Economist: Schmitt más országban már a lemondását írná

2012.03.27. 20:31

„Másolt, de nem plagizált" – ezzel a címmel közölt cikket Adam LeBor, a brit gazdasági hetilap magyarországi tudósítója kedden a Schmitt Pál kisdoktori értekezése körül kialakult helyzetről, és az öttagú bíráló bizottság kedden nyilvánosságra hozott beszámolójáról.

„A legtöbb országban Schmitt már a lemondó levelét fogalmazná – írja a szerző, és emlékeztet rá, hogy egy éve hasonló botrányba bukott bele Karl-Theodor zu Guttenberg német hadügyminiszter. „De Magyarországon nem így mennek a dolgok" – írja LeBor, aki szerint a disszertáció hitelességét vizsgáló bizottság úgy találta, hogy "bár Schmitt hosszú szövegrészeket másolt ki mások munkájából és azt sajátjaként tálalta, ezért nem kell hibáztatni".

Az Economist szerzője megjegyzi, hogy a bizottság döntése Magyarországon sokaknak nem tetszett, és hogy mind a négy ellenzéki parlamenti párt lemondásra szólította fel a köztársasági elnököt.

LeBor idézi Orbán Viktor miniszterelnököt, aki a Fidesz kétharmados választási győzelme után nem sokkal azt mondta, hogy Magyarország nem lesz többé következmények nélküli ország. A jelek szerint ez nem vonatkozik a köztársasági elnökre, írja az Economist.